Bästa B12 tillskottet 2024 – En stor guide över prisvinnarna

1. Healthwell Vitamin B12 2. Great Earth Vitamin B12 3. Bättre Hälsa B12
Healthwell Vitamin B12 1000  bästa tillskotten med B12

Great Earth Vitamin B12 1000 mcg Vegan

Bättre Hälsa B12

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

Vitamin B12 är ett mycket viktigt vitamin för flera olika kroppsfunktioner. Det behövs bland annat för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar samt för att ämnesomsättningen och nervsystemet ska fungera normalt. Vitamin B12 bidrar även till ett starkare immunförsvar och ger mer ork och energi.

Tack vare vitaminets många hälsofrämjande egenskaper är B12 en populär ingrediens i många kosttillskott. Det finns många olika tillskott med B12 på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vilket som är det bästa. B12 finns både i form av kapslar, tabletter och flytande formula. För att hjälpa dig att hitta det bästa B12 tillskottet har vi jämfört många olika produkter och valt ut våra 4 favoriter. Här kan du läsa mer vilka tillskott som är bäst i test. Du hittar även viktig information om B12 och svar på vanliga frågor. Det ska inte finnas några speciella biverkningar för följande tillskott men vi rekommenderar alltid att läsa bipackspedeln. 

Topp 4 bästa tillskotten med B12

  1. Healthwell Vitamin B12 1000
  2. Solgar Flytande B-12 2000
  3. Bättre Hälsa B12
  4. Great Earth Vitamin B12 1000 mcg Vegan
Testvinnare

1. Healthwell Vitamin B12 1000

4.9
/
5

Vitamin B12 1000 från det svenska varumärket Healthwell är en favorit bland användarna. Det är ett av de mest prisvärda och högdoserade B12-tillskotten vilket gör det till en värdig vinnare i detta bäst i test.

Vitamin B12 1000 är det bästa valet om du vill ha extra starkt tillskott med vitamin B12. Vitaminet är särskilt viktigt för veganer och vegetarianer som inte får i sig tillräckligt med B12 från kosten. Därför är det extra bra att Healthwell har gjort det här tillskottet vegan friendly med helt vegetabiliska kapslar.

Kapslarna är skonsamma för magen och innehåller även folsyra. Brist på vitamin B12 och brist på folsyra (vitamin B9) kan ge liknande symtom och därför är det bra med tillskott som innehåller båda vitaminerna.

Healthwell säljer ofta sina tillskott i tre olika förpackningsstorlekar vilket gör att priset per kapsel kan bli väldigt lågt. Ju fler kapslar, desto bättre pris. Det är helt klart ett av de mest prisvärda B12-tillskotten på den svenska marknaden. Även användarna hyllar tillskottet och skriver bland annat att det ger mer ork och energi utan några nämnvärda nackdelar.

2. Solgar Flytande B-12 2000

4.3
/
5

B-12 2000 från varumärket Solgar är det bästa flytande B12 tillskottet. Det skiljer sig en del från de andra produkterna eftersom det har en flytande formula som doseras på ett annat sätt. De andra tillskotten i det här testet är i form av kapslar eller tabletter. Solgar B-12 2000 är det bästa valet om du har svårt för kapslar samt om du vill få i dig många olika vitaminer på en gång.

Det här tillskottet innehåller B12 samt många andra viktiga vitaminer och mineraler, exempelvis pantotensyra, vitamin B6, riboflavin, niacin, vitamin B1, folsyra och biotin. Tack vare den flytande formulan kan du enkelt blanda ut tillskottet i valfri dryck, exempelvis i en smoothie, vilket ger en energiboost.

Solgar B-12 2000 kommer med en praktisk liten pipett som gör det enkelt att dosera. Varumärket rekommenderar ett dagligt intag på 13 droppar vilket ger 118 doser per flaska. Det gör det till ett mycket prisvärt B12 tillskott. Tillskottet har fått fina användaromdömen och många intygar att det har en mycket positiv effekt på humöret och energinivån. Det enda negativa är den söta fruktsmaken som inte faller alla användare i smaken.

3. Bättre Hälsa B12

4
/
5

Bättre Hälsa B12 är de bästa B12 tabletterna i testet. Förpackningen består av smidiga sugtabletter med en god fruktsmak. Varje tablett innehåller B12-formen metylkobalamin som är skonsam mot magen. Det är enkelt för kroppen att tillgodogöra sig innehållet.

Sugtabletterna är helt veganska vilket är en stor fördel. Formulan innehåller även sötningsmedel (xylitol, tapioca) vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Vissa tycker att det är bra eftersom det ger ett tillskott med en god fruktsmak. Andra tycker att det är negativt eftersom de föredrar en neutral smak.

Bättre Hälsa B12 har fått relativt få användarrecensioner, men de som finns är positiva. Flera användare skriver att smaken är god och att tillskottet ger mer energi och ork. Om du föredrar B12 i form av tabletter är det här tillskottet det bästa valet!

4. Great Earth Vitamin B12 1000 mcg Vegan

3.8
/
5

Vitamin B12 1000 från varumärket Great Earth är ett mycket bra tillskott för personer som vill få i sig vitamin B12 och andra vitaminer. Formulan är helt vegansk och endast en tablett om dagen behövs. Många användare hyllar det här tillskottet och beskriver hur det ger önskat resultat efter bara ett par dagars användning. Tillskottet har även vunnit många andra bäst i test.

Great Earth Vitamin B12 är en storfavorit tack vare dess rena innehåll som även är skonsamt för magen. Formulan är högdoserad och innehåller en stor andel vitamin B12. Kapslarna innehåller metylkobalamin som är en form av vitamin B12 som kroppen enkelt kan ta upp. Den här fomen är dessutom bra för matsmältningssystemet.

Det enda negativa med det här tillskottet är priset. Det är ett av de dyraste tillskotten, även vid jämförelse av kostnad per daglig dosering. Det är dock många användare som gillar tillskottet och ger det höga betyg. Flera skriver att de känner sig piggare och klarare i huvudet sedan de började med tillskottet.

Hur valde vi produkterna?

För att välja ut det bästa B12 tillskottet har vi jämfört många olika produkter utifrån följande kriterier:

  • Innehåll – Hur stor andel B12? Innehåller det några andra viktiga vitaminer eller mineraler?
  • Formula – Är det kapslar, tabletter eller flytande?
  • Prisvärdhet – Vad är kostnaden per daglig dosering av tillskottet?
  • Kvalitet – Håller tillskottet vad det lovar?
  • Användaromdömen – Vad tycker personer som testat tillskottet?

Att tänka på vid köp av B12 tabletter

Det finns en del att tänka på när du väljer tillskott med B12. Framför allt bör du vara uppmärksam på tillskottets innehåll. Många B12 tillskott innehåller även andra vitaminer och mineraler vilket kan ge synergieffekter som förstärker effekten av vitaminet. Du bör även fundera på vilken form av tillskott du föredrar. B12 finns i form av kapslar, sugtabletter och flytande formula. Samtliga former fungerar bra och därför kan du välja den som passar dig bäst.

Frågor och svar

Vid köp av kosttillskott är det vanligt att ha en del frågor och funderingar. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om vitamin B12.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 kallas även för kobalamin och det är ett viktigt näringsämne som behövs för många olika kroppsfunktioner. Kroppen behöver bland annat B12 för att kunna bilda röda blodkroppar. Brist på B12 kan leda till blodbrist vilket i sin tur gör att du kan känna dig yr och trött.

Det är viktigt att vara medveten om att B12 inte produceras naturligt i kroppen. Med andra ord måste du få i dig tillräckligt med vitamin B12 från kosten eller från kosttillskott. Vitaminet finns främst i animaliska livsmedel, exempelvis kött, fisk och mejeriprodukter. Det gör att veganer och vegetarianer kan ha svårt att få i sig tillräckliga mängder enbart från kosten.

Varför är vitamin B12 bra?

Vitamin B12 har många viktiga hälsofördelar, bland annat

*Bildandet av röda blodkroppar vilket minskar risken för blodbrist.
*Bidrar till mer ork och energi.
*Bidrar till en fungerande ämnesomsättning.
*Stärker immunförsvaret.
*Bidrar till en normalt fungerande psykologisk och neurologisk funktion.

Vem behöver kosttillskott med vitamin B12?

Alla människor behöver få i sig tillräckligt med vitamin B12, men vissa grupper har större risk att få brist på vitaminet. Det är främst följande grupper som behöver komplettera kosten med B12-tillskott:

*Veganer och vegetarianer
*Personer med ensidig kost
*Äldre människor
*Personer med vissa sjukdomar som gör det svårare för kroppen att ta upp B12 från kosten, exempelvis magkatarr.

Gravida personer kan äta B12.

Vanliga symptom på B12 brist

*Du känner dig trött och orkeslös.
*Du har svårt att koncentrera dig.
*Du känner dig yr.
*Du känner att du blir andfådd lättare än förut.
*Du får hjärtklappning.
*Du får huvudvärk.
*Du får öronsus.

Källa: 1177.se

Var kan man köpa B12 tillskott?

Det går bra att köpa på Apoteket, Apotea eller i en mängd andra butiker. Vi rekommenderar att köpa från några av butikerna ovan i listan online för att få ett bra pris.

Hur kan man få vitamin B12 naturligt?

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12.
Källa: Livsmedelsverket.se

Hur mycket vitamin B12 behöver vi?

Behovet varierar beroende på ålder.

Vuxna och gravida behöver ca 2 mikrogram.
Barn mellan 2-13 år behöver 0,8-2 mikrogram.

Sammanfattning

Vitamin B12 är ett mycket viktigt vitamin som behövs för att kroppen ska kunna bilda de livsviktiga röda blodkropparna. Vitamin B12 bidrar även till ett fungerande nervsystem och en bra ämnesomsättning. Det ger även mer ork och energi. Kroppen kan inte producera eget vitamin B12 och därför är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt från kosten. B12 finns främst i animaliska livsmedel och därför behöver veganer och vegetarianer ofta komplettera kosten med B12-tillskott.

Det finns många olika tillskott att välja bland och vitaminer finns i form av kapslar, tabletter och flytande formula. Det bästa B12 tillskottet i jämförelsen är Healthwell Vitamin B12 1000 som består av mycket prisvärda och högdoserade kapslar med B12. Kapslarna är veganska och innehåller även folsyra vilket gör det till en värdig testvinnare.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37