Bästa ashwagandha 2024 – Läs vårt bäst i test här!

Ashwagandha är en viktig ört inom den indiska ayurvediska medicinen. Den har används i flera tusentals år för att lindra sömnproblem och stress samt för att stärka immunförsvaret. Det är först de senaste åren som örten även blivit populär i Sverige i form av kosttillskott.

Tillskott med ashwagandha kan användas för att sova bättre samt för att få mer energi under dagen. Den här indiska växten, som ibland även kallas för indisk ginseng, är bra både för kropp och själ. Den används även för att motverka ångest och försvara kroppen mot stressens farliga effekter. Många använder det för att må bättre helt enkelt.

Topp 6 bästa ashwagandha 2024

 1. KSM-66 Ashwagandha
 2. Healthwell Ashwagandha Premium
 3. Healthwell Ashwagandha Kapslar
 4. Elexir Ashwagandha
 5. Great Earth Bedtime
 6. Core Good Night
Testvinnare

1. Bäst vältestade ashwagandha KSM-66 Ashwagandha

4.9
/
5
Fördelar
 • Störst i Sverige och USA
 • 18 kliniska studier som visar effekt
 • Världens bästa ashwagandha
Nackdelar
 • Dyr

KSM-66 är en av de mest populära kosttillskotten med ashwagandha. Det här kliniskt dokumenterade tillskottet har hyllats både av användare och i tidigare bäst i test. Det innehåller extrakt av ashwagandha och är ekologiskt odlat.

Örten är framställd genom ”Green Chemistry”- metoden som går ut på att utesluta alkohol, lösningsmedel och flera olika bekämpningsmedel. Resultatet är en ren ashwaganda som kroppen lättare kan tillgodogöra sig vilket ger ökad effekt.

KSM66 är ett kliniskt dokumenterat kosttillskott som hjälper mot trötthet och stress. Kliniskt dokumenterad innebär att dess effekt har studerats i flera olika studier. Efter 18 studier har den nuvarande formen av KSM66 patenterats. Den rekommenderade och kliniskt dokumenterade doseringen är 1 kapsel varje morgon och kväll som vid behov kan utökas till 4 kapslar per dag.

KSM66 är ett populärt tillskott som fått väldigt många recensioner. Med ett genomsnitt på 4,7 är det ett av de högst rankade tillskotten på marknaden. Användare kallar kapslarna för den bästa ashwaganda som finns på marknaden. Många beskriver hur tillskottet hjälper med stress och inre lugn. Vissa användare beskriver hur de fick livsglädjen och energin tillbaka bara efter några dygn av användning.

2. Bästa högdoserande ashwagandha Healthwell Ashwagandha Premium

4.8
/
5
Fördelar
 • Berikad med pipering vilket ger god upptagningsförmåga
 • Lågt portionspris
 • Med withanolider och rotextrakt
Nackdelar
 • Starkt tillskott vilket bör intas i låg dos i början, går dock inte att dela kapslarna på ett smidigt sätt

Healthwell Ashwagandha Premium är vinnaren i vårt bäst i test. Det är ett högdoserat kosttillskott som fått mycket positiva omdömen från användarna. Varje kapsel innehåller 500 mg ashwagandha vilket gör det till en av de starkaste ashwagandhatillskotten som finns tillgängliga.

Tillskottet innehåller ashwagandha från withania somnifera-roten. Varje kapsel innehåller 300 mg rotpulverextrakt från Withania somnifera samt 200 mg standardiserat till 2,5 % withanolider. Det innehåller även piperin (svartpepparextrakt) som ökar tillskottets biotillgänglighet, det vill säga hur lätt det är för kroppen att ta upp innehållet. Med det rena innehållet och den unika formulan är det här ett kraftfullt tillskott som ger dig maximal effekt av den indiska örten.

Healthwell Ashwagandha Premium har hyllats av både användare och i andra bäst i test. Många användaromdömen intygar att tillskottet gjort dem piggare och gladare. Många beskriver sig själva som mer harmoniska och mer stresståliga sen de började med tillskottet. Flera omdömen nämner den förbättrade sömnkvaliteten samt kapslarnas effektivitet.

