Multivitamin bäst i test 2024 – Hitta bästa multivitamin för att boosta kroppen

Om du har brist på vitaminer och mineraler kan detta leda till kroppsliga såväl som mentala problem, men även allvarligare sjukdomar, trötthet och en oförmåga att återhämta sig efter t.ex förkylningar eller träning. Med ett multivitamintillskott kan du se till att tillgodose kroppen med en stor variation av olika vitaminer och mineraler.

Här finner du de multivitamintillskott som är bäst i test 2024!

Topp 6 bästa multivitamin 2024

 1. Mivitotal Plus
 2. Core Vitamins
 3. Healthwell MultiVitaminer
 4. Omnisympharma OmniVegan
 5. Mivitotal Kvinna
 6. Core Vitamins Man
 7. Monkids Multivitamin + Apelsin
 8. Holistic Multivitamin
 9. Star Nutrition Ultimate Multivitamin
Testvinnare

1. Bästa multivitamin Mivitotal Plus

4.9
/
5
Fördelar
 • Komplett näringstillskott
 • Kan användas av barn från 3 år
 • Högt betyg av användare
Nackdelar
 • Stark smak

Mivitotal Plus är utan tvekan ett av dom multivitamintillskotten som är bäst på marknaden.

Mivitotal Plus täcker det mesta som kan tänkas behövas för att få alla vitaminer och mineraler du behöver varje dag för att få ett så balanserat intag som möjligt av dessa ämnen. Närmare bestämt innehåller detta multitillskott över 19 mineraler och vitaminer.

Mivitotal Plus lämpar sig till vuxna men även barn kan äta det. Barn från 12 år kan äta halva dosen av vad en vuxen bör inta för bästa effekt. Multivitaminen lämpar sig till och med till så små barn som 3-åringar, vilka kan äta 1/6 av en vuxens rekommenderade dagliga intag.

Detta är ett flytande multivitamintillskott vilket underlättar för dig som har svårt att svälja tabletter, dessutom hjälper det kroppen att snabbare ta åt sig näringen. Vätskan har dock en ganska koncentrerad smak och kan vara svår för vissa att förtära av den orsaken. Dock kan den med fördel blandas med olika drycker för att minska den annars relativt starka smaken. 

Bra att veta är att produktens utseende, konsistens och smak kan skilja sig lite mellan olika förpackningar, detta är helt naturligt då Mivitotal använder sig av olika leverantörer av b.la betakaroten som har olika processer vid tillverkningen.

2. Bästa multivitamin för träning Core Vitamins

4.8
/
5
Fördelar
 • Innehåller antioxidanter och probiotika
 • Högdoserat
 • Alla viktiga mineraler och vitaminer
 • Passar dig som lever aktivt
Nackdelar
 • Ej vegansk

Core Vitamins ger dig ett heltäckande innehåll av viktiga mineraler och vitaminer och är berikat med både probiotika och betakaroten. Svenskt Kosttillskott är idag en av Sveriges främsta tillverkare av hälsokost och med deras Core Vitamins kan du vara säker på att få en trygg och bra produkt som är mycket populär och uppskattad. Denna multivitamin är nämligen framtagen i samarbete med idrottare, biokemister, näringsfyiologer och tränare, för att säkerställa att alla viktiga komponenter är med. Core Vitamins är ett högdoserat multivitamin som förser dig med den bästa mixen av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Produkten passar bra för dig som lever ett aktivt liv och som vill ha ett riktigt bra komplement till din vanliga kost. Core Vitamins kommer i form av kapslar som är mycket enkla och smidiga att svälja. En förpackning innehåller sammanlagt 60 kapslar, vilket motsvarar ca 2 månaders användning.

3. Bästa multivitamin med Q10 Healthwell MultiVitaminer

4.6
/
5
Fördelar
 • Snabb upptagningsförmåga
 • Innehåller Q10, Paba, Omega-3 och Spirulina
 • 1 kapsel om dagen räcker för att täcka de flestas behov
 • Godkända och kontrollerade
Nackdelar
 • Något större kapslar än andra tabletter

Healthwell är kända för att erbjuda fantastiska och bra produkter inom hälsa som håller en riktigt hög kvalitet. Med Healthwell MultiVitaminer kan du vara säker på att få ett multivitamin som är mycket uppskattat av människor och som ger en snabb och bra effekt på hälsan. Givetvis är de också trygga, eftersom de följer HACCP-standarder och är både kontrollerade och testade till perfektion. Healthwell MultiVitaminer är tillverkad i Sverige och är ett mycket högdoserat vitamin. Det innebär att det räcker gott och väl med 1 kapsel om dagen för att du ska få i dig alla viktiga näringsämnen. Även om det står 1-2 kapslar om dagen är alltså en tillräckligt för att täcka de allra flestas behov. Du har alltså möjlighet att få förpackningen att räcka mycket längre på detta sätt. Healthwell MultiVitaminer innehåller bland annat superfood, alger och spriluina, samt Omega 3. Det är något som vi inte har kunnat hitta i andra multivitamintillskott. En nackdel är att kapslarna är stora och kan vara svåra att svälja.

