Bästa GABA 2021 – Läs vårt bäst i test innan köp

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

1. Delta Nutrition 2. Fairing 3. Viterna
Delta Nutrition GABA

Fairing GABA te honey/lemon

Viterna Vital GABA

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

 

Gammaaminosmörsyra, även känt som GABA eller gamma-aminobutyric acid, är ett ämne som produceras naturligt i kroppen. Men inte alltid i tillräckligt stor utsträckning. Som tur är finns det då kosttillskott att köpa och i den här artikeln ska vi fokusera på att hitta den bästa GABA som finns på marknaden. Ämnet bidrar främst till två saker: återhämtning och förbättrad minnesfunktion. Detta sker bland annat genom att en bra GABA hjälper dig att somna och dessutom ger en förbättrad sömnkvalitet vilket är viktigt för alla. Men kanske särskilt för dig som tränar hårt, har ett stressigt jobb eller har småbarn hemma.

Om du använder GABA regelbundet kommer du snabbt märka skillnad inte bara på sömnen, utan även på minnet. När du börjar med GABA kommer både ditt lång- och korttidsminne med stor sannolikhet förbättras. Hur hittar du då det bästa GABA? Det viktigaste är att titta på innehållsförteckningen. Ett bra kosttillskott ska innehålla ungefär 500 mg GABA. I vissa fall kombineras denna syra med andra ämnen. Då kan mängden GABA vara mindre, men de övriga ämnena mer inriktade mot ett specifikt ändamål. Ett exempel på det kan vara tillskott med kamomill eller rosenrot och GABA som är specifikt tillverkade för att ge dig en bättre nattsömn, men som då inte på samma sätt ger de andra bra sakerna med GABA.

Top 6 bästa GABA 2021

1. Delta Nutrition GABA

Delta Nutrition GABA

Det här är ett väldigt prisvärt GABA-tillskott från Delta Nutrition med ett bra pris per tablett. Det innehåller inga andra aktiva ingredienser än ren GABA. Doseringen ligger på 500 milligram och rekommenderad dos är två tabletter per dag. En burk innehåller 90 tabletter vilket gör att din månadskostnad för att få i dig GABA hålls på en rimlig nivå.

Det finns många konkurrenter som är direkt jämförbara med detta preparat, som till exempel Vitals GABA-kapslar. Anledningen till att vi placerar den högst upp på listan är att det här är en renodlad GABA-produkt till ett bra pris. Det är lätt att dosera och tabletterna är bra utformade för att de inte ska vara svåra att svälja.

Fördelar

 • Mycket prisvärd och lätt att dosera
 • Renodlad GABA-produkt
 • Tabletter som är lätta att svälja
Se priset här →

2. Fairing GABA te honey/lemon

Fairing GABA te honey/lemon

GABA kan komma i många former. Fairings GABA te honey/lemon är som namnet antyder ett te. Du blandar en skopa (5 gram) med is och vatten och dricker innan läggdags. Den koppen ger dig 500 mg GABA samt flera andra ämnen som påverkar din nattsömn positivt. Utöver GABA innehåller den här produkten även kamomill, teanin och ashwaganda. Du hittar även magnesium i detta te vilket kan vara ett bra kosttillskott i sig självt, samtidigt som det förstärker effekten av ditt GABA.

Det du bör observera med detta te är att dosen på 500 milligram är låg. De flesta tillverkare rekommenderar en dos på 1000 milligram per dag. För att få i dig det behöver du dricka dubbelt så mycket vätska vilket kan vara ett problem för dig som lätt blir kissnödig på natten. Om du klarar dig på rekommenderad dos är det här ett kosttillskott som är lätt att få i sig, särskilt för dig som har svårt med tabletter. Det blir också ett väldigt bra pris per dos, vilket dock inte gäller om du behöver dubbla ditt intag.

Fördelar

 • Bra kombinationspreparat
 • Lätt att inta
 • Innehåller magnesium

Nackdelar

 • Låg dos GABA
Se priset här →

3. Viterna Vital GABA

Viterna Vital GABA

Viternas Vital GABA är en produkt i samma kategori som Delta Nutritions. Det är en prisvärd kapsel baserad på enbart GABA och inget annat. Även denna har en dosering på 500 mg per tablett vilket gör det lätt att anpassa ditt intag efter behov och rekommendation. Det som gör att den hamnar under Delta Nutrition på listan är att tabletterna är större vilket gör att många kan ha svårt att svälja dem. Prismässigt är den till och med något billigare så om storleken på pillren inte har någon betydelse för dig är denna till och med ett bättre köp.

Fördelar

 • Renodlad GABA-produkt
 • Mycket bra pris

Nackdelar

 • Kan vara svår att svälja
Se priset här →

4. Liposomal GABA

Liposomal GABA

Att ha svårt att svälja tabletter är vanligt förekommande. Det är också ett problem som tenderar till att förvärras i takt med stigande ålder. Då kan Liposomal GABA vara ett alternativ då det är en spray som är väldigt lätt att ta. Den här sprayen är särskilt designad för att förbättra din nattsömn och göra det lättare att stressa ner innan läggdags. Utöver GABA innehåller den bland annat E-vitamin samt L-teanin.

