ZMA bäst i test 2024 – Hitta bästa ZMA:n här!

1. Svenskt Kosttillskott Core2. Chained Nutrition ZMA Night3. Chained Nutrition ZMA Hardcore
Svenskt Kosttillskott Core ZMA bästa ZMA

Chained Nutrition ZMA Night

Chained Nutrition ZMA Hardcore

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

ZMA består av zink, magnesium och vitamin B6. ZMA är ett mycket uppskattat och populärt kosttillskott bland styrketränande atleter.

Även om fördelarna som ZMA kan ge dig är många tänkte vi nedan att beskriva vilka fördelar som vi och andra i vår omgivning uppfattat vara mest betydelsefulla:

 • Vi har upplevt en förbättrad och djupare sömn
 • Vi har upplevt ökad muskeltillväxt
 • VI har märkt av att vi fått mindre kramp, speciellt i vaderna
 • Vi har känt oss mer återhämtad

När det kommer till ZMA-tillskott skiljer sig dessa mestadels när det kommer till dosering av zink, magnesium och vitamin B6 då produkten i övrigt är mer eller mindre densamma. Därför tänkte vi i denna artikeln göra en topplista på de bästa ZMA-tillskotten och för varje produkt redovisa för hur många dagar burken räcker enligt rekommenderad dos, hur mycket tillskottet kostar att använda per dag samt hur mycket zink, magnesium och vitamin B6 som du med tillskottet får i dig per dag.

Topp 7 bästa ZMA 2024

 1. Svenskt Kosttillskott Core ZMA
 2. Chained Nutrition ZMA Night
 3. Star Nutrition ZMA Star
 4. SmartSupps ZMA
 5. Delta Nutrition ZMA
 6. Optimum Nutrition ZMA
 7. Chained Nutrition ZMA Hardcore
Testvinnare

1. Svenskt Kosttillskott Core ZMA

4.9
/
5

Det som utmärker Core ZMA är den höga biotillgängligheten tack vare kelaterat zink och magnesium.

Core ZMA från Svenskt Kosttillskott räcker i 90 dagar för kvinnor enligt doseringen 2 tabletter per dag samt i 60 dagar för män enligt doseringen 3 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 3 kr per dag för kvinnor och 4 kr per dag för män.

Core ZMA från Svenskt Kosttillskott ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 13 mg för kvinnor, 20 mg för män

Magnesium: 267 mg för kvinnor, 400 mg för män

Vitamin B6: 7,3 mg för kvinnor, 11 mg för män

2. Chained Nutrition ZMA Night

4.7
/
5

Det som utmärker ZMA Night är att du i denna produkt inte bara får zink, magnesium och vitamin B6, utan även L-theanin. Denna kombination har enligt Gymgrossisten visat sig kunna både höja testosteronnivåerna men även bidra till en bättre sömn.

ZMA Night från Chained Nutrition räcker i 70 dagar enligt doseringen 2 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 4 kr per dag.

ZMA Night från Chained Nutrition ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 22,2 mg

Magnesium: 500 mg

Vitamin B6: 4 mg

3. Star Nutrition ZMA Star

4.3
/
5

ZMA Star har valt att satsa på att mängden zink och vitamin B6 ska balansera bättre med mängden magnesium, istället för att likt andra ZMA produkter innehålla mycket magnesium men nästan inget zink eller vitamin B6.

ZMA Star från Star Nutrition räcker i 45 dagar enligt doseringen 2 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 4 kr per dag.

ZMA Star från Star Nutrition ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 22 mg

Magnesium: 250 mg

Vitamin B6: 8,4 mg

4. SmartSupps ZMA

4.1
/
5

Det som utmärker ZMA från SmartSupps är likt ZMA Hardcore att man valt att satsa på just lättupptagligheten, detta genom mineralerna zink och magnesium i lättupptaglig form.

ZMA från SmartSupps räcker i 150 dagar enligt doseringen 2 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 2 kr per dag.

ZMA från SmartSupps ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 20 mg

Magnesium: 250 mg

Vitamin B6: 3 mg

5. Delta Nutrition ZMA

3.9
/
5

Denna ZMA från Delta Nutrition är ett ZMA som är specialdesignat för att vara så bra som möjligt för dig som vill ta ZMA innan sömn. Vill du sprida ut till ZMA intag under dagen är denna produkten bra att kombinera med en annan, ”vanlig”, ZMA.

ZMA från Delta Nutrition räcker i 45 dagar enligt doseringen 2 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 3 kr per dag.

ZMA från Delta Nutrition ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 22 mg

Magnesium: 252 mg

Vitamin B6: 8,4 mg

6. Optimum Nutrition ZMA

3.8
/
5

Rent näringsmässigt innehåller ZMA från Optimum Nutrition endast zink, magnesium och vitamin B6. Det finns alltså inget som riktigt utmärker denna produkten. Dessutom kostar den precis lika mycket som övriga produkter på listan, eftersom att den rekommenderade doseringen av produkten motsvarar ungefär 1/2 eller till och med 1/3 av övriga produkter i listan.

