Bästa kostillskott mot acne 2024 – En guide av akne-tillskott

Det är många kvinnor som tycker att de letar förgäves efter något som kan hjälpa med pormaskar och acnebesvär. Du har förmodligen hamnat här för att du är en av dem, så kanske kan vi med den här listan hjälpa dig en bit på vägen. Att använda kosttillskott mot hudbesvär blir allt vanligare och därför växer också marknaden. Det finns hundratals märken som egentligen säljer samma produkt. Här har vi samlat de 4 bästa kosttillskotten mot acne som finns ute idag och kanske är det just något av dessa som kommer passa dig och dina behov.

Topp 4 kosttillskott mot acne 2024

  1. B5 Pantotensyra
  2. Apiforce Bidrottningsgelé
  3. Trollhassel
  4. Vitaprana Zink
Testvinnare

1. B5 Pantotensyra

4.9
/
5

Pantotensyra är populär bland personer som har problem med stora porer men också hos personer med svår akne. B5 Pantotensyra från healthwell innehåller 100 % pantotensyra och har hyllats av många- nu också av oss. Det härliga med pantotensyra är att den för vissa verkar snabbt och flera säger sig se resultat efter någon eller ett par månaders användning. Detta kan du läsa mer om via länken, eller själv söka dig till omdömen om det här speciella kosttillskottet. Önskan om förbättrad hy, stärkta naglar och finare hår är de tre vanligaste anledningarna till att en person börjar med just den här syran.

Så fungerar Pantotensyra

Pantotensyra kanske du känner igen som vitamin B5 och den finns i alla celler i kroppen. Man kan enkelt förklarat säga att det är en viktig komponent som bidrar till en bra omsättning av kolhydrater och fett. Trots att vetenskapen kring varför pantotensyra fungerar är liten, så sägs det att den ska kunna minska porer och akne. En tro är att det är på grund av att akne bryter ned fetter till fria fettsyror. Det i sin tur skapar inflammationer i huden, vilket vi känner igen som finnar och bölder. Pantotensyra sägs minska mängden fettsyror som tar sig ut genom porerna, vilket alltså ska minska porerna (finnar och bölder). Kosttillskottet används av många som har svåra problem med akne, men också för att motverka trötthet, förbättra den mentala prestationen, minska håravfall med mer.

Varför vi vill höja B5 Pantotensyra är på grund av de många goda recensioner den fått, av personer som menar att den har förbättrat huden i ansiktet. Men också för att den inte innehåller några andra onödiga ingredienser, samtidigt som själva kapseln är helt vegetabilisk och därför passar de flesta. Syran har dessutom, som nämnt, fler användningsområden och kan man slå två flugor i en smäll- så tycker vi att man ska göra det.

2. Apiforce Bidrottningsgelé

4.5
/
5

Det här är en av de mer omtyckta kosttillskotten som innehåller bidrottningsgelé. Idag har gelén boomat ganska ordentligt hos kvinnor världen över, därför är du nog inte helt obekant med den. Det här brukar användas vid hormonell akne, men sägs också hjälpa vid övergångsåldern och PMS. Vissa menar också att den ska påverka progesteronet, vilket ska främja fertilitet och därför sägs vara bra när en en person vill bli gravid. Apiforce Bidrottningsgelé är även helt ekologisk, vilket brukar vara önskvärt hos de allra flesta.

Så fungerar bidrottningsgelé

Själva gelén är det som ligger runt bidrottningen när den ännu bara är en larv. Med risk för att du nu ska tro att vi tappar tråden, så är bidrottningen runt 40 % större än andra bin och lever upp till 50 gånger längre en vanliga bin. Egenskaperna kan kopplas till att det bara är bidrottningen som fått ligga i den speciella gelén som liten larv. De positiva med bidrottningsgelé är att det för det första innehåller kollagen helt naturligt. För det andra stimulerar det nervsystemet vilket kan verka för bättre koncentration, energinivåer och motverka stress. För det tredje stärker den ditt immunförsvar eftersom gelén är antibakteriell.

