Bästa Johannesört 2024 – Stort test av Johannesört

Om du upplever mentala besvär som trötthet, sömnlöshet och ångeststörningar så kan Johannesört göra ett dunderverk. Idag anses denna traditionella örtmedicin hjälpa mot en rad lindriga åkommor som vid lätt nedstämdhet och lindrig oro och är ett av de mest väldokumenterade medicinalväxterna i allmänhet.

Men idag finns det flera preparat som innehåller johannesört. De kommer i olika prisnivåer och kvalité. Samtidigt som de i vissa fall enbart innehåller ett extrakt av johannesört, medan i andra preparat kombineras den med andra medicinska örter som valeriana, citronmeliss, passionsblomma med mera. Så vilket preparat är den bästa johannesört för dig?

I vårt test av johannesört har vi jämfört olika typer av högkvalitativa produkter som innehåller johannesört, alltifrån i kapslar, olja och te för att hitta den bästa formen för dig. Förutom att ge dig detaljerad bakgrundsinformation om produkten och dess kvalitetsegenskaper, har vi avslutat artikeln med ett avsnitt där vi har samlat vanliga frågor om johannesört.

Topp 5 bästa johannesört 2022

 1. Hypermin, A Vogel (Tablettform)
 2. Johannesörtsolja, Crearome 100 ml (Olja)
 3. Johannesört, Sonnentor (te)
 4. Johannesört Te, Salus Haus (Te)
 5. Äkta Johannesolja, A.Vogel
Testvinnare

1. Hypermin, A Vogel (Tablettform)

4.9
/
5

Vinnaren av vårt bäst i test är Hypermin, som kommer från det schweiziska företaget, A Vogel. För den som inte vet, så är A Vogel ledande inom växtbaserade läkemedel och har varit aktiv i flera år.

Den här produkten kommer i både 60- tabletter (lämplig storlek om du vill börja testa johannesört) och en större 120-tablett förpackning. Även om prisnivån ligger på den lite högre nivå, så vägs detta upp av den genomgående höga kvalitén på produkten. Råvarorna kommer antingen från deras egna odlingar, som ligger i anslutning till produktionsanläggningen. Hela processen sker ekologiskt utan vare sig konstgödning, bekämpningsmedel eller växtgifter – vilket så klart är viktigt när du letar efter hälsokost.

Vi gillar även att den aktiva substansen från johannesört per tablett är hela 66 mg. Detta motsvarar ungefär 0,425-1,3 g färsk ört av johannesört och bör således ge en större effekt än andra produkter i vårt test.

Enligt recensioner från tidigare kunder har denna produkt bidragit positivt till deras övergripande välbefinnande och haft en positiv effekt på att lindra ångest och depression redan efter ett par dagar. Vissa har till och med noterat att tabletterna har bromsat deras tankeflöde, vilket kan vara ett användbart verktyg under svåra tider eller när någon upplever panikattacker.

Dock så är det viktigt att poängtera att Hypermin även innehåller andra ämnen som mikrokristallin cellulosa, kiseldioxid, kroskarmellosnatrium och glyceroldistearat. Enligt A Vogel är dessa produktionssatser till för att jämna ut den variation som alltid förekommer i naturliga råvaror. Dessutom har den en stark aromatisk doft och något bitter smak, vilket naturligtvis är värt att notera om man är känslig för det.

Förövrigt är Hypermin godkänt som naturläkemedel och kan användas av vuxna över 18 år.

Fördelar

 • Godkänt naturläkemedel för lätt nedstämdhet och lindrig oro
 • Ekologiskt odlad Johannesört
 • Världsledande märke
 • Johannesört i tablettform

2. Johannesörtsolja, Crearome 100 ml (Olja)

4.7
/
5
144,00kr

Som vi antytt tidigare i vår artikel, så finns Johannesörten i olika formar. Crearomes produkt är en ekologisk och kallpressad johannesörtolja – helt utan tillsatser. Detta företag är marknadsledande i Sverige på framförallt eteriska oljor och naturkosmetik av naturliga råvaror.

Tillverkningsprocessen är något speciell. Den framställs nämligen enligt traditionella sätt i de provensalska bergen. Bland annat har örten legat och dragits i kallpressad ekologisk olivolja från Frankrike. Denna process gör att Johannesörtens färgämnen, eterisk olja och vaxer går ut i oljan. Därefter har den fått stå i stora, genomskinliga damejeanner under en månad och dra – innan den varsamt förpackas.