Observera att denna spray innehåller en väldigt låg dos GABA, bara 240 mg om du följer rekommenderat intag. Det gör att du som har ett större behov av GABA kommer få betala väldigt mycket per månad eftersom denna spray redan från start är dyr per dos. Men om du vill ha något som hjälper dig att somna och föredrar att slippa dricka mycket vätska eller ta tabletter är det här ett mycket bra alternativ.

Fördelar

 • Designad för att ge dig en bra nattsömn
 • Väldigt lätt att inta

Nackdelar

 • Låg dos GABA
 • Väldigt dyr

u_button url=”https://vitaminer.nu/sv/artiklar/liposomal-gaba-med-l-theanin.html” style=”flat” background=”#00591e” color=”#ffffff” size=”8″ radius=”2″ align=”center”]Se priset här →[/su_button]

5. Mega Vital Boost

Mega Vital Boost

Denna juice är ett tillskott som innehåller väldigt mycket på en gång. Det är i grunden en multivitamin med tillsatt BCAA (essentiella aminosyror) samt GABA och Ashwaganda. Du får i dig ungefär 200 mg GABA i en dos vilket är lågt om man jämför med de renodlade GABA-produkterna. Men det faktum att du samtidigt får i dig Ashwaganda samt en mängd andra bra ämnen inklusive antioxidanter gör det här till en produkt vi varmt kan rekommendera. Denna juice kommer hjälpa dig prestera på dagen, och sova bättre på natten. Om du tränar mycket eller har ett fysiskt krävande jobb är detta ett väldigt bra köp. Om du däremot bara är ute efter GABA, eller bara behöver hjälp med nattsömnen, är detta inte en produkt för dig. Detta bland annat på grund av att de många olika aktiva ingredienserna driver upp priset rejält jämfört med de andra produkterna på denna lista.

Fördelar

 • Många var för sig bra ingredienser
 • Väldigt lätt att inta
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Låg dos GABA
 • Väldigt dyr
Se priset här →

6. Healthwell GABA 1000

Denna produkt utmärker sig genom att ha ett väldigt högt innehåll av GABA. Healthwells GABA 1000 innehåller som du kanske gissar av namnet hela 1000 mg GABA. Räknat per milligram gör det att det är det billigaste GABA-tillskottet på denna lista. Till skillnad från till exempel Delta Nutrion eller Delta finns den också i större burkstorlekar vilket driver ner priset ännu mer.

En stor nackdel med denna produkt är dock också det som är dess fördel: doseringen. 1000 milligram är det som rekommenderas för de flesta. Men det är ingen universaldos. Vissa nöjer sig med 500 milligram, medan andra vill ha upp mot 1500 för att få en optimal effekt. Då är denna produkt betydligt mindre flexibel än konkurrenterna.

Fördelar

 • Väldigt prisvärd
 • Hög dos GABA

Nackdelar

 • Hög dos GABA – kan vara svår att dosera rätt
Se priset här →

Vanliga frågor och svar

Kan GABA vara farligt?

GABA är i sig ofarligt. Om du överdoserar det kan du drabbas av ökad puls och kanske lite andfåddhet. Det du däremot ska vara försiktig med är att blanda GABA med alkohol och/eller andra droger. Det gäller givetvis även sådana som är förskrivna av läkare. Att till exempel ta GABA samtidigt som du av någon anledning tar bensodiazepiner eller barbiturater (vanliga mediciner mot bland annat ångest och depression) kan vara farligt. Om du är fullt frisk i övrigt är GABA enbart bra för dig. Men om du har någon form av medicinering är det alltid klokt att konsultera din läkare innan du börjar använda GABA. Han eller hon kan då kontrollera så att det inte finns några oönskade interaktioner med de läkemedel du behöver ta i övrigt.

Går det att få i sig GABA naturligt?

Ja. Dels producerar kroppen GABA naturligt, även om det ofta inte är i tillräckligt stora mängder. Men du kan också få i dig GABA genom att äta jästa/fermenterade produkter som till exempel yoghurt, kimchi och kombucha. Eller genom att äta nötter, frön, kål eller gröna blad som till exempel spenat. Du kommer dock behöva äta väldigt mycket kål för att få i dig samma mängd GABA som du får av ett tillskott vilket gör det senare till ett mycket behändigare alternativ.

Finns det alternativ till GABA?

Trötthet kan komma sig av många saker. Ett exempel kan vara järnbrist då ett sådant tillskott är det du behöver. Om du testat GABA men det inte hjälpt är det nästan alltid en bra idé att uppsöka läkare för att se om det kan finnas några andra medicinska förklaringar till de besvär du upplever.

Sammanfattning

Om du har brist på GABA kommer flera av dina kroppsfunktioner påverkas. Du kommer uppleva trötthet, ibland kombinerat med minnesproblem, stress och ångest. I svåra fall kan du också drabbas av muskelkramper. Det finns gott om kosttillskott att köpa för dig som upplever några av dessa symptom. Vissa av dem innehåller bara GABA medan andra är kombinationspreparat. Den vi testat som är bäst baserat på pris och innehåll är Delta Nutritions GABA. Om GABA inte hjälper, eller om du har väldigt svåra besvär kan du dock behöva uppsöka läkare för att se om det finns andra medicinska orsaker.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar