D-vitamin bäst i test 2024 – Hitta bästa d-vitamin tillskottet här!

1. Healthwell Vitamin D3 5000 iE 2. Puori Vitamin D3 3. Helhetshälsa D3-vitamin vegan
Healthwell Vitamin D3 5000 iE bäst D-vitamin

Helhetshälsa D3-vitamin vegan

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

I Sverige är det mycket vanligt att lida av brist på D-vitamin. D-vitaminet är en mycket viktig komponent som kroppen behöver, men på grund av avsaknaden av soltimmar under året är det lätt att drabbas av problem. Brist på D-vitamin kan bland annat bidra till ett försämrat immunförsvar, fysiska sjukdomar, men också depressioner. Under vinterhalvåret kan vår hud och kropp inte producera D-vitamin på egen hand, även om vi så skulle vistas ute i vintersolen. Med hjälp av D-vitamin i form av kosttillskott kan du öka nivån i kroppen och må mycket bättre. I detta D-vitamin bäst i test hjälper vi dig att jämföra några av de populäraste kosttillskotten på marknaden, så att du kan hitta den som passar dig bäst.

Trots att det är mycket viktigt att kroppen får i sig D-vitamin bör du undvika alldeles för stora doser. Ett högre intag än vad som rekommenderas kan leda till kroppsliga problem och sjukdomar. Det är inte ovanligt att kosttillskott kommer i mycket höga doser, högre än vad som rekommenderas och i dessa fall kan du behöva undvika ett dagligt intag för att inte få i dig för mycket. På Livsmedelsverkets hemsida rekommenderas ett dagligt intag på 400 IE, vilket motsvarar 10 mikrogram/µg. Denna rekommendation gäller för barn och vuxna. För äldre personer eller personer som får mycket liten solexponering kan 800 IE vara ett bättre val. Men vilken är den bästa D-vitaminen och vilken du välja? Det reder vi ut här!

Topp 7 bäst D-vitamin 2024

 1. Puori Vitamin D3
 2. Helhetshälsa D3-vitamin vegan
 3. Holistic D3-vitamin 2000 IE
 4. Core Vitamin D3 2000 IE
 5. Healthwell Vitamin D3 5000 iE
 6. Better You Vitamin D3
 7. Lamberts VITAMIN D3 Droppar
Testvinnare

1. Puori Vitamin D3

4.7
/
5

Vitamin D3 från Puori är ytterligare ett kosttillskott som har fått mycket uppmärksamhet. Med hjälp av det här kosttillskotten kan du se till att främja din mentala såväl som din fysiska hälsa och ta del av alla nyttigheter som kommer med ett intag av D-vitamin. Enligt en studie som gjordes kunde forskare mäta att hela 90 % av all D-vitamin som kroppen får i sig kommer från solen och endast 10 % kommer från maten som du äter. Det innebär att under vinterhalvåret kommer mängden D-vitamin från sol att minska radikalt och detta kan bidra till sjukdomar, depressioner, ångest och kroppsliga problem. Det är t.ex. inte ovanligt att du drabbas av fler förkylningar och ett allmänt nedsatt immunförsvar.

Puori Vitamin D3 är det bästa d vitamintillskottet för dig som söker ett kosttillskott som kommer från en naturlig källa. Här har tillverkarna använt sig av lanolin och en mycket liten mängd med kokosolja för att vitaminet ska kunna tas upp av kroppen så bra som möjligt. För att du som användare ska kunna känna dig helt trygg är Puori Vitamin D3 också certifierad av IFIT, vilket säkerställer att produkten är fri från genmodifierade ämnen och lösningsmedel.

