Bästa C vitamin 2024 – Läs vårt test inför ditt köp

Att inta C-vitamin för att förstärka immunförsvaret och behandla förkylningar är något som människor har gjort i över ett halvt sekel. C-vitamin kommer i alla möjliga färger, former, doseringar och priser och därför är det inte alltid lätt att veta vilken du ska välja. Om du inte har god kunskap om vitaminhalter och nivåer blir det ännu knepigare, eftersom det trots allt främst är innehållet och doseringen som är avgörande för vilken produkt som är bästa c vitaminet.

I denna bäst i test för bästa c vitaminet har vi rannsakat marknaden och jämfört kända, trygga och populära varumärken mot varandra. På så sätt underlättar vi för dig i jakten på ditt nya kosttillskott som gör dig starkare, friskare och mer motståndskraftig mot infektioner, bakterier och virus.

Topp 6 bästa C vitamin 2024

 1. Core Vitamin C 1000
 2. Healthwell Vitamin C
 3. Healthwell Vitamin C Pulver
 4. Solgar Vitamin C
 5. Helhetshälsa C-vitamin
 6. Holistic C-Vitamin Bioflav
Testvinnare

1. Bästa högdoserande C-vitamin Core Vitamin C 1000

4.9
/
5
Fördelar
 • Passar för dig med en aktiv livsstil
 • Högdoserat
 • Förbättrar och förstärker immunsystemet
 • Berikat med citrusbioflavonoider
Nackdelar
 • Tabletterna kan vara svåra att svälja

Svenskt Kosttillskott har skapat en serie med tillskott som håller en mycket hög kvalitet och som absolut kan anses vara en av de bästa på marknaden. Med Core Vitamin C 1000 får du ett mycket högdoserat tillskott där man har använt sig av askorbinsyra för C-vitamin. C-vitamin är en mycket viktig och en av våra mest kända antioxidanter som kroppen behöver för att brosk och benvävnad ska byggas normalt, samtidigt som vitaminet bidrar till ett bra och välfungerande immunsystem. Core Vitamin C 1000 passar extra för dig som har en aktiv livsstil och som tränar mycket, eftersom hård träning gör att ditt immunförsvar blir utsatt. Vitaminet lämpar sig även bra för den som alltid håller ett högt tempo i vardagen eller för dig som letar efter ett riktigt bra komplement till din dagliga kost. Eftersom Core Vitamin C 1000 är så pass högdoserat behöver du inte ta mer än en tablett om dagen för att få i dig all C-vitamin som du behöver.

2. Bästa billiga C-vitamin Healthwell Vitamin C

4.7
/
5
Fördelar
 • Mix av nyponpulver, citrusbioflavonoider och askorbinsyra
 • Stärker dina senor, ligament och brosk
 • Mycket lättupptaglig för kroppen
 • 100 % vegetabilisk
Nackdelar
 • Stora kapslar

Vitamin C från Healthwell är en noga framtagen blandning som består av citrusbioflavonoider, askorbinsyra och nyponpulver. Tillsammans bilar det en mix som ger dig ett mycket kraftfullt kosttillskott som förstärker immunförsvaret och skyddar dina celler mot fria radikaler. Det är askorbinsyra som vanligtvis går under namnet C-vitamin och som är en mycket stark antioxidant som kroppen behöver för att hålla sig frisk. Med Healthwells Vitamin C får du en förpackning som består av antingen 100 eller 200 kapslar och som är rik på nyponpulver. Kapslarna är helt vegetabiliska och passar således även för dig som äter en vegansk- eller vegetarisk kost. Nu kan du boosta din kropp riktigt ordentligt under de perioder som du behöver, t.ex. under höst och vinter då förkylningssäsongen kommer igång. Healthwells Vitamin C är testad och godkänd och ett mycket populärt och uppskattat val för människor som vill förbättra sin hälsa och få en normal energiomsättning.

3. Bästa C-vitamin pulver Healthwell Vitamin C Pulver

4.5
/
5
Fördelar
 • Passar dig som inte gillar tabletter och kapslar
 • Snabbupptagligt av kroppen
 • Skyddar dina celler och förbättrar immunsystemet
 • Tillverkat i Sverige
Nackdelar
 • Smaken kan uppfattas som syntetisk

Är du en av många som tycker att det är svårt att svälja tabletter eller kapslar? Inga problem! Healthwell har nämligen tagit fram ett C vitamin tillskott som kommer i form av ett pulver. Att vi listar en av Healthwells produkter igen är helt enkelt för att de är mycket bra och riktar sig till många olika typer av människor. Med detta pulver från Healthwell får du ett tillskott som är tillverkat av 100 % askorbinsyra, vilket är den bästa källan till C-vitamin. Vitaminet har många betydelsefulla och viktiga funktioner i din kropp, t.ex. så kommer ditt immunförsvar att bli bättre och nervsystemet återfår en normal funktion. Då C-vitamin även fungerar som en antioxidant kan Healthwell Vitamin C Pulver skydda dina celler mot stress och göra dig lugnare och mer balanserad. Pulvret är mycket lätt att dosera och kan blandas i valfri dryck. I samband med ditt köp får du även med en mycket praktisk och bra doseringsskopa.