Om du letar efter ett extra kraftigt tillskott med ashwagandha är dessa kapslar från Healthwell det bästa valet.

3. Bästa normalstarka ashwagandha Healthwell Ashwagandha Kapslar

4.8
/
5
Fördelar
 • Tillverkas i Sverige
 • Vegetabiliskt tillskott
 • Inga tillsatser eller färgämnen
Nackdelar
 • Något högt pris jämfört med andra produkter med samma innehållsmängd

Ashwagandha Kapslar är ett annat tillskott från det populära varumärket Healthwell. Precis som testvinnaren är det ett extra kraftigt tillskott. Det är även helt vegetabiliskt med kapslar tillverkade i cellulosa vilket gör att det även är lämpligt för veganer.

Kosttillskottet består av extra starka kapslar med en ovanligt hög koncentration av ashwagandhaextrakt. Varje kapsel innehåller 400 mg per kapsel. Det är något lägre än testvinnaren Ashwagandha Premium som innehåller 500 mg, men det är fortfarande ett mycket kraftfullt tillskott.

Healthwell Ashwagandha Kapslar uppskattas av användarna som har gett tillskottet 4,4 i genomsnittsbetyg. Många skriver att kapslarna fungerar mycket bra, även om det dröjer ett par dagar innan effekten märks av. Flera nämner att det bidrar till ett ökat välmående och ett bättre och mer balanserat humör.

4. Bästa ashwagandha med vitamin B5 Elexir Ashwagandha

4.5
/
5
Fördelar
 • Vegansk
 • Fri från konverseringsmedel
 • Ökar biotillgängligheten
Nackdelar
 • Svårt att dela upp i mindre mängd

Elexir Ashwagandha är ett mycket prisvärt kosttillskott som helt fritt från artificiella ämnen. Det är ett högkoncentrerat extrakt som innehåller vitamin B5, även kallat pantotensyra, som stimulerar omsättningen av kolhydrater och fett samt hjälper till att upprätthålla normal mental prestation. Kapslarna innehåller även bioperin som ökar biotillgängligheten Det är ett bra tillskott som hjälper mot tillfällig utmattning, stress och trötthet.

Den rekommenderade doseringen är 1 kapsel morgon och kväll. Vid behov kan doseringen ökas till totalt 4 kapslar per dag. Det här tillskottet har inte fått särskilt många användaromdömen, men de som finns är positiva. Många tycker att det är positivt att tillskottet har vegetabiliska kapslar och är fritt från konserveringsmedel. Vissa använder skriver att de upplever att de kan behålla lugnet och inte känner sig lika stressade.

Elexir Ashwagandha är ett bra val om du vill prova på effekten av ashwaganda utan att spendera mycket pengar.

5. Bästa ashwagandha med humleextrakt Great Earth Bedtime

4.4
/
5
Fördelar
 • Många postiva omdömen
 • Innehåller grönt te
 • Flera verksamma substanser
Nackdelar
 • Högt pris/styck

Great Earth Bedtime är ett fantastisk bra tillskott för dig som vill komma till ro på kvällen. Tillskottet innehåller ashwagandha i kombination med GABA som gör det lättare för kroppen att varva ned. Det innehåller även många andra hälsosamma ingredienser, exempelvis vitamin B6 och grönt te. Tillskottet är dessutom 100% veganskt.

Det är ett av de dyraste tillskotten i jämförelsen, men å andra sidan behöver du bra ta en kapsel per dag i samband med sänggåendet. Det gör att en burk Great Earth Bedtime räcker länge. Dessutom har det här tillskottet ett rent innehål med många hälsofrämjande ingredienser. GABA är en gamma-aminosmörsyra som hämmar impulserna mellan nerverna vilket ger en känsla av trötthet. Mindre studier visar att GABA har god effekt på sömnproblem och är därför lämplig att ta på kvällen. Övriga ingredienser som citronmeliss och grönt te används ofta i teer för avkoppling och har samma effekt i det här tillskottet. Tillsammans med ashwagandha, vars funktion är att verka balanserande och motverka stress, skapas ett tillskott som är gör det lättare att koppla av och komma till ro.

Great Earth Bedtime har fått fina recension från användarna. Många skriver att produkten hjälper dem att sova lugnt och att de vaknar upp utvilade och med mer energi. Vissa kallar tillskottet för ett ”mirakel” och andra beskriver hur kapslar har överträffat alla förväntningar. En användare beskriver hur hon testat flera olika preparat separat, men det var först när testade den här kombination av ingredienser som hon fick den effekt hon önskade. Om du testat många olika tillskott utan resultat kan Great Earth Bedtime kanske vara lösningen för dig.

6. Bästa ashwagandha med ZMA, GABA och L-Teanin Core Good Night

4.4
/
5
Fördelar
 • Svensktillverkad
 • Rikligt med vitamin B6
 • Innehåller magnesium och biotin
Nackdelar
 • Använder gelatin

Core Good Night är ett annat högkvalitativt tillskott som innehåller ashwagandha i kombination med många andra aktiva och hälsofrämjande ämnen. Bland annat innehåller tillskottet även L-teanin, GABA, magnesium, zink, vitamin B6 och biotin. Det är kosttillskott som är fullt av antioxidanter och ämnen som är bra för välmåendet.

Formulan är särskilt utvecklad för att främja en bättre sömnkvalitet och minska stressen. Sömn är livsviktigt för hälsan, men många har sömnproblem. Tillskottet hjälper kroppen att slappna av och återhämta sig. Kombinationen av örter, vitaminer och mineraler gör att musklerna och nervsystemet ges optimal återhämtning under natten. Tillskottet innehåller piperin, även kallat svartpepparextrakt, som gör det lättare för kroppen att ta upp näringsämnena.

Den rekommenderade doseringen är 3 kapslar 30-60 minuter innan sänggåendet. Användare skriver i omdömena att tillskottet fungerar bra om kapslarna tas inom rekommenderad tid. Tillskottet har fått många bra recensioner där de flesta nämner att de sover bättre, djupare och längre. Flera skriver att de är piggare på dagen och att de vaknar upp utvilade. Vissa skriver även att de får benen att slappna av och att de slipper domningar och darrningar i benen under natten.

Hur har vi valt ut kosttillskotten?

För att utse de produkter med ashwagandha som är bäst i test har vi bland annat tittat på följande faktorer:

 • Innehåll, inklusive antal mg ashwagandha
 • Synergiingredienser, exempelvis vitamin B6 biotin och GABA
 • Prisvärdhet
 • Kvalitet
 • Användaromdömen

Att tänka på vid köp av ashwagandha

Vid köp av kosttillskott är det alltid viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta det som passar just dig bäst. När det gäller kosttillskott med ashwagandha bör du titta lite extra på följande:

 • Innehåll: Var innehåller kapslarna? Läs alltid ingredienslistan och titta bland annat på hur många milligram ashwagandha som tillskottet innehåller. Det är också viktigt att se om kapslarna innehåller andra hälsofrämjande ingredienser som ökar effekten av preparatet. För tillskott med ashwagandha kan exempelvis GABA, grönt te, L-teanin, vitamin B5, vitamin B6, piperin (svartpepparextrakt) och citronmeliss vara en bra kombination.
 • Användaromdömen: Vad säger personerna som testat tillskottet? Det är alltid bra att läsa om andras upplevelser innan du klickar hem kosttillskottet. Det gäller framför allt om tillskottet även innehåller flera andra hälsofrämjande ämnen eftersom det kan förändra tillskottets användningsområde och effekt. Om det finns många omdömen kan det ge en indikation på tillskottets effekt.
 • Prisvärdhet: Vad är priset per daglig dosering? Gör inte misstaget att stirra dig blind på förpackningspriset. Räkna istället ut hur mycket tillskottet kostar per daglig dosering för att bilda dig en uppfattning om det är prisvärt eller inte. Självklart är det även viktigt att ta hänsyn till innehåller i övrigt för att dra slutsatsen om tillskottet är värt sitt pris.