Fördelar

 • Kommer från en naturlig källa (lanolin)
 • Ger ett bra och snabbt upptag av kroppen
 • Högdoserad på hela 2500 IE
 • Certifierad av IFIT
 • Fri från lösningsmedel och genmodifierade ämnen

2. Helhetshälsa D3-vitamin vegan

4.5
/
5

3. Holistic D3-vitamin 2000 IE

4.3
/
5

Holistic har skapat ett D-vitamin som är utvunnet från en naturlig källa av fårull. Därför passar det här kosttillskottet för den som är bekväm med animaliska fetter och som inte använder sig av en vegansk kost. Med de studier som har gjorts gällande vitaminet kan forskare se att D-vitamin är det enda näringsämnet som vi kan få i oss från både sol och kost. Dock bidrar kosten bara med ca 10 % av det dagliga intag som kroppen behöver för att må bra, medan solljuset står för resterande 90 %. Ju större yta av din hud som kan exponeras för solljus, desto mer vitamin kommer kroppen också att bilda. Under vinterhalvåret kan det vara svårt att få i sig tillräckligt och det är här D3-vitamin 2000 IE kommer in i bilden.

D3-vitamin 2000 IE från Holistic är ett mycket högdoserat D-vitamin som kommer i form av kolekalciferol (D3). Med hjälp av detta kan du se till att ditt immunsystem normaliseras och att du får en starkare kropp och mental hälsa. D-vitamin som vi kan få i oss från solen är i grund och botten mycket viktigare än den D-vitamin som eventuellt kan finnas i kost och därför kan ett kosttillskott vara ett mycket bra alternativ, speciellt för dig som bor i Norden.

Fördelar

 • D-vitamin som kommer i form av kolekalciferol
 • Hjälper till att bidra till ett mer normalt immunsystem
 • Högdoserat D-vitamin på 2000 IE
 • Vegetabilisk kapsel
 • Motsvarar 1000 % av DRI (Dagligt rekommenderat intag)

4. Core Vitamin D3 2000 IE

4.1
/
5

Vitamin D3 2000 IE från Core är ett svensktillverkat kosttillskott som innehåller 2000 IE. Denna mängd är mer än tillräcklig för att din mentala och fysiska hälsa ska ligga på topp under vinterhalvåret, vilket är den period då kroppen inte kan producera D-vitamin eller få i sig vitaminet från solens strålar. Med 2000 IE får du i dig en bra mängd av Vitamin D3 som snabbt har effekt på kroppen, utan att överstiga den rekommenderade mängden av EFSA. Även om det skulle vara så att du råkar missa ett intag några dagar kan du känna dig trygg med att Vitamin D3 2000 IE har tillgodosett alla behov.

Vitamin D3 2000 IE från Core både tillverkas och säljs av Svenskt Kosttillskott, vilket är en ledande aktör på marknaden. Här får du ett prisvärt kosttillskott som räcker länge och där tillverkaren inte har tummat på kvalitet. Doseringen är enkel och följer alla de riktlinjer som myndigheterna rekommenderar. Det ger dig ett tillskott som är tryggt och säkert att använda sig av varje dag. Vitamin D3 2000 IE lämpar sig bäst för vuxna personer, men fungerar även för barn över 11 år.

Fördelar

 • Stor dos av vitamin D3 (2000 IE)
 • Mycket prisvärt alternativ
 • Passar bäst för vuxna personer
 • Utrustad med kolin för ett starkare och mer effektivt upptag

5. Healthwell Vitamin D3 5000 iE

3.9
/
5

Vitamin D3 5000 iE från Healthwell är ett mycket populärt och uppskattat kosttillskott som har använts av både män och kvinnor som vill förstärka sitt immunförsvar på ett bra och enkelt sätt. Med Vitamin D3 5000 iE får du ett kosttillskott som är mycket högdoserande och som ger din kropp en riktigt stort boost för att hjälpa viktiga funktioner i kroppen att fungera optimalt. Med Vitamin D3 5000 iE kommer du att kunna förbättra immunsystemet, samtidigt som dina tänder och ditt skelett blir mycket starkare. Om du genomgår en konstgjord befruktning med hjälp av IVF kan Vitamin D3 5000 iE hjälpa dig även här. Studier har visat att chansen för att bli gravid ökar om kroppen är försedd med rätt nivå av vitaminet.

Med Vitamin D från Healthwell får du ett kosttillskott som lämpar sig lite extra bra för vinterhalvåret och hösten i Sverige. Till att börja med har tillverkaren valt att använda sig av ett naturligt fett som kommer från fårull, vilket gör produkten utmärkt för dig som vill undvika kemiska tillsatser och konstgjorda ämnen. Vitamin D3 5000 iE är dessutom ett fettlösligt vitamin där det bara krävs en mycket liten mängd med fett för att vitaminet ska kunna tas upp av din kropp på ett snabbt och effektivt sätt.

Fördelar

 • Lämpar sig perfekt under vinterhalvåret
 • Tillverkad av naturligt fett som kommer från fårull
 • Mycket hög dos med hela 5000 IE
 • Enkel att dosera och lättupptaglig av kroppen
 • Förbättrar din allmänna hälsa

6. Better You Vitamin D3

3.9
/
5

Är det något vitamin som har blivit ordentligt omtalat under de senaste åren är det helt klart D-vitaminet. D-vitamin är inte bara det ett av de bästa tillskott som du kan ge kroppen för att förbättra immunförsvaret, utan det är också utmärkt för att minska risken för depressioner, mental ohälsa och ångest. Orsaken till varför vitaminet är så omtalat är helt enkelt för att forskare har upptäckt att många människor i nordiska länder har svårt att få tillräckligt av det – speciellt under vintern. Det är tack vare solens strålar, kombinerat med kalciumupptaget i kroppen, som du får i dig det D-vitamin som du behöver för att må bra och för att kroppen ska fungera på bästa sätt. På plats nummer 6 i vårt bäst i test hittar du således Vitamin D3 från Better You.

Better Yous D-vitamin är framtaget med hjälp av naturliga källor och där tillverkaren har utrustat hälsokosten med kolekalciferol. Kolekalciferol är detsamma som D3, vilket är det vitamin som motsvarar D-vitamin från solen på bästa sätt. Med en tablett från Better You får du i dig hela 4000 IE på en daglig basis. För att upptaget i kroppen ska vara riktigt effektivt är det också berikat med en liten mängd kokosolja.

Fördelar

 • Kommer från naturliga källor
 • Berikad med kokosolja för bästa möjliga upptag i kroppen
 • Ger dig 4000 IE om dagen
 • Förbättrar kroppsliga och mentala funktioner i kroppen
 • Liknar det D-vitamin du får från solen

7. Lamberts VITAMIN D3 Droppar

3.8
/
5

Det är inte alla som är bekväma med att svälja större tabletter eller kapslar, men som fortfarande är i behov av att få i sig rikligt med D-vitamin. Om du är en av dessa eller om du vill ha ett vitamin som du själv kan dosera efter behov är Lamberts D-vitamindroppar något som vi kan rekommendera. Dropparna kan enkelt appliceras i dryck eller på maten, men har som bäst effekt om du droppar dem direkt i munnen. Här får du en mycket praktisk och smidig lösning, eftersom varje droppe endast innehåller 200 IE. Det kan låta lite, om man jämför med de andra produkterna som har recenserats i vår bäst i test, men fördelen är att du själv kan välja hur mycket (eller lite) som du vill få i dig. Du bestämmer således själv hur många droppar om dagen som du vill ta och som du känner att du behöver.

Lamberts vitamin D3 droppar är tillverkade med 100 % naturlig olivolja. Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin behöver det tas i samband med en liten mängd fett. Puori använder sig t.ex. av kokosolja, medan Healthwell satsar på fårfett istället. Olivolja är ett bra alternativ för den som vill undvika animaliska fetter eller som går på en vegetarisk/vegansk kost. Lamberts vitamin D3 droppar kan användas från 3 år och uppåt.

Fördelar

 • Naturligt fett från olivolja
 • Möjligt att dosera själv
 • Kommer i form av droppar
 • Kan användas från 3 års ålder
 • En flaska innehåller ca 600 droppar

Vikten av att läsa på innan köp av d-vitamin

Att veta vilket det bästa d vitamintillskottet är kan vara svårt och extra knepigt är det om du inte har använt dig av d vitamin tidigare. Utbudet är stort och det finns mängder med olika tillskott och varumärken att välja mellan. Här hittar du kapslar som innehåller mer eller mindre D-vitamin, men också kosttillskott i olika prisklasser. I vår bäst i test för bästa d vitamin har vi listat 7 stycken riktigt bra och populära alternativ. Naturligtvis har vi även sett till att göra en detaljerad jämförelse för att du enkelt ska hitta den som passar dig och din livsstil bäst.