Den här oljan ska ha en inflammationshämmande effekt och ge en något avslappnande och värmande effekt på muskler. Den är skonsam mot både känslig och solbränd hud, samtidigt som den återfuktar åldrande och torr hud. Därtill ska den enligt Crearome vara bra mot eksem, mindre sår och muskelsmärtor och ha en inflammationshämmande effekt.

Det som gör att denna hamnar bättre på vår lista än den andra oljan, äkta johannesörtolja från A.Vogel, är att den har en något fylligare konsistens och allmänt högre kvalité vilket vi anser kan härledas till tillverkningsprocessen.

Dock så är priset en aning högre för A.Vogels johannesörtolja och till skillnad från andra preparat så innehåller oljan hypericin, vilket gör att huden bränner lättare vid solning, så undvik gärna direkt solljus på huden vid användning.

Fördelar

 • Avslappnande och värmande effekt på huden
 • Ekologisk produkt

3. Johannesört, Sonnentor (te)

4.5
/
5

Johannesört från Sonnentor är torkad johannesört som passar perfekt till te. Precis som tillverkaren A Vogel, så tar Sonnetor produktionsprocessen på största allvar. Deras johannesört är ekologiskt odlad utan några kemikalier och företaget har en lång tradition av att plocka johannesört för hand och endast välja de fullvuxna örterna för att säkerställa kvaliteten på sina produkter.

Detta är något som vi anser verkligen märks. Om vi jämfört denna produkt med teét från Salus Haus, så har denna en något gräsigare arom. Detta har att göra med att produkten har en högre kvalité och bättre produktionsprocess. Dessutom är den inte i påseform vilket gör det lättare att välja önskad mängd du behöver. Vid bryggning ger den en väldoftande örtdoft som luktar ljuvligt i hemmet. Den har en lugnande effekt och är mycket lämplig att dricka under kvällen så du sover gott hela natten.

Fördelar

 • Ekologisk Johannesört utav hög kvalité
 • Härlig gräsaktig smak
 • Ljuvlig örtlukt

4. Johannesört Te, Salus Haus (Te)

4.3
/
5

Johannesörtste från Tysklands ledande tillverkaren Salus Haus är ett bra val om du vill börja med en mindre dos av johannesört och slippa konsumera örten i tablettform. Det här téet tillverkas enligt GMP-standard och kommer i 15 dospåsar à 1,75 g i pappkartong. Precis som många andra teer är den enkelt att tillreda. Allt du behöver göra är att hälla kokande vatten över påsen och låta den dra i ca 5-10 minuter. Därtill kan du dricka téet både på morgonen och kvällen.

Fördelen med detta te är att den likt vårt andra té i testet från Sonnetor enbart innehåller johannesörten. I varje påse du dricker får du hela 1,75 gram torkad johannesört. Men om du vill konsumera större mängd Johannesört så är alltid tablettformen Hypermin från A.Vogel bättre eller Sonnetors té eftersom den inte kommer i påseform.

I likhet med andra traditionellt växtbaserade läkemedel som innehåller johannesört ska den hjälpa mot lätt nedstämdhet och lindrig oro. Därtill är priset i den lägre skalan – vilket så klart är något positivt!

Den har dock en lite besk smak, som påminner lite om grönt te. Vi saknar även mer ingående information om produktionsprocessen, så det är svårt att avgöra kvalitén. Därtill är det värt att notera att en öppnad förpackning är hållbar i enbart 1 månad.

Fördelar

 • Godkänt naturläkemedel för lätt nedstämdhet och lindrig oro
 • Torkad johannesört
 • Örtte i påse

5. Äkta Johannesolja, A.Vogel

4.1
/
5

Äkta Johannesolja är en väldoftande, ekologisk johannesörtolja tillverkad av A. Vogel. Precis som produkten i tablett-formen från samma tillverkare, så är denna massageolja framställd av färska knoppar och blommor av äkta johannesört.

Den innehåller enbart naturliga ingredienser och är skonsam och behaglig mot huden. Den kan användas till massage för hela kroppen och behöver inte sköljas av.

Vi anser att denna är något sämre än den andra oljan i vårt test, johannesörtsoljan från Crearome. Huvudingrediensen är till exempel solrosolja och det finns ingen information om hur mycket johannesört den innehåller, så det är svårt att avgöra om den ger bra valuta för priset.

Till skillnad från Johannesörtsoljan av tillverkaren Crearome är den dessutom tillverkad av torkade växter. En annan nackdel som många kunder poängterar är att hålet på förpackningen kunde ha vara något mindre eftersom konsistensen är relativt lös. Så det gäller att vara försiktig när du applicerar den på huden, så att du inte får för mycket olja på händerna. Precis som med johannesörtsoljan från Crearome, så är det viktigt att undvika solljus efter applicering.