4. Bästa veganska C-vitamin Solgar Vitamin C

4.3
/
5
Fördelar
 • Stark antioxidant
 • Innehåller 500 mg C vitamin per kapsel
 • Påskyndar läkningstid och återhämtning
 • Innehåller 100 kapslar
Nackdelar
 • Dyrare än andra C-vitaminer

Solgar är ett mycket uppskattat och populärt varumärke när det kommer till hälsa och kosttillskott. Med Solgar Vitamin C får du en kapsel som innehåller hela 500 mg C-vitamin och som ger dig ett mycket bra dagligt tillskott. Produkten passar för dig som vill se till att du får i dig tillräckligt med C-vitamin under dagens gång, t.ex. för att förstärka immunförsvaret, för att påskynda läkningen av sår eller för att skydda dina celler från att brytas ner. Även om du kan få i dig C-vitamin från maten är det inte alltid tillräckligt, speciellt om du äter en kost där du utesluter vissa livsmedel eller går på strikta dieter. Solgar Vitamin C kommer i en förpackning om 100 kapslar och där den dagliga rekommenderade dosen är 1 kapsel om dagen. Det innebär att du kommer kunna använda dig av Solgar Vitamin C under en längre tid och verkligen få riktigt bra effekt.

5. Bästa hållbara C-vitamin Helhetshälsa C-vitamin

4.1
/
5
Fördelar
 • Mycket lättupptagligt
 • Boostar immunförsvaret och gör det lättare att ta upp järn
 • Kan intas både som kapslar eller pulver
 • Innehåller 500 mg C-vitamin per kapsel
Nackdelar
 • Kan enbart köpas i 100 kapslar

När du är på jakt efter det bästa C vitaminet vill du säkerligen ha en produkt som är så ren och effektiv som möjligt. Det är precis vad du får med C-vitamin från Helhetshälsan, vilket är ett naturligt kosttillskott som förbättrar allmänhälsan. C-vitamin får vi vanligtvis i oss från grönsaker och frukter, men ibland kan du behöva en extra boost, t.ex. om du upplever att ditt immunförsvar har försämrats eller om du tränar hårt. Eftersom kroppen inte kan lagra C-vitamin på egen hand behöver du se till att fylla på förrådet varje dag. Det är inte alltid man har lust, tid eller möjlighet att få i sig allt från kosten och då är Helhetshälsans C-vitamin ett riktigt bra alternativ. Med vitaminet kan du se till att skydda cellerna från att brytas ner, vilket fria radikaler annars kan vara orsaken till. Du ser också till att förbättra din energiomsättning och gör det lättare för kroppen att ta upp järn, något som är mycket viktigt för kroppens blodbildning. Eftersom de kommer i form av pulver i kapslar kan du själv välja om du vill svälja dem hela eller ta ur pulvret och blanda i dryck.

6. Bäst kundbetyg C-vitamin Holistic C-Vitamin Bioflav

3.9
/
5
Fördelar
 • Innehåller bioflavonoider
 • En kapsel innehåller 500 mg C vitamin
 • Skyddar ditt DNA
Nackdelar
 • En aning högre pris än likvärdiga produkter

Det finns mängder med forskning och studier som har visat att C-vitamin är ett av de bästa och viktigaste vitaminer som vår kropp behöver för att må bra och hålla sig frisk. När du får i dig tillräckligt med extra stark C vitamin från kosttillskott eller från maten kan du se till att skydda ditt DNA och dina celler mot fria radikaler, men du säkerställer också ett skydd mot fetter och proteiner som kan påverkas av oxidativ stress. Forskning har dessutom påvisat att du, med hjälp av C-vitamin, kommer att få det mycket lättare att ta upp järn och andra mineraler som ser till att upprätthålla och förbättra ett starkt och bra immunsystem. Med Holistic C-Vitamin Bioflav får du en vegetabilisk kapsel som innehåller 500 mg C-vitamin. Den är dessutom berikad med bioflavonoider och tas enkelt upp av kroppen. En nackdel, till skillnad från de andra produkterna vi har recensent, är att Holistic C-Vitamin Bioflav innehåller färre kapslar till ett relativt högt pris.

Att välja kosttillskott är allt annat än enkelt och orsaken till detta är det otroligt stora utbud som finns. Hela vitsen med kosttillskott är att du ska bli starkare och friskare och därför är det viktigt att du väljer en godkänd och högkvalitativ produkt som har en bevisad effekt. Det kan innebär att du behöver betala lite mer, men å andra sidan får du också ett tillskott som verkligen gör nytta.

Om du har brist på C-vitamin i kroppen kan du känna dig trött, irriterad och svag och vid mycket allvarlig brist kan du drabbas av skörbjugg, vilket är en bristsjukdom som gör att du får inflammerat och blödande tandkött, men också att din sårläkning försämras och att du blir extra känslig för virus och infektioner. Skörbjugg var förr vanligt hos soldater eller sjömän och berodde på avsaknad av näringsrik kost.