ZMA från Optimum Nutrition räcker i 90 dagar enligt doseringen 1 tablett per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 1 kr per dag.

ZMA från Optimum Nutrition ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 10 mg

Magnesium: 150 mg

Vitamin B6: 3,5 mg

7. Chained Nutrition ZMA Hardcore

3.5
/
5

Det som utmärker ZMA Hardcore är att produkten innehåller magnesiumoxid och zinkcitrat. Det motsvarar magnesium och zink, men i lättupptaglig form. Resultatet är en mer lättupptaglig ZMA.

ZMA Hardcore från Chained Nutrition räcker i 80 dagar enligt doseringen 2 tabletter per dag. Detta gör att produkten vid ordinarie pris kostar ungefär 3 kr per dag.

ZMA Hardcore från Chained Nutrition ger dig följande mängd zink, magnesium och vitamin B6 per dag:

Zink: 22,2 mg

Magnesium: 600 mg

Vitamin B6: 4,2 mg

Vanliga frågor om ZMA

När ska man ta ZMA?

Det är bra att ta ZMA innan läggdags, men du kan gott ta en mindre dosering på övriga tider för att understödja hormonproduktionen tills dess att blir kväll.

Hur ofta ska man ta ZMA?

Du bör ta ZMA antingen en gång per dag, innan läggdags, eller två gånger per dag, en mindre dos på morgonen och den större delen av dosen på kvällen innan läggdags.

Måste man dricka vatten till ZMA?

Det är rekommenderat att dricka vatten till ZMA eftersom att det är så studierna på kosttillskottet gjorts. Man har inte samma koll på hur ZMA reagerar med annat, det man vet däremot är att kalciumrika livsmedel i samband med intag av ZMA försämrar upptaget. Det är därför rekommenderat att inte svälja det med mjölk exempelvis.

Hur mycket hjälper ZMA?

Hur mycket ZMA beror på varierar mycket, inte bara visar olika studier olika resultat utan differensen mellan olika personer i diverse studier skiljer sig alla mycket åt i hur kroppen hjälps av att ta ett ZMA-tillskott. Det har att göra med om man innan intaget har ett underskott, hur bra kroppen är på att absorbera mineralerna och vitaminerna i tillskottet samt hur väl kroppen använder dessa.

Det enklaste sättet att veta om ZMA hjälper för dig är helt enkelt att testa tillskottet under en månad för att sedan utvärdera resultatet.

Hur gör man ZMA?

Även om det såklart är lättast att köpa färdigt ZMA kan du köpa magnesium, zink & vitamin B6 för att blanda ditt eget ZMA. Förutom att det kan bli lite billigare kan du då även välja dosering helt själv. Du kanske föredrar hälften så mycket magnesium men dubbelt så mycket vitamin B6 – genom att själv blanda kan du göra detta till en verklighet.

Känner man av effekten av ZMA?

Det är olika, oftast känner man inte av effekten direkt, men de med sömnproblem kan känna av att man får en bättre och djupare sömn, och de med problem att musklerna spänner sig kan känna av att musklerna slutar spänna sig. Däremot brukar man inte som vid intag av ett PWO exempelvis känna av någon tydlig effekt så fort man får i sig tillskottet.

Är ZMA farligt?

ZMA är inte farligt för de allra flesta, då hade det inte fått säljas i Sverige. Däremot finns det såklart de som reagerar negativt av att få i sig ZMA-tillskott. Är du osäker eller har hälsobesvär sedan tidigare som du inte vet om de kan påverkas av ett eventuellt ZMA-tillskott kan det vara bra att prata med en doktor först.

Vad innehåller ZMA?

ZMA innehåller magnesium, zink och vitamin B6. Ibland innehåller även ZMA-tillskott något som ska underlätta upptaget av vitaminerna och mineralerna för kroppen.

Är ZMA utan annat än magnesium, zink och vitamin B6 bra?

Ja, för dig som inte har problem med upptaget fungerar det lika bra. Det kan däremot vara fint att testa ett ZMA med underlättat upptag för dig som inte känner av någon effekt av ditt ZMA – kanske kan din kropp inte absorbera tillskottet.

Sammanfattning

ZMA är som vi tidigare nämnde ett bra och prestationshöjande tillskott, särskilt för dig som idag har problem med sömn eller spänningar i musklerna. Det är dessutom sett till pris ett billigt tillskott som inte kostar så mycket att testa.

Kanske känner du av samma effekt som vi tidigare beskrev? Vi rekommenderar dig att testa!

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Håkan Abrahamsson
Håkan Abrahamsson

Håkan Abrahamsson är utbildad näringsterapeut. Hans främsta intresse är att lusläsa forskningsrapporter, så länge det rör kosttillskott, hälsa eller näring. Håkan följer både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket på nära hand för att veta vad som är aktuellt just nu.

Articles: 22