Fördelar:

 • Innehåller ekologisk Johannesört
 • Doftar gott
 • Behaglig och skonsam mot huden

Hur vi jämförde johannesörterna mot varandra

Vi har jämfört 5 olika högkvalitativa produkter som innehåller johannesört. Dessa produkter finns i olika prisnivåer och olika former, från tablettform till olja och te.

I vårt test fokuserade vi i första hand på innehållsförteckningen, produktens kvalité och prisnivå. Vi tog också in åsikter från tidigare kunder för att ge en transparent och ärlig utvärdering av produkten. Produkterna i vårt test rankas efter deras övergripande kvalitet från både oss och tidigare kunder där vi har listat de bästa i toppen och mindre rekommendationer i botten.

Vanliga frågor och svar

I den här sektionen har vi samlat några vanliga frågor om Johannesört.

Hur ser Johannesört ut?

Johannesört är en vanlig vild ört som växer i hela Europa. Den blir cirka 30-80 centimeter hög, där stammen är grenad med en kompakt triangulär och bar stam. Bladen är cirka 1-2.5 centimeter långa och har en oval form och genomskinliga körtelprickar. Denna blomma har olika gula, svartfläckiga och randiga kronblad med fria spetsiga kronblad på änden.

När blommar Johannesört?

Växten blommar vanligtvis på mellan juli till september i Sverige. Men den kan även blomma under andra tider på året beroende på regionen där den odlas. Dock så brukar man skörda Johannesörten i knoppstadiet, alltså innan kronbladen hunnit slå ut.

Hur smakar Johannesört?

Johannesört är en flerårig växt som blir cirka en halv meter hög med gula blommor. Te som är gjorda utav finfördelade växtdelar av Johannesört har oftast en gräsig och bitter smak med en kvardröjande sötma. Därutöver använder vi den för att smaksätta snaps, då brukar du oftast mosa örten tills det kommer ut en röd saft. Denna saft kan påminna om medicin och har en väldigt besk smak.

Varför är Johannesört bra?

Johannesört har ända sedan antiken varit känd som en läkemedelsväxt som har en rad olika medicinska effekter. Idag finns det studier som har styrkt att Johannesört ger en antidepressiv effekt större än placebo som är likvärdig med konventionella antidepressiva medicinska medel som oftast används vid lindriga eller måttliga depressioner.

Därtill finns det Johannesört som är godkänd som naturläkemedel i Sverige. Men för närvarande är det inte känt vad som är effektivt i örtextraktet och det saknas kunskap om vilken dos som är den mest effektiva.

Sammanfattning

Johannesört är en ört som ofta används som ett naturligt läkemedel mot mentala besvär som trötthet, sömnlöshet och ångeststörningar. För Livsmedelsverket kan produkter som innehåller johannesört vara tillräckligt för att klassificera produkten som ett läkemedel.

På marknaden hittar du ofta olika preparat som både är godkända som ett naturläkemedel och utan ett godkännande. Därtill finns det en hel del olika preparat på marknaden i varierande prisklasser, kvalité och inte minst former – så det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst.

Vi testade 5 olika produkter som innehåller johannesört, från teer till oljor och tabletter, och jämförde deras kvalitet noggrant för att tipsa dig om vilken som är den bästa johannesört produkten.

I vårt test så vann Hypermin från den världsledande Schweiziska tillverkaren A Vogel eftersom det är en av de få produkterna på marknaden som är ett godkänt naturläkemedel för lätt nedstämdhet och lindrig oro. Även om priset ligger i övre klassen, så har den en genomgående hög kvalité och är tillverkad från ekologiskt odlad Johannesört.

Med det är viktigt att poängtera att produkterna har olika syften. Exempelvis är oljorna i vårt test bäst för inflammationshämmande effekt och återfuktar huden. Medan te- formerna kan passa bättre om du söker efter något som kan ge dig en lugnande effekt på kvällen.

Andra produkter i vårt test hamnade i följande ranking:

 • 2. Johannesörtsolja, Crearome
 • 3. Johannesört, Sonnentor
 • 4. Johannesört Te, Salus Haus
 • 5. Äkta Johannesolja, A.Vogel

Vi hoppas att vårt test har varit till hjälp för dig på vägen och önskar dig all lycka till med köpet.

Är du redo att ta din kropp till nästa nivå? Följ gärna oss för att ta del av mer tester om andra nyttiga hälsokost. Bland annat har vi tidigare gjort tester om den bästa Omega 3 produkten och bäst i test Nyponpulver.

Innehåll

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37