4. Bästa veganska multivitaminen Omnisympharma OmniVegan

4.4
/
5
Fördelar
 • Specifikt framtaget för veganer
 • Innehåller inga animaliska ingredienser
 • Berikat med D3 som kommer från lav
 • Innehåller 90 tabletter (2 kapslar rekommenderas dagligen)
Nackdelar
 • Priset

När vi skriver våra recensioner är vi mycket måna om att det ska finnas produkter som passar alla typer av människor, allergier och kosthållningar och därför vill vi se till att vi även tar med ett helt veganskt multivitamin. Med OmniVegan version 2.0 får du ett tillskott som är specifikt framtaget för veganer och som säkerställer att kroppen tillgodoses med alla vitaminer och mineraler som behövs när du äter en kost som utesluter vissa livsmedel. OmniVegan version 2.0 är full med näringsgivande ämnen som bland annat säkerställer att du främjar en stark och normal benstomme. Här finns även betakaroten som kroppen kan se till att bilda till A-vitamin, alldeles på egen hand. Som grädden på moset hittar du också folsyra, vitamin C och E, samt obundna och organiska mineraler.

5. Bästa multivitamin för kvinnor Mivitotal Kvinna

4.4
/
5
Fördelar
 • Högdoserad multivitamin speciellt framtagen för kvinnor
 • Innehåller järn vilket är extra viktigt för kvinnor i fertil ålder
 • Innehåller zink som kan minska risken för utebliven ägglossning samt missfall
Nackdelar
 • Öppnad förpackning måste förvaras i kylen

Om du letar efter den bästa multivitaminen för kvinna är Mivitotal Kvinna ett mycket bra val. Detta näringstillskott liknar Mivitotal Plus, men eftersom att den är inriktad på kvinnor innehåller det även mineraler som är extra viktiga för kvinnor. 

Bl.a järn är en viktig mineral vilken kan vara livsviktig under graviditeten då brist på järn kan öka risken för graviditetskomplikationer samt förlossningsdepression. I absolut värsta fall kan även barnets hjärnkapacitet påverkas. Det är även lätt för kvinnor att få järnbrist i samband med menstruation vilket kan visa sig i trötthet och orkeslöshet.

Multivitaminen är även tillsatt med 150% rekommenderat dagligt intag av zink vilket kan hjälpa kroppen att ha en regelbunden ägglossning samt minska risken för missfall.

Mivitotal Kvinna kommer i flytande form och tas snabbt upp av kroppen. Det flytande näringstillskottet kan vara ett bättre alternativ för dig som inte gillar att svälja tabletter. Vätskan har dock en distinkt smak vilket är mindre uppskattat hos vissa användare, men du kan blanda ut tillskottet med drycker som t.ex juice för att minska den något sura och fylliga smaken. 

Det flytande multivitamintillskottet kan variera i färg och smak mellan olika blandningar, detta är dock inget konstigt alls. Mivitotal använder sig av olika leverantörer av betakaroten, startmaterialet skiljer sig därför något, men alla produkter innehåller fortfarande samma mängd ämnen.

6. Bästa multivitamin för män Core Vitamins Man

4.3
/
5
Fördelar
 • Anpassad till mäns behov
 • Högt betyg av användare
 • Naturligt tillskott av vitaminer och mineraler
Nackdelar
 • 2 kapslar/dag för att uppnå DRI vilket höjer priset på dagsdosen

Letar du efter ett ordentligt multivitamintillskott kan Core Vitamins Man vara något för dig. Detta är en multivitaminprodukt som är framtagen speciellt för att tillgodose mannens dagliga behov av vitaminer och mineraler.

Core Vitamins Man är till stor del ett naturligt kosttillskott för man, då vitaminerna och mineralerna främst kommer från extrakt från frukter och grönsaker som t.ex blåbär och broccoli. Produkten passar även utmärkt för aktiva män då den bl.a innehåller mycket magnesium vilket ska motverka kramp samt hjälpa musklerna att slappna av efter träning.

Multitillskottet för män är högdoserat och försett med flera livsviktiga mineraler som bl.a zink, mangan och selen. Mineraler som fosfor, jod och kalcium finns även dom med i tillskottet vilka ska bidra till en normal ämnesomsättning.

Tillskottet innehåller 8 olika B-vitamin vilka bl.a ska stötta tillverkningen av röda blodkroppar och nervsystemets funktion, samt ytterligare vitaminer som bl.a C och E vitamin.

