Bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär 2024 – En stor guide

Att börja närma sig klimakteriet är något som många kvinnor tycker känns jobbigt, men det är en mycket naturlig process som kroppen genomgår och något som kommer att ske förr eller senare. Klimakteriet kan dock medföra en hel del psykiska såväl som fysiska besvär och det är främst detta som många vill undvika.

Tack vare bra kosttillskott kan du se till att lindra besvären som kommer när du närmar dig övergångsåldern. I vårt bäst i test hittar du de bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär som du kan köpa helt receptfritt och som gör tiden lite enklare, oavsett om du upplever besvär i ett halvår eller 5 år.

Topp 4 bästa naturmedel mot klimakteriebesvär

 1. Better You Balans Kvinna
 2. Healthwell Gla jättenattljusolja kapslar
 3. New Nordic Meno Joy
 4. Femarelle Unstoppable
Testvinnare

1. Bästa naturläkemedlet mot klimakteriebesvär Better You Balans Kvinna

4.8
/
5
Fördelar
 • Minskar symptom från klimakteriet
 • Berikat med jättenattljusolja för värmevallningar
 • Innehåller magnesium och kalcium
 • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
Nackdelar
 • Dyr

Better You Balans Kvinna är ett mycket noggrant sammansatt kosttillskott som riktar sig till dig som vill lindra eller mildra dina besvär när du hamnat i klimakteriet. Här hittar du både vitaminer och viktiga mineraler som kalium, selen och zink, men också D-vitamin, gurkmeja och bidrottninggelé. Better You Balans Kvinna är också berikat med jättenattljusolja, som kommer från en örtväxt och som är mycket effektiv mot värmevallningar.

Kosttillskottet innehåller väl utvalda ingredienser som alla moderna och hälsomedvetna kvinnor behöver och som hjälper dig med ett flertal av alla de besvär som du kan uppleva under övergångsåldern. Som ett plus i kanten innehåller Better You Balans Kvinna även kakao och magnesium, där det sistnämnda är känd för att bidra till bättre sömn och en mer normal psykologisk funktion.

2. Bästa naturläkemedlet mot klimakteriebesvär med jättenattljusolja Healthwell Gla jättenattljusolja kapslar

4.7
/
5
Fördelar
 • Innehåller högdoserat GLA
 • Hjälper för hud och slemhinnor
 • Lindrar hormonella besvär
Nackdelar
 • Innehåller endast två ingredienser

Jättenattljusolja är en produkt som är framställd från fröna av Oenothera biennis L, vilket också kallas för jättenattljus, och med Healthwell Gla jättenattljusolja får du mycket lättsvalda och mjuka kapslar som innehåller just detta. Oljan har visat sig vara otroligt effektiv när det kommer till att främja en bättre hudkvalitet, men också i samband med hormonella besvär som kan uppstå i övergångsåldern.

Med Healthwell Gla jättenattljusolja får du ett kosttillskott som är rikt på både jättenattljusolja såväl som den näringsrika fettsyran GLA. GLA är egentligen en förkortning på ordet gammalinolensyra och som har många välgörande och bra egenskaper som du kan dra nytta av. Healthwell har dessutom varit mycket noggranna när oljan framtogs, där fokus ligger på att bevara alla effekter och näringsämnen från syran. Om du har för låga nivåer av prostaglandin i kroppen kan detta leda till jobbiga klimakteriebesvär och PMS, men Healthwell – Gla jättenattljusolja kan mycket väl vara lösningen.

3. Bästa vitaminrika naturläkemedlet mot klimakteriebesvär New Nordic Meno Joy

4.5
/
5
Fördelar
 • Berikat med B-vitamin (B6, B1, B2, B12)
 • Minskar symptom på trötthet
 • Lindrar värmevallningar och sömnsvårigheter
 • Innehåller humle och rödklöver
Nackdelar
 • Svårt att återförsluta förpackningen

New Nordic Meno Joy är en av de bästa kosttillskotten för dig som vill fokusera specifikt på de besvär som kan uppstå när du kommer i klimakteriet. Det här kosttillskottet innehåller nämligen allt du behöver för att bli av med bland annat svettningar och värmevallningar, såväl som rastlöshet och humörsvängningar. New Nordic Meno Joy ser till att dina symptom lindras med hjälp av en mycket högkvalitativ blandning av rödklöver, B-komplex och magnesium. B-vitaminet (B6) ser till att hormonbalansen i kroppen regleras på ett mycket bra sätt, samtidigt som vitamin B1, B12 och B2 säkerställer att ditt nervsystem fungerar normalt.

Som tidigare nämnt är New Nordic Meno Joy också berikad med magnesium, vilket är en mineral som minskar symptom på utmattning och trötthet och som även ser till att din muskelfunktion fungerar optimalt. Detta, tillsammans med naturliga växtextrakt från damiana och humle, kan du få ett riktigt bra kosttillskott som hjälper dig igenom klimakteriets svåraste perioder.

 

4. Bästa prisvärda naturläkemedlet mot klimakteriebesvär Femarelle Unstoppable

4.3
/
5
Fördelar
 • Innehåller B2 och biotin
 • Lindrar trötthet och torra slemhinnor
 • Minskar risken för urinvägsinfektioner
 • Enkel dosering
Nackdelar
 • Innehåller gelatin

Att uppleva klimakteriebesvär är inte roligt, speciellt inte om de är svåra och påverkar din vardag. Som tur är finns det lösningar på problemet, som i många fall kommer i just form av kosttillskott. När du kommer i övergångsåldern är det mycket som händer i kroppen. Bland annat kan lägre östrogennivåer bidra till att dina slemhinnor blir torrare och tunnare, vilket i sin tur innebär att du blir mer känslig för urinvägsinfektioner eller andra infektioner i underlivet. Även benhälsan kan påverkas negativt, men med Femarelle Unstoppable kan du lindra symptomen och få en mycket bättre livskvalitet.

