Bästa melatoninet 2024 – För bättre sömn med melatonin

Att lida av sömnproblem är idag mycket vanligt och ofta beror det på den stressiga vardag som många lever i. Det kan också handla om att du har brist på melatonin i kroppen och behöver ett extra tillskott.

Alla har olika behov och vilken produkt som fungerar bäst för just dig är mycket individuellt och därför kan det vara svårt för oss att säga vilket tillskott av melatonin som är det bästa. Det finns många alternativ att välja mellan, därför har vi i detta bäst i test rannsakat marknaden och plockat ut det bästa melatoninet. Alla produkter har syftet att ge samma effekt, men ingredienser, priser osv skiljer sig från varandra. Kika nedan, förhoppningsvis hittar du något som passar dig!

Topp 7 bästa melatoninet 2024

 1. Melatan 3 mg
 2. Holistic SömnBalans
 3. Core Good Night
 4. Star Nutrition Nootropics Night
 5. Healthwell L-teanin 200
 6. Healthwell Detoxkapslar kväll
 7. Quicksilver Scientific Liposomal GABA L-teanin
Testvinnare

1. Bästa melatoninet Melatan 3 mg

4.9
/
5
Fördelar
 • Innehåller melatonin
 • Effektiv vid jetlag
 • Kostnadseffektivt (8,3 kronor per tablett)
Nackdelar
 • Finns andra alternativ om du önskar att använda produkten under en längre tid

Detta är den helt klart högst upp i listan på melatonintillskott. Anledningen är att det är den enda produkt i listan som faktiskt innehåller melatonin. Sedan oktober 2020 har ett läkemedelsföretag fått godkänt att sälja melatonin receptfritt till vuxna som har jetlag, och det är just Melatan 3 mg.

2. Bästa innehållsrika melatonintabletterna Holistic SömnBalans

4.8
/
5
Fördelar
 • Innehåller Magnesium, B6 och L-teanin
 • Berikad med saffran och humle
 • Förbättrar sömnkvaliteten
 • Bidrar till att lindra magsår och stress
Nackdelar
 • Finns billigare alternativ för dig som inte är i behov av ett så omfattande tillskott

Holistic är ett varumärke som har visat sig prestera mycket bra i nästan alla sammanhang när det kommer till att recensera hälsokost och kosttillskott för en bättre livsstil och deras Holistic SömnBalans är inget undantag. Här får du en riktigt bra tablett som innehåller aktiva ingredienser som hjälper dig att somna bättre när mörkret börjar falla. Jämför vi med Core Good Night ligger Holistic SömnBalans ännu högre i pris, men orsaken till detta beror främst på doseringen. Här finns det ingen tydlig doseringsanvisning att följa, utan du får själv testa dig fram för att se vad som passar bäst. Den rekommenderade mängden är dock 1-3 kapslar om dagen. Holistic SömnBalans innehåller de allra flesta ämnen som har en bevisat positiv effekt på sömnkvaliteten. Det är bland annat Magnesium och Vitamin B6, Men också L-teanin och citronmelissextrakt. Dock innehåller kapslarna inget zink, utan är istället berikade med humle och saffran. Om du vill öka melatoninet naturligt i kroppen är Holistic SömnBalans att rekommendera. Den är dessutom helt vegetabilisk.

3. Bästa kundbetyg melatonin Core Good Night

4.7
/
5
Fördelar
 • Innehåller L-teanin och GABA
 • Berikat med magnesium, Vitamin B6 och Zink
 • Havre- och citronmelissextrakt
 • Förbättrar sömnkvaliteten och insomning
Nackdelar
 • Krävs 3 kapslar för fullgod effekt

Vi har valt att lista Core Good Night på plats nummer 2 i vårt bäst i test och anser således att det här är det bästa valet för den som söker en all-round tablett som hjälper dig att somna lättare och sova bättre. Till Core Good Night har tillverkaren valt att använda sig av de främsta ämnena som har en bevisad koppling till förbättrad insomning och sömn, vilket bland annat är Ashwagandha, L-teanin och GABA. Med Core Good Night kan du se till att få en ökad trötthet och en dygnsrytm som är betydligt mer balanserad. Efter bara några dagar kommer du att märka av en stor skillnad om du använder dig av tabletterna enligt bruksanvisningen. Det bästa är att ta en tablett ca 1 timme innan du planerar att gå och lägga dig. Core Good Night är lite dyrare i pris om vi jämför med många andra tillskott för att öka melatoninet i kroppen, men å andra sidan innehåller den också mer aktiva ingredienser. Tabletterna kommer i form av en kapsel som sväljs ned med vatten. En förpackning innehåller sammanlagt 30 stycken doser.