Om du är i behov av extra höga doser av någon vitamin eller mineral kan du komplettera med det, men i det stora hela ska detta tillskott täcka dagligt rekommenderat intag.

7. Bästa multivitamin för barn Monkids Multivitamin + Apelsin

4.2
/
5
Fördelar
 • Tuggtabletter, lätta att svälja
 • Veganska
 • Innehåller vitamin K1
Nackdelar
 • Finns billigare alternativ

Även dom minsta kan behöva en boost av ett multivitamin. Barn växer och förbränner mycket energi, därför är det extra viktigt att dom får i sig alla viktiga ämnen som kroppen behöver för att fungera normalt.

Det är inte allt för ovanligt att barn äter en ganska ensidig kost, speciellt i perioder när endast en eller två maträtter duger, då är det en stor fördel att äta multivitaminer. Detta kosttillskott innehåller bl.a A-vitaminen betakaroten som har en stor betydelse för utveckling och tillväxt, D-vitamin vilket nästan alla svenskar har brist på under vinterhalvåret samt vitamin B12 som är extra viktigt för hjärnan och blodbildningen. 

Barn kan ha lite svårare att svälja tabletter än vad vuxna har, Monkids Multivitamin + Apelsin är tuggtabletter vilka brukar passa barn bättre. Tabletterna har en naturlig färg och smak av apelsin och ser dessutom ut som små söta apor vilket gör det ännu roligare att mumsa i sig dom. Ytterligare plus i kanten är att tuggisarna är helt veganska!

Multivitaminen för barn kan ätas från 3-års ålder. Det finns ingen övre gräns, men när barnet närmar sig tonåren finns det andra alternativ som passar bättre.

8. Bästa högdoserade multivitaminen Holistic Multivitamin

4
/
5
Fördelar
 • Godkänd och testad av Eurofin
 • Multivitamin som innehåller D-vitamin
 • Vegetabilisk kapsel som är tillverkad av cellulosa
 • Innehåller retinol
Nackdelar
 • Går bara att köpa burk på 90 tabletter

Det finns en rad vitaminer och mineraler som din kropp är i behov av varje dag. De flesta får vi i oss från kosten, medan andra behöver tillsättas eller produceras på egen hand. Några av de vitaminer som är extra viktiga för vår hälsa är B12, betakaroten, D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, men också mineraler som zink, magnesium, kalcium och järn. Med Holistic Multivitamin får du ett fullspektrums vitamin som ger dig ett dagligt tillskott för att se till att vitaminintaget är på topp hela tiden. Här har tillverkaren naturligtvis även sett till att inkludera det livsviktiga D3 vitaminet, såväl som A-vitamin som utgörs av hela 2000 mcg av betakaroten. Holistic Multivitamin innehåller även retinol, som har en bevisad effekt på tidiga ålderstecken, samt 1200 % av B12/DRI i varje kapsel. Är det så att du vill boosta kroppen med extra mycket B12 rekommenderar vi istället vårt bästa b12 tabletterna test, där produkterna är mer centrerade på ett visst vitamin.

9. Bästa svensktillverkade multivitamin Star Nutrition Ultimate Multivitamin

3.8
/
5
Fördelar
 • Innehåller höga nivåer av vitaminer
 • Många doseringar i en förpackning
 • Förbättrar hjärthälsan och sänker kolesterolet
 • Svensktillverkat
Nackdelar
 • Innehåller gelatin

Star Nutrition Ultimate Multivitamin passar dig som vill ha ett svensktillverkat multivitamin som är rikt på antioxidanter och innehåller många doseringar. Med Star Nutrition Ultimate Multivitamin får du en bred samling av viktiga vitaminer och mineraler, men du får också ingredienser som har en kolesterolsänkande effekt, såväl som ett olivextrakt som förbättrar din hjärthälsa och gör dig starkare och friskare. Tittar vi på antalet oxider och mineraler kan vi dock se att tillverkaren inte har valt de allra bästa alternativen, eftersom många är mycket svåra för våra kroppar att ta upp. Istället för att stanna kvar i kroppen och göra nytta kommer de istället att gå rakt igenom och följa med ut när du går på toaletten. Star Nutrition Ultimate Multivitamin är ett riktigt bra multivitamin, men om det är det allra bästa är upp till dig själv att avgöra. Vi tycker helt klart att det förtjänar en plats på listan, men vi anser ändå att det finns bättre alternativ.