Femarelle Unstoppable är ett mycket bra kosttillskott som har en bevisad och dokumenterad positiv effekt på slemhinnor och benhälsa. Produkten innehåller bland annat kalcium, men också Vitamin B2 och biotin. Just vitamin B2 är perfekt att använda sig av om du upplever att du är mer trött och utmattad än vanligt, samtidigt som biotinet stöder kroppens nervsystem och främjar en normal funktion.

Visst kan det vara så att du inte upplever några symptom alls, men det vanligaste är svettningar, obalanserat humör, oregelbunden menstruation eller torra slemhinnor. I värsta fall pågår besvären under mycket lång tid, ibland flera år och då kan det vara bra att ta till hjälpmedel för att lindra eller helt bli av med vissa problem.

De kvinnor som får klimakteriesymptom kan uppleva dem olika och då är det svårt att peka ut en produkt och säga att den är absolut bäst just för dina individuella behov, men vi har gjort vårt absolut bästa för att hitta kosttillskott som är så mångsidiga som möjligt och som hjälper dig med flera olika typer av besvär. Alla kosttillskott i vårt bäst i test är trygga och säkra att använda sig av och har en bevisad effekt mot de besvär som många i övergångsåldern lider av.

Vanliga frågor och svar

1. Vilka är de vanligaste symptomen på klimakteriet?

Alla kvinnor upplever klimakteriet olika, men det vanligaste är att du får problem med värmevallningar och svettningar, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, viktuppgång, humörsvängningar och sömnproblem. Observera att detta inte behöver betyda att du kommer att få alla besvär, men räkna med ett flertal av dem. Med det bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär kan du minska och lindra symptomen och få bättra livskvalitet.

2. Hur länge varar klimakteriet?

Det är en fråga som är mycket svår att besvara, eftersom övergångsåldern är en period som kan vara olika lång för olika människor. För de flesta börjar den ca 1 år innan du får din sista mens och varar därefter mellan 6 månader och upp till ca 5 år. I vissa fall upplever kvinnor besvären i upp till hela 10 år.

3. Hur kan ett kosttillskott hjälpa mig?

Idag finns det mängder med olika kosttillskott som du kan använda dig av för att minska besvären från klimakteriet. Några exempel på detta är havtorn som ökar mängden fettsyra och motverkar torra slemhinnor, men också Kalcium som minskar risken för att drabbas av benskörhet. Ytterligare ett kosttillskott som är mycket användbart är magnesium, som har bevisad effekt när det kommer till depression och sömnproblem.

I vårt östrogen receptfritt bäst i test hittar du flera olika tillskott som kan hjälpa dig minska besvären.

4. Viket är det bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär?

Det finns mängder med olika kosttillskott som du kan använda dig av för att minska besvären från övergångsåldern. Vilket som är det bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär beror främst på vad det är för symptom som du upplever. Är det torra slemhinnor kan t.ex. betakaroten vara ett alternativ, eller solbrun tabletter som de också kallas. Känner du att benen i kroppen börjar bli skörare är det kalcium som du bör tillsätta och är det sömnproblem du har kan magnesium hjälpa dig. Du kan läsa mer om betakaroten i vårt betakaroten bäst i test, där du får veta allt om dess fördelar.

5. Vart kan jag köpa det bästa naturmedlet mot klimakteriebesvär?

Vi rekommenderar att du vänder dig till en hälsokostbutik eller till ditt apotek om du upplever besvär i övergångsåldern. Här kan du få hjälp med just dina specifika problem. Du kan även läsa på om olika kosttillskott via vårt bäst i test och på så sätt hitta det som passar för dig.

Summering

Värmevallningar, svettningar, sömnproblem och torra slemhinnor. Att hamna i klimakteriet är helt klart jobbigt för många kvinnor. Menstruationen rubbas och kommer lite när den känner för det, samtidigt som ditt humör kan växla mellan glad och irriterad eller ledsen inom loppet av sekunder. Att genomgå klimakteriet är tufft och för många börjar symptomen redan 1 år innan den sista mensen. Som tur är finns det naturliga lösningar som du kan använda dig av och som främjar ett bättre välmående och hälsa.

Vår vinnare är helt klart Balans Kvinna från Better You. Det här kosttillskottet innehåller alla de näringsämnen, vitaminer, extrakt och tillskott som du behöver om du upplever de allra flesta symptomen. Vi har också listat tillskott som riktar in sig mer på specifika besvär, t.ex. trötthet, torra slemhinnor eller sömnsvårigheter och utmattning. Genom att börja tidigt i klimakteriet (och redan vid första symptomet) kan du se till att minska risken för att drabbas av svårare besvär och på så sätt ta dig igenom livet mycket enklare och roligare.

Vilket kosttillskott du väljer är naturligtvis upp till dig att bestämma. Alla kosttillskott är godkända och innehåller bra ingredienser som du kan ha stor användning för. Kom ihåg att följa doseringsanvisningarna noga och inte överskrida dessa. Har du en specifik sjukdom är det viktigt att du kontaktar en läkare innan du använder dig av kosttillskottet. Nu väntar ett liv utan jobbiga klimakteriebesvär och med de absolut bästa kosttillskotten för ändamålet! Vilken blir din nya favorit?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37