Varför vi vill lyfta Apiforce Bidrottningsgelé idag är dock främst på grund vad det kan göra för akne, som går att koppla till PMS, klimakteriet eller andra hormonbesvär. Bidrottningsgelén kan balansera upp dina hormoner vilket, förutom att det kan få dig att må bättre, också kan minska hudbesvären som kan komma tillsammans med svajiga hormoner. Så precis som ovannämnda kosttillskott har denna flera verkningsområden. Förvisso är det ganska vanligt hos kosttillskott och väldigt uppskattat. Ha dock i åtanke att rekommendationen säger att gravida och ammande inte ska använda sig av bidrottninggelé, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning kring hur det kan påverka er.

3. Trollhassel

4.3
/
5

Det finns en chans att du inte har hört talas om detta tidigare, men det är du nog inte ensam om. Det här är en traditionellt använd växt som har flera användingsområden.Örtspecialisten har trollhassel i droppform, vilket gör det enkelt att konsumera. Detta är gjort på trollhasselns bark och ska blandas ut i en kopp varmt vatten. Trollhassel anses verka lugnande för huden och ska kunna lindra infektioner och akne med dess läkande egenskaper. Den här passar för dig som har fet hy och vill hitta något som kan lugna, läka och dra ihop porer. Både inifrån och utifrån!

Så fungerar trollhassel

Som nämnt kommer extraktet från trollhasselns bark. Det är helt naturligt och är en väldigt gammal, traditionellt använd växt. Den amerikanska ursprungsbefolkningen använde trollhassel för att bland annat minska svullnader och läka sår. Det bästa är att den här både går att dricka och använda på kroppen. Så samtidigt som den verkar antiinflammatoriskt inifrån, kan du använda trollhassel i ansiktet, runt svullna ögon, på solskadad hy eller direkt på finnar och blämmor. Just Örtspecialistens trollhassel är dock ämnat för att dricka och verka inifrån för att förbättra din hud.

Trollhassel är ännu inte jättekänt i Sverige, utan mer populärt i Amerika, Japan och Kina. Det trots att det anses vara en av de mer effektiva kosttillskotten. Därför vill vi här uppmärksamma dig på denna urgamla växt och kanske se till att du hittar något nytt som fungerar för dig. Örtspecialistens droppar är enkla att använda, innehåller bara tre ingredienser och kan som sagt blandas ut i varmt vatten, eller en god kopp te. Vi vill också nämna att även trollhassel inte rekommenderas för personer som är gravida eller ammar, så avvakta då och testa längre fram!

4. Vitaprana Zink

4.1
/
5

Zink har du nog hört talas om tidigare och kanske har du hört om att de anses ha flera positiva inverkningar på kroppen. Vitaprana har ett helt ekologiskt alternativ som kommer i helt veganska kapslar. Zink är en livsnödvändig mineral som finns i kroppen naturligt, men som många boostar med kosttillskott. Just i Sverige är det vanligaste att personer lider av just zinkbrist.

Mineralen hjälper till med läkning och cellförnyelse vilket går att koppla till bland annat din hud och förbättring av aknebesvär. Den här rekommenderar vi för dig som har torr eller blandad hud.

Så fungerar Zink

Zink är alltså en extremt viktig mineral och den påverkar din omsättning av bland annat fett, kolhydrater och protein. Den ser också till så att ditt immunförsvar fungerar som det ska och skyddar dig från sjukdomar. Varför det anses kunna hjälpa mot akne är för att mineralen arbetar för cellförnyelse och för sårläkning. kroppens och hudens cellförnyelse sker naturligt men zink som kosttillskott brukar användas för att öka mängden zink i kroppen. På så vis anses du kunna förbättra zinkens egenskaper ytterligare.

Just Vitaprans zink-kapslar har vi valt att ta upp i den här listan eftersom det är ett ekologiskt alternativ, som har en bra biotillgänglighet. Det finns många olika kosttillskott därute som innehåller zink och då kan man lika väl välja ett som också är skonsamt mot miljön! Skulle det vara så att du känner att du inte behöver hjälp med just din hy, så brukar många använda zink ändå för att boosta den normala kroppsfunktionen. Slutligen vill vi att du ska tänka på att om du är gravid, ammar eller går på mediciner rekommenderas det att du pratar med din läkare, innan du börjar använda det här kosttillskottet. Annars är det bara att köra på!