Frågor & svar om ashwagandha

Här hittar du svaren till några av de vanligaste frågorna om ashwagandha.

1. Vad är ashwagandha?

Ashwagandha, även kallad indisk ginseng, är en ört som är mycket viktigt inom den indiska Ayurveda traditionen. Det är en medicinalväxt som har använts i flera tusentals år tack vare dess lugnande effekt och många andra hälsofrämjande egenskaper. Det är en rot som som har en stark och ganska speciell doft som påminner om häst.
Namnet ashwagandha kommer från ordet ashwa som betyder häst. Roten har dock inte fått sitt namn på grund av sin säregna doft utan för den styrka som den anses ha.
Ashwagandha botaniska namn är Withania somnifera. Det är en buske som växer i främst Indien och Nepal. Det är buskens rot som används som ett naturligt läkemedel.

2. Vad är ashwagandha bra för?

Ashwagandha har många hälsofördelar. Inom ayurvedisk medicin används den främst för att främja välbefinnande och mental hälsa. Roten sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och är därför bra för sårläkning och immunförsvaret. Tillskott med med ashwagandha används framför allt mot stress, ångest, sömnlöshet och oro. I vissa fall kan det även användas mot hudproblem och magbesvär. Ashwagandha kan göra det lättare att koppla av på kvällen vilket gör det lättare att sova.

3. Vem bör ta tillskott med ashwagandha?

Om du upplever stress, oro, humörsvängningar, nedstämdhet, utmattning eller problem att sova kan det vara en bra idé att testa tillskott med ashwagandha. Det kan hjälpa dig att känna dig mer harmonisk, pigg och utvilad.

4. Finns det några kända biverkningar med ashwagandha?

Aswagandha har inga kända biverkningar, men det är alltid viktigt att följa doseringsanvisningarna på förpackningen. Kosttillskott ska aldrig överdoseras.

5. Kan jag ta ashwagandha om jag är gravid eller ammar?

De flesta produkter med ashwagandha fungerar även för gravida och ammande kvinnor, men det är alltid bra att rådgöra med din läkare eller barnmorska först för att vara säker.

6. Hur ofta kan jag ta tillskott med ashwagandha?

Doseringen av tillskott med ashwagandha beror på vilket preparat du väljer. Vissa tillskott är högdoserade och ska endast intas en eller två gånger per dag. Andra kan intas fyra gånger per dag. Läs alltid anvisningarna på förpackningen.

Sammanfattning

I takt med ashwagandhas popularitet har det dykt upp många tillskott på den svenska marknaden. För att hjälpa dig att hitta rätt det bästa tillskottet med ashwagandha har vi jämfört olika produkter och valt ut 6 favoriter. Här kan du läsa mer om vilka produkter med ashwagandha som är bäst i test. Längre ner hittar du även viktig information om örten, dess användningsområden samt svar på vanliga frågor om ashwagandha.

Aswagandha är en indisk ört som används i tusentals år inom ayurvedisk medicin. Roten på aswagandhabusken används mot en rad olika åkommor, främst mot stress, ångest och oro. Ett tillskott med aswagandha kan även hjälpa mot sömnsvårigheter eftersom det hjälper dig att koppla av på kvällen. Aswagandha minskar stressnivåerna vilket i sin tur har många hälsofördelar. Många tillskott som den här indiska örten innehåller även andra hälsofrämjande ämnen, exempelvis GABA, L-Teanin och svartpepparextrakt. Vi har jämfört många olika kosttillskott med aswagandha och valt ut de 6 som är bäst i test. Testvinnaren KSM-66 innehåller högkvalitativ ashwagandha vilket gör det till marknadens bästa tillskott.

Innehåll

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37