4. Bästa melatonin med sorenzo Star Nutrition Nootropics Night

4.5
/
5
Fördelar
 • Kräver lägre dosering
 • Effektiv och verksam
 • Innehåller GABA, L-teanin och citrusextrakt
 • Värd sitt pris
Nackdelar
 • Går ej att dela tabletten om man vill ha en lägre dos

Det bästa melatoninet är det som kroppen producerar själv, men ibland kan kroppen behöva hjälp på traven. Orsaken till sömnproblem kan bland annat bero på ångest och stress, men också livsomständigheter och psykiska sjukdomar som fobier, psykos eller maniska episoder. Genom att använda sig av ett riktigt bra receptfritt tillskott kan du öka produktionen på ett naturligt sätt. Med Star Nutrition Nootropics Night får du ett tillskott där tillverkaren fokuserat på själva insomningsdelen. Tillskottet innehåller färre ingredienser än våra två ovanstående produkter, men har också en lägre dosering, vilket är ett plus! Star Nutrition Nootropics Night ska intas två gånger om dagen cirka en timme innan du planerar att gå och lägga dig. Det är då som tillskottet har absolut bäst effekt. Star Nutrition Nootropics Night passar för dig som inte gillar klassiska tabletter och som vill ha en produkt med de främsta aktiva ingredienserna. Star Nutrition Nootropics Night innehåller bland annat Ashwagandha, som är mycket populärt och har en lugnande effekt på kropp och sinne.

5. Bästa prisvärda melatoninet Healthwell L-teanin 200

4.1
/
5
Fördelar
 • Fokuserar specifikt på insomning och minskad stress
 • Lugnande effekt på kroppen
 • Passar för dig som vill undvika att blanda olika ämnen och extrakt
 • Bra pris
Nackdelar
 • Passar inte för dig som vill ha fler verkande ingredienser än L-teanin

L-teanin 200 från Healthwell är en betydligt mer avskalad produkt som hjälper dig att sova bättre. Med L-teanin 200 får du ett tillskott som endast innehåller just detta verksamma och aktiva ämnen, vilket gör produkten högkoncentrerad. Forskning har visat att L-teanin ser till att minska stressen i kropp och sinne och ge dig en lugnande effekt. Detta, i sin tur, gör det betydligt enklare för dig att somna på kvällen. Även om vi tidigare rekommenderar många olika ingredienser för det bästa melatoninet så kan L-teanin 200 passa för den som vill undvika att blanda extrakt och ämnen – men fortfarande få en riktigt bra effekt. L-teanin är ett ämne som du kan hitta i te. Främst i grönt te, men också i andra tesorter. Det innebär att du kan förvänta dig precis den där mysiga och behagliga känslan som infinner sig när du avslutar dagen med en kopp te innan du ska lägga dig. Med L-teanin 200 får du ren L-teanin och inga andra aktiva ingredienser. En förpackning innehåller 90 kapslar.

6. Bästa örtblandning melatonin Healthwell Detoxkapslar kväll

3.9
/
5
Fördelar
 • Fungerar som en detox
 • Innehåller gurkmeja och maskros
 • Berikat med L-teanin, svartpeppar och vitamin B6
 • Örtblandning som hjälper dig att slappna av
Nackdelar
 • Säljs endast i 28 kapslar

Vi tittar vidare på ytterligare en produkt från Healthwell som är framtagen för att förbättra din sömn. Med Detoxkapslar kväll får du en örtblandning som är berikad med ashwagandha och som lindrar stress och oro, samt bidrar till en normal ämnesomsättning i kroppen. Här har Healthwell använt sig av en mycket unik formula som är specifikt framtagen för att hjälpa kroppen att stressa ner och komma till ro inför kvällen. I Detoxkapslar kväll kommer du bland annat att hitta ashwagandha, men också L-teanin och Vitamin B6, samt maskros, gurkmeja och biotin. För att din kropp ska kunna ta upp de aktiva ämnena så bra som möjligt är Detoxkapslar kväll också berikat med en mindre dos svartpeppar, samt C-vitamin, som har en antioxidativ effekt och förbättrar nervsystemet och ämnesomsättningen. Detoxkapslar kväll passar för dig som söker en bra kombination av ämnen och extrakt som hjälper dig att somna bättre och som vill använda dig av en 14 dagars kur – eftersom det är denna behandlingsperiod som rekommenderas.

7. Bästa flytande melatoninet Quicksilver Scientific Liposomal GABA L-teanin

3.7
/
5
Fördelar
 • Kommer i flytande form
 • Snabbt och effektivt upptag av kroppen
 • Innehåller GABA och L-teanin
 • Ger dig lugn i kropp och sinne
Nackdelar
 • Bör användas inom 60 dagar efter öppning.

Liposomal GABA L-teanin från Quicksilver Scientific passar för dig som inte gillar kapslar eller har svårt för att svälja tabletter. Det här är nämligen ett tillskott som är berikat med teanin och GABA och som kommer i en flytande form, full med aminosyror. Den smidiga pumpflaskan gör att du enkelt kan dosera genom att droppa rakt ner på din tunga. Det gör att de aktiva ämnena tas upp mycket snabbare och mer effektivt av kroppen. GABA är ett av de vanligaste ämnena som används när tillverkare skapar det bästa melatoninet för sömnproblem. Kort och gott är det en förkortning av ordet gamma-aminosmörsyra och detta kan du hitta naturligt i hela kroppens nervsystem. GABA fungerar som en signal och gör att kroppen reagerar med lugn, trötthet och sömn. L-teanin är vanligt förekommande i grönt te och samarbetar riktigt bra tillsammans med GABA. Fördelen med att använda sig av näringstillskott som kommer i flytande form är att kroppen kan ta upp dessa mycket snabbare än kostillskott i form av kapslar och tabletter. Där måste kroppen först bryta ner kapseln i magen, innan den gör någon nytta för resten av systemet.

Alla människor har melatonin naturligt i sin kropp. Enkelt förklarat är melatonin ett hormon som produceras i din tallkottkörtel, vilket är detsamma som epifysen i din hjärna. Hormonet kan också finnas i magen, tänder, benmärgen och i dina ögon och dess uppgift är att se till att du blir trött och sömnig.

Hela syftet med melatoninet är att se till så att din dygnsrytm är balanserad och att du sover under natten – precis som kroppen behöver. Produktionen av melatonin är mycket sammankopplat med vilken tid på dygnet det är utanför fönstret. Under kvällen ökar produktionsmängden, som i sin tur säger till dig att det är dags att gå och lägga dig.

Med melatonintillskott får du inte bara hjälp att somna bättre på kvällen, utan det hjälper dig även att lindra halsbränna, lindra tinnitus och behandla magsår.

I Sverige har melatonintabletter varit klassade som ett läkemedel som du får på recept, men det har länge funnits tillskott som är helt naturliga och som kan ge dig precis samma effekt. Enligt 1177 ska receptbelagd melatonin endast användas under en kortare period, men som naturligt och receptfritt tillskott finns det inga större risker.

Dock finns det fortfarande några aspekter som vi anser är viktiga att ha utkik efter när du ska välja en produkt. Här bör du fokusera på att hitta en blandning som är bra och som innehåller många olika ingredienser som har en bevisad och bra effekt på din sömnkvalitet. Några exempel är bland annat L-teanin och GABA.

Vanliga frågor och svar kring melatonin

1. Innehåller kosttillskott för sömn melatonin?

Inte alla! De vi har listat här är de bästa alternativen för dig som söker ett receptfritt kosttillskott som kan bidra till en bättre sömn. Enligt Livsmedelsverket får inga tillskott som innehåller ren melatonin säljas receptfritt, eftersom de klassas som läkemedel. Till de receptfria alternativen har tillverkare istället valt att använda sig av aktiva ingredienser som har en bevisad effekt att förbättra sömnkvaliteten. Det är bland annat GABA och L-teanin, men också örter som gurkmeja och maskros, samt ashwagandha. Även citronmeliss har visat sig vara en mycket populär och uppskattad ingrediens att använda sig av, tack vare dess lugnande egenskaper.

2. Vad innebär det att ha sömnproblem och när behöver jag melatonin?

Att lida av insomni är jobbigt för många människor. Insomni är ett ord som används för att beskriva de insomningsproblem som många har. Det kan t.ex. handla om att du har problem med att somna eller att du vaknar ett flertal gånger under natten. Det kan även vara så att du faktiskt sover, men att du aldrig känner dig tillräckligt utvilad på morgonen. Insomni är en problem som kan behöva behandlas med receptbelagda eller receptfria läkemedel och där du behöver uppfylla vissa kriterier, t.ex. att du har sömnstörningar minst 3 gånger i veckan under loppet av minst 1 månads tid.

Du behöver dock inte få en diagnos för att veta om du lider av sömnproblem eller inte. Om du upplever att det är svårt för dig att komma till ro på kvällen eller om du vaknar mycket under natten kan detta vara tillräckligt för att söka sig till hjälp. Här rekommenderar vi då att du tittar på vår bäst i test och det bästa melatoninet som vi har listat.

3. Vilket är det bästa melatoninet?

Det bästa melatoninet enligt oss är ett tillskott som är berikat med ett flertal aktiva ingredienser som har en bevisad positiv effekt på lugn och insomning. Som tidigare nämnt är tabletter som innehåller melatonin läkemedelsklassade och går endast att få på recept. Vi förespråkar dessutom naturliga metoder där du kan använda dig av tillskott för att öka produktionen av melatonin i kroppen på ett mer naturligt sätt.

Det bästa melatoninet är således det tillskott som fungerar bäst för dig! Eftersom många produkter innehåller olika ingredienser och doseringar kan du behöva testa dig fram för att se vad som passar och vad din kropp reagerar bra på. Vi rekommenderar ändå Core Good Night, som är vår vinnare i testet. Produkten är högkvalitativ, innehåller många bra ingredienser och har fått riktigt fina omdömen.

4. Kan melatonin hjälpa mot annat än sömn?

Absolut! Vid det här laget är du säkerligen redan medveten om att melatoninets främsta uppgift är att se till att du kan somna gott om kvällarna och att din dygnsrytm är i fas, men en bra mängd med melatonin i kroppen kan även bidra till andra hälsofördelar. Det kan t.ex. handla om att lindra magsår eller halsbränna, men också att hålla dina ögon friska. Forskning har dessutom visat att det kan lindra tinnitus och minska symptomen vid årstidsbunden depression.

5. Måste jag använda mig av tabletter eller tillskott för bättre sömn?

Ibland kan tillskott vara det ända sättet för dig att få ordning på sömnen, men om du känner dig osäker och vill testa andra alternativ först har vi ett flertal tips på lager. Att förbättra sömnen och producera melatonin naturligt kroppen kan du göra helt på egen hand, t.ex. genom att du förändrar din livsstil. Att meditera innan du ska lägga dig kan få dig att stressa ner riktigt ordentligt, men även träning under dagen såväl som undvikande av tv och mobil innan sängdags har visat sig vara riktigt effektiva sätt att varva ner. Att undvika koffein och alkohol är också ett bra sätt, såväl som att äta kost som innehåller mycket magnesium, kalcium och melatonin. Några livsmedel som du kan använda dig av är bland annat sura körsbär, linfrön, tomater och valnötter.

Summering

Vi har nu kommit till slutet av vår recension för bästa melatoninet och förhoppningsvis har du nu mer kunskap om hur hormonet fungerar i kroppen och varför det är så viktigt för din hälsa. Om du inte producerar tillräckligt med melatonin finns det risk för sömnproblem och insomningssvårigheter, vilket i sin tur kan leda till att du ständigt känner dig trött och att du får svårigheter att fokusera och koncentrera dig under dagen. Melatoninet produceras naturligt i kroppen, men för den som har svåra problem kan ett tillskott vara lösningen. När vi skapade detta bäst i test var vi väldigt noggranna med att se till att alla produkter håller en hög kvalitet och att de kommer från kända och populära tillverkare.

I vissa fall kan sömnproblem vara ett tecken på insomni, men detta är något som endast kan diagnostiseras av en läkare. Här tittar läkaren på hur din livsstil ser ut och vilka symptom det är som du har. Det är endast om en läkare anser att du behöver läkemedelsklassat melatonin som du kan få detta utskrivet. I annat fall kan du använda dig av just de tillskott som vi har listat här. De är berikade med aktiva ingredienser som har bevisad effekt på insomning och sömn.

Vilket tillskott som passar dig bäst är upp till dig själv att avgöra. Vill du satsa på ett tillskott som innehåller så många olika ämnen och extrakt som möjligt rekommenderar vi vår testvinnare. Är det istället så att du vill ha en produkt som är så avskalad som möjligt kan L-teanin 200 från Healthwell vara ett bättre alternativ. Ibland kan du behöva testa dig fram för att se vilket tillskott som gör mest nytta för dig. Som tur är kommer alla ovanstående tillskott i både större och mindre förpackningar som gör det enklare att testa sig fram i djungeln. Påbörja din resa mot en bättre livsstil och skönare sömn redan idag!

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Malin Samuelsson
Malin Samuelsson

Malin Samuelsson har skrivit om hälsa och näring på Bigheart.se från 2020. Malin har en bakgrund som skribent på en utav Sveriges största sajter om hälsa. Malin håller alltid ett vakande öga på Livsmedelsverket och EU-kommissionen för att se vilka nyheter som kan dyka upp här näst.

Articles: 16