Frågor och svar om acne-tillskott

Kan man använda kosttillskott istället för medicin mot akne?

Det beror på. I sådana här fall så kan du bara utgå ifrån dig själv och vad som hjälper dig. Vissa ser förbättring med hjälp av enbart kosttillskott, andra behöver receptbelagd medicin för att få bukt med besvären. Ibland kan du använda både kosttillskott och medicin, men först ska du såklart rådfråga din läkare.

Funkar det verkligen?

Det här kan man generellt inte svara på eftersom det kan vara extremt olika från person till person. Som nämnt i det första svaret så är det högst individuellt. En person kan snabbt se resultat och få ordentlig hjälp med kosttillskott, medan en annan inte ser resultat alls. Ibland är heller inte forskningen tillräcklig för att man ska kunna lova eller garantera resultat när det gäller just kosttillskott och åsikterna gällande funktionen är delad. Då kan man vända sig till erfarenheter och att själv testa, utvärdera och känna efter om det passar. Något man självklart också ska göra är att läsa på och testa det önskade kosttillskottet i rekommenderade mängder.

Kan man överdosera kosttillskott?

Till att börja med ska du som sagt alltid följa den rekommenderade dosen och se till att ha en bra och varierad kost vid sidan av. Olika kosttillskott kan ge olika biverkningar men överlag så är kosttillskott inte farligt i sig. Däremot är vissa överkänsliga eller allergiska mot vissa ämnen och då ska man alltid sluta ta den och om man känner att det behövs, kontakta vård.

Är Pantotensyra farligt?

Nej, pantotensyra är inte farligt. Den har en mycket låg giftighet och det krävs en hel del för att överdosera. Vid jättehöga doser kan du eventuellt bli dålig i magen, men det är inte vanligt att personer överdoserar det. Sedan är som sagt allergier alltid någonting som du ska ta hänsyn till. Dock kan just pantotensyra användas mot vissa allergier, varför det är sällsynt att då tvärtom- vara allergisk mot pantotensyra.

Kan man blanda och använda flera kosttillskott samtidigt?

Det beror på kosttillskott. De vi har tagit upp här ovan har flera olika användningsområden och vissa går in i varandra. Därför kan det ibland vara onödigt att ta flera kosttillskott samtidigt. Vill du göra det ska du se till att du får i dig den rekommenderade dosen av varje ämne och inte mer. Detta eftersom vissa ämnen kan ge symptom som bland annat magont, yrsel eller huvudvärk när man tar för stora doser.

Summering kosttillskott mot acne

Nu har vi gått igenom de kosttillskott som vi vill rekommendera för dig som har problem med porer och akne. Det positiva är att kosttillskott som dessa, som nämnt, ofta har flera användningsområden och kan ätas för att minska besvär, eller bibehålla normal funktion för flera anledningar samtidigt.

För personer med akne kan det vara fruktansvärt svårt att få den hjälp som behövs. Det kan ta tid att hitta orsaken till aknen och vissa testar väldigt många olika kurer, mediciner och dieter i hopp om att hitta något som kan hjälpa. Vi förstår att det kan vara tufft och med den här listan kanske du hittar något som kan lätta dina besvär, eller så kanske du redan använder något av kosttillskotten vi har tagit upp?

Det finns så mycket att välja mellan idag, vilka i fall som dessa faktiskt kan vara ganska bra. Även om det kan ge lite huvudvärk när du letar efter det som passar dig och dina behov. Om du redan hade koll på de kosttillskott vi nämnt och kanske själv inte har problem som infaller med deras verkningsområden, så har vi många andra artiklar där vi jämför, testar och tipsar för att du ska slippa göra det själv!

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Håkan Abrahamsson
Håkan Abrahamsson

Håkan Abrahamsson är utbildad näringsterapeut. Hans främsta intresse är att lusläsa forskningsrapporter, så länge det rör kosttillskott, hälsa eller näring. Håkan följer både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket på nära hand för att veta vad som är aktuellt just nu.

Articles: 22