Vanliga frågor och svar om vitamin C

Här nedan hittar du svaren på de allra vanligaste frågorna som kan uppstå när du ska köpa ett C vitamin tillskott för att förbättra din hälsa.

1. Kan C-vitamin minska risken för förkylning?

Både ja och nej! En forskningsstudie som utfördes av Linus Pauling visade att ett intag på 200 mg C-vitamin om dagen inte gjorde någon större skillnad när det kom till att förhindra förkylningar för allmänbefolkningen. Är det däremot så att du går på en diet eller att du tränar mycket hårt och lever aktivt kan ett ökat intag av C-vitamin vara till stor hjälp. Ett bra intag kan också förkorta förkylningstiden.

2. Vad är de vanligaste symptomen på C-vitaminbrist?

De vanligaste symptomen på att du får i dig för lite C-vitamin är att du känner dig trött, orkeslös och att du ofta drabbas av förkylningar. Allvarligare effekter kan vara att du får ett blödande och inflammerat tandkött eller att ditt blod har svårt att levra sig om du gör dig illa.

3. Kan jag få i mig C-vitamin från livsmedel?

Absolut! Grönsaker och frukter är riktigt bra källor till C-vitamin. Några exempel är bland annat citrusfrukter som apelsiner och citron, men också grönsaker och potatis är bra alternativ. I en apelsin finns det 50 mg c-vitamin. Här hittar du även svarta vinbär, nypon, kål och spenat. Dock är det viktigt att komma ihåg att C-vitamin förstörs om det utsätts för ljus eller värme och därför är det inte alltid lätt att få i sig det från maten. Satsa på det bästa C vitamin tillskottet eller välj färska grönsaker och frukter.

4. Finns det några biverkningar med C-vitamin?

Alla vitaminer och mineraler är viktiga för kroppen, men för att de verkligen ska fungera optimalt är det viktigt att du inte överdoserar. En överdosering av C-vitamin kan leda till att du får problem med matsmältningen. Detta gäller sällan livsmedel som innehåller vitaminet, utan främst kosttillskott. En överdosering av C-vitamin beräknas till att du äter mer än 2000 mg på en och samma gång. Biverkningarna kan då bli att du känner dig illamående eller att du får diarré.

5. Vem är i behov av ett ökat C-vitaminintag?

Alla människor mår bra av C-vitamin, men det finns några grupper som behöver det lite extra. Det är bland annat rökare, spädbarn, människor som går på strikta dieter eller människor som lider av svåra och allvarliga sjukdomar. Bland annat finns det viss forskning som visar på att det är bra för blodtryck och för magen.

6. Vilket är det bästa c-vitamin serumet och krämen?

Det är ett test vi har på gång, det är många som frågar efter serum eller kräm. Det hjälper till att pigga up din hy, ge extra fint lyster och samtidigt återfukta. Vi har ett även ett test för c-vitamin kräm för ansiktet på ingång.

7. Har ni testat någon produkt utan askorbinsyra?

Tyvärr måste vi avslöja att c-vitamin och askorbinsyra är precis samma sak. Så det existerar inte. Du kan dock med fördel välja produkter som har ett pH-värde över 7 om du är lite extra känslig.

8. Hur mycket c-vitamin behöver vi per dag?

Detta är enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag
Spädbarn 6-11 månader20 milligram
Spädbarn 12-23 månader25 milligram
Barn 2-5 år30 milligram
Barn 6-9 år40 milligram
Barn 10-13 år50 milligram
Vuxna75 milligram
Gravida85 milligram
Ammande100 milligram

Summering

Det finns flera orsaker till varför vi är i behov av C-vitamin. C-vitamin är vattenlösligt och lagras således inte i kroppen, vilket innebär att du behöver fylla på det hela tiden för att uppnå bra nivåer. C-vitamin är heller inget som kroppen kan bilda på egen hand och därför behöver du få i dig det från kosten. Det är dock inte alltid det lättaste att veta vilka livsmedel som är bäst och hur mycket som du faktiskt har fått i dig på en dag och i detta fall kan ett C-vitamin tillskott vara en riktigt bra lösning.

Vi har ännu inte testat Liposomal C-vitamin vilket är en liposomal emulsion med tre olika källor till C-vitamin: kaliumaskorbat, natriumaskorbat och askorbinsyra. Vi har det på vår att testa lista.

C-vitamin tillskott kommer i form av tabletter, tuggtabletter, kapslar och pulver. Du kan själv välja den form som du tycker bäst om och som du känner dig bekvämast med. Det är inte alla som tycker om känslan av att svälja ner större kapslar. Om kapslarna innehåller pulver kan du med fördel dela på dessa och blanda ner innehållet i dryck eller i ditt mellanmål.

Med vårt bäst i test kommer du att få hjälp att välja ut de bästa C-vitamin som finns och som är säkra och trygga att använda sig av. Nu kan du påbörja din resa mot en mycket friskare och starkare vardag där ditt immunsystem är på topp och där du känner dig piggare och mer energifull. Vilken blir din nya favorit?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37