D-vitamin kan med fördel kombineras med kalcium-tillskott för bästa möjliga resultat. Det fungerar även bra att dricka några glas med mjölk för att förstärka ditt skelett och förbättra din hälsa. Vi förstår att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin från fet fisk eller grönsaker och därför är ett D-vitamin något som vi solklart rekommenderar!

 

Vanliga frågor och svar

1. Hur mycket D-vitamin behöver jag per dag?

I vårt ”d-vitamin wiki” listar vi de vanligaste frågorna och funderingarna som kan uppstå när du ska välja det bästa d vitaminet. Här kommer vi bland annat att besvara frågan om hur mycket D-vitamin som rekommenderas per dag, men också titta närmare på hur vitaminet bildas och vilka livsmedel som du bör satsa mer på.

Det finns flera faktorer som är avgörande för hur mycket D-vitamin just du kommer att behöva. Din kroppsvikt kommer bland annat att ha betydelse, men också din sjukdomshistoria, ålder och livsstil är avgörande för frågan.

En forskningsstudie som utfördes av den amerikanske endokrinologen Robert P. Heaney visade att ca 70-80 IE/per kilogram av Vitamin D per dag är tillräckligt för att du ska uppnå en vitaminnivå i blodet på 40 ng/ml. Detta är de ungefärliga siffror som du rekommenderas att sträva efter. Detta intag ska dock motsvara den totala mängd D-vitamin som du får i dig från både solljus, kost och eventuella kosttillskott. En person på 70 kg bör därför sträva efter en total IE av D-vitamin på 4900-5600 om dagen.

2. Hur bildas D-vitaminet?

Man kan säga att det finns två olika typer av D-vitamin som alla är mycket viktiga för kroppen. D3 är det vitamin som du får genom att solens ultravioletta strålar kommer i kontakt med kolesterolet som finns i huden. Dessa UVB-strålar ser sedan till att omvandla 7-dehydrokolesterol till kalcidiol. Enkelt förklarat är 7-dehydrokolesterol en molekyl som finns i huden på din kropp. Kalcidiol fortsätter sedan att omvandlas när det når njurarna och blir så till kalcitriol, vilket är just det som benämns som D-vitamin.

Under vintern produceras inget D-vitamin från solen överhuvudtaget och även under sommaren kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Orsaken till detta är att vi använder oss av solskyddsfaktor, där så lite som en SPF 8 reducerar hela 95 % av vitaminproduktionen. D-vitamin kan du även hitta i kost, t.ex. fisk, äggula och fiskleverolja. Handlar det däremot om D2 kan du endast hitta detta i grönsaker.

3. Vilken D-vitamin är bäst?

Det är svårt att på rak arm säga vilket kosttillskott av D-vitamin som är det bästa för dig och det är just därför som vi har tagit fram detta test. Med hjälp av vårt bäst i test kan du själv läsa om de mest populära och relevanta kosttillskotten inom kategorin D-vitamin som finns på marknaden just nu. Vad som är bäst för dig beror på hur stor mängd vitamin som du vill få i dig och som din kropp behöver, men också i vilken form som du vill förtära den. Vissa föredrar kapslar, medan andra väljer tuggtabletter eller droppar.

Vi rekommenderar att du väljer ett D-vitamin som har en tillräckligt hög EI för din ålder och kroppsvikt. Om du har medicinska problem är det rekommenderat att samråda med din läkare innan, för att säkerställa att du verkligen doserar rätt.

4. Måste man använda sig av kosttillskott?

Det finns ingen lag eller regel som säger att du måste använda dig av ett D-vitamin kosttillskott, men det finns helt klart många fördelar. Även Folkhälsomyndigheten menar att D-vitamin är en mycket stor och viktig del av den dagliga kosten. På hemsidan rekommenderar de människor att satsa på magra mejeriprodukter som är osötade och berikade med så mycket D-vitamin som möjligt. Att det är viktigt för vår fysiska och mentala hälsa är det således inget snack om.

Eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckligt stora mängder D-vitamin från solen och kosten är ett kosttillskott ett mycket bra alternativ. Kosttillskott passar för både äldre och yngre människor och rekommenderas av BVC redan från födsel, då i form av droppar. De D-vitamin droppar från Lamberts som är med i vår bäst i test kan användas redan från 3 års ålder, men lämpar sig även för vuxna.

Vad får man för symptom vid d-vitamin brist?

Trötthet
Smärta i benen
Muskelsvaghet, muskelvärk eller muskelkramper
Humörförändringar, till exempel depression
Lätt för att bli sjuk
Lång läkningsprocess på sår
Tappa hår
Ja, som du ser så finns det en del olika symptom vid brist av d-vitamin. 
 

5. Kan man överdosera d-vita≤min?

Ja, du kan få i dig för mycket d-vitamin ifall du tar det som tillskott. 

Den nuvarande rekommenderade dagliga mängden D-vitamin är 600 IU per dag för vuxna under 70 år och 800 IU för äldre vuxna. Upp till 4 000 IU per dag anses allmänt vara den säkra övre gränsen, men doser på upp till 10 000 IU per dag har inte visat sig påverka kroppen negativt.

Kroppen behöver inte allt för mycket d-vitamin och du vinner inget på att dosera stora mängder med d-vitamin.

Stora mängder D-Vitamin är giftigt och kan leda till att man får höga nivåer av kalcium i blodet. Källa: Livsmedelsverket.se

6. Vilken mat ska äta för att få i sig D-vitamin?

D-vitamin finns i fet fisk, växtdrycker, mjölkprodukter samt kött och ägg.

Från fisk får du i dig massor D-vitamin från lax, sill och makrill t.ex. Tänk dock på att det kan finnas andra nackdelar med att äta för mycket fisk så det är bra att ha en bra balans. Här är lite innehåll tagit från Livsmedelsverket.se

Livsmedel
Mängd
µg/100g
Ål varmrökt flatrökt
98
Rapsolja berikad
21
Inlagd sill
11
Äggröra
3
Flytande magarin, berikad
20

7. Är D-vitamin viktigt för någon med mörk hy?

Svaret här är: Ja! Om du bor i ett land som Sverige på vintern så är det nog extra vikigt. Om man har en ljusare hy har man enklare att ta upp d-vitamin.

8. Vart kan man köpa D-vitamin i Sverige?

Det går att köpa på apoteket, Apotea eller på olika hälsobutiker. Online kan man köpa hos t.ex Gymgrossisten och SvenskKostillskott.

Summering

För att du ska få ett starkt och friskt skelett behöver du se till att kroppens behov av D-vitamin tillgodogörs varje dag. Brist på D-vitamin kan inte bara leda till benskörhet och trötthet, utan det ligger även till grund av muskelsmärtor eller dålig mentala hälsa. Därför är det kanske inte så konstigt att D-vitaminet anses vara ett av de viktigaste och mest nödvändiga vitamin som vi kan få i oss, speciellt vi som bor i Norden, där solen inte skiner speciellt många dagar om året.

Som tidigare nämnt är D-vitaminet livsviktigt för vår hälsa och eftersom du inte kan producera det på egen hand kan du behöva ta hjälp av ett högkvalitativt och bra kosttillskott. Solen är den källa som vi främst får D3-vitaminet ifrån, bortsett från vinterhalvåret då solen inte är till någon direkt nytta på just denna front. Människor som har mörkare hy är i större behov av D-vitamin från solen för att inte drabbas av vitaminbrist, men alla människor, oavsett hudfärg har nytta av kosttillskottet.

Med vårt bäst i test blir det enkelt för dig att se vilka produkter som är mest populära på marknaden just nu. Här har vi inte bara tittat på varumärke och pris, utan främst på recensioner och omdömen från andra kunder. Naturligtvis har vi också tittat på mängden EI och innehållet och valt ut tillskott som passar så många olika människor som möjligt. Här hittar du bland annat kosttillskott som är helt veganska och tillverkade av lav, men också D-vitamin i form av droppar eller kapslar. Vilket D-vitamin blir din nästa favorit?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37