Vanliga frågor och svar multivitamin

1. Vilka symptom finns det på vitamin- och mineralbrist?

Symptomen på vitaminbrist är många. Några av de vanligaste problemen är att du känner dig trött och hängig, men också att ditt immunförsvar försämras och du lättare blir sjuk. Även håravfall och hudproblem är vanliga och i svåra fall kan vitaminbrist leda till allvarliga sjukdomar. En studie visade t.ex. att män som använder sig av multivitamintillskott hade en minskad risk för att drabbas av cancer.

2. Vem är i behov av vitamintillskott?

Enligt Livsmedelsverket får de allra flesta friska människor i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer från kosten, förutsatt att du äter hälsosamt och balanserat. Dock kan det vara så att dieter eller vissa kosthållningar där du väljer bort vissa livsmedel kan leda till en brist.

3. Har multivitamintillskott några biverkningar?

Om du ser till att alltid följa den rekommenderade dagliga dosen som står angiven på förpackningen ska du inte behöva uppleva några biverkningar av tillskotten. Är det däremot så att du överdoserar finns det risk för att drabbas, beroende på vilket vitamin det är som du får i dig för mycket av. Kom ihåg att även de bästa multivitamin kan ge biverkningar om du doserar felaktigt.

4. Varför ska jag använda mig av ett multivitamin?

Det finns flera orsaker till varför du kan vara i behov av att använda dig av det bästa multivitaminet på marknaden. Med ett multivitamin kan du vara säker på att du förser din kropp med alla viktiga mineraler och vitaminer som behövs för att bibehålla en god hälsa. Fördelen med multivitamin är att du inte behöver ha koll på olika doser och förpackningar, utan får allt i en och samma kapsel eller tablett. Multivitamin ska dock endast användas som ett komplement till en bra, hälsosam och balanserad kost.

5. Vem är i extra stort behov av ett multivitamin?

Vi kan ärligt säga att alla människor har nytta av ett multivitamintillskott för att förse kroppen med viktig näring, men det finns några individer som är i extra stort behov. Om du är gravid eller ammande behöver du få i dig mer näring för att din kropp och ditt barn ska må bra. Multivitamin lämpar sig även för dig som går på en lågkaloridiet eller som har födoämnesallergier som inte tillåter viss typ av mat.

6. Innehåller multivitamin D-vitamin?

Majoriteten av alla multivitamin som säljs på marknaden är berikade med alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Just D-vitamin är ett vitamin som kroppen inte kan producera på egen hand och som vi får i oss från solens strålar och från kosten. Under vinterhalvåret ger solen ingen D-vitamin överhuvudtaget och då kan det vara extra viktigt med ett tillskott. Du hittar D3 vitamin i de flesta produkter och i alla multivitamin som vi har listat i vårt test.

Summering

Vilket är det bästa multivitaminet och hur vet du om du är i behov av ett tillskott? Ja, det är en fråga som egentligen är svår att svara på. Frågar du oss skulle vi säga att alla människor, män som kvinnor, är i behov av ett multivitamin som ett komplement till en varierande och välbalanserad kost. Fördelen med ett multivitamin är att du får i dig alla näringsämnen du behöver, utan att behöva köpa flera olika produkter eller ha koll på olika doseringar och intag. Det blir helt enkelt lättare och dessutom mycket billigare.

Huruvida du är i behov av ett multivitamin eller inte är också knepigt för oss att besvara. Om du går på en diet, har en mycket aktiv livsstil eller om du känner dig trött och hängig kan ett tillskott vara ett riktigt bra alternativ. Studier och forskning har dessutom visat att gravida eller ammande kvinnor är i extra stort behov av multivitaminer, såväl som allergiker eller människor som utesluter vissa livsmedel från sin kost, t.ex. veganer.

I vårt bäst i test för bästa mutlivitaminet får du en genomgång av högkvalitativa, säkra och populära produkter. Alla multivitamin som vi har listat är trygga val som är fulla med näring och mineraler. Ett vanligt misstag är att välja produkt utifrån hur många olika typer av vitaminer och mineraler som den innehåller, men i de flesta fall är det bättre att titta på mängden av de viktigaste vitaminerna, t.ex. betakaroten, zink, järn, D-vitamin och C-vitamin. Den som vill kan även välja ett mer avskalat alternativ, t.ex. vitamin som endast innehåller B12.

Multivitaminet passar för dig som vill ha en hälsosammare och friskare vardag och som redan äter en bra kost och söker ett komplement! Hitta din nya favorit idag och känn dig starkare för varje dag som går! Vilken av våra absoluta favoriter kommer du att välja?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Malin Samuelsson
Malin Samuelsson

Malin Samuelsson har skrivit om hälsa och näring på Bigheart.se från 2020. Malin har en bakgrund som skribent på en utav Sveriges största sajter om hälsa. Malin håller alltid ett vakande öga på Livsmedelsverket och EU-kommissionen för att se vilka nyheter som kan dyka upp här näst.

Articles: 16