Zink bäst i test 2024 – Hitta bästa zink för bättre hälsa

Till skillnad från många andra vitaminer och mineraler är zink ett spårämne som kroppen är i stort behov av för att upprätthålla en normal funktion i kroppen. Zink är något som du inte kan producera på egen hand och därför behöver du få i dig det genom kost eller att använda dig av kosttillskott.

Vi har plockat ut de bästa och mest uppskattade kosttillskotten för dig som är i behov av zink. Många av de produkter som vi har testat liknar varandra på många sätt och det som främst skiljer dom åt är priset och hur högdoserade kapslarna eller tabletterna var.

Topp 6 bästa zink kosttillskotten 2024

 1. Svenskt Kosttillskott Core Zink
 2. Healthwell Zink Plus
 3. Holistic Zink
 4. Great Earth Super Zink
 5. Solgar Zinc Picolinate
 6. Helhetshälsa Zinkstatus
Testvinnare

1. Bästa zinktillskottet Svenskt Kosttillskott Core Zink

4.9
/
5
Fördelar
 • Extra bra och effektivt upptag
 • En kapsel innehåller 25 mg zink
 • Bidrar till en normal DNA-syntes och proteinsyntes
 • Bäst biotillgänglighet
Nackdelar
 • Passar ej vegetarianer och veganer

Core Zink är ett kosttillskott som är svensktillverkat och kommer från varumärket Svenskt kosttillskott. Med Core Zink får du zink i form av kapslar som är enkla att svälja och som innehåller de två viktigaste zinkformerna, nämligen zinkpikolinat och zinkglukonat. Just zinkglukonat är extra populärt att använda sig av och återfinns i majoriteten av alla zinktillskott som säljs på den svenska marknaden, inklusive ett flertal av de produkter som vi har recenserat. Här har tillverkaren även sett till att använda sig av kelaterat zink, vilket innebär att zinkformerna är sammankopplade med aminosyror för att på så vis ge en bättre biotillgänglighet i din kropp. I varje kapsel kommer du att få 25 mg zink med endast vegetabiliska fyllnadsämnen. Det vi gillar extra mycket med den här produkten är att den är mycket ren. Tillverkaren har således inte tillsatt några andra vitaminer eller mineraler, vilket gör den mycket högdoserande.

2. Bästa veganska zinktillskottet Healthwell Zink Plus

4.7
/
5
Fördelar
 • Zink som kommer från tre olika källor (zinkpikolinat, zinkcitrat och zinkglukonat)
 • Kapslar är berikade med järn, krom, koppar och mangan
 • Förbättrar och normaliserar ditt immunsystem
 • Mycket lättupptagligt
Nackdelar
 • Vill du ha ett tillskott med endast zink bör du välja ett annat alternativ

Zink Plus från Healthwell är ett utmärkt alternativ för dig som söker vegetabiliska kapslar där Healthwell har använt sig av zink från flera olika källor. Det zink som tillverkaren har använt sig av är mycket högkvalitativt och organiskt, samtidigt som det snabbt och enkelt kan tas upp av kroppen. Med Zink Plus får du ett mycket högdoserat kosttillskott som berikats med andra mineraler för att du ska kunna förse din kropp med balanserade nivåer, utan att de urlakas. Som tidigare nämnt är zink ingenting som din kropp kan producera på egen hand och det gör det till en extra viktig antioxidant. Tillskottet är livsnödvändigt för att omsättningen av fett, protein och kolhydrater ska fungera optimalt, samt för att du ska få ett riktigt motståndskraftigt immunförsvar.

3. Bästa ekologiska zinktillskottet Holistic Zink

4.5
/
5
Fördelar
 • Främjar en bättre hår- och hudkvalitet
 • Högdoserat och innehåller 25 mg per kapsel
 • 250 % av DRI
 • Innehåller kokosolja
Nackdelar
 • Högre pris än genomsnittet

Dessa zinktabletter från Holistic är populära och uppskattade hos både män och kvinnor som vill ha det absolut bästa. Zink är en mycket viktig mineral som ser till att kroppen fungerar bra och är väl balanserad. En av de främsta orsakerna till att du ska använda dig av zinktillskott är för att förstärka ditt immunförsvar, men också proteinsyntesen som främjar muskeluppbyggnaden. Andra positiva effekter som du får av zink är att kvaliteten på din hud och hår förbättras, samt att du främjar en mer normal reproduktionsförmåga. Holistic zink är helt vegetabiliska och kommer i form av kapslar som du sväljer med vatten. Kapslarna har försetts med kelaterat zink för att du ska få en så bra upptagningsförmåga som möjligt, något som vi även såg i zinktillskottet från Healthwell. Det gör inte bara att din kropp lättare kan ta upp mineralen, utan att du också kommer känna av en mycket snabbare effekt.

4. Bästa zinktillskottet med gurkmeja Great Earth Super Zink

4.3
/
5
Fördelar
 • Innehåller gurkmeja
 • Unikt transportsystem som ökar upptagningsförmågan
 • En kapsel innehåller 10.5 mg curcumin och 25 mg zink
Nackdelar
 • Bör undvikas av gravida

Great Earth Super Zink är ett riktigt högkvalitativt kosttillskott som är berikat med olika typer av zink, för att tillsammans ge dig en optimal upptagningsförmåga. Här har Great Earth även valt att använda sig av ett mycket unikt transportsystem som kallas för Portamins, samt berikat tabletterna med extrakt som kommer från gurkmeja. Gurkmejan innehåller mycket höga halter av curcumin, vilket har visat sig ha stora hälsofördelar på kroppen. Ingen av de tidigare produkter som vi har recenserat i denna bäst i test innehåller detta, vilket gör att Great Earth Super Zink känns lite extra speciell. Med ett zinktillskott från Great Earth kan du se till att kroppens alla processer fungerar balanserat och normalt, vilket bland annat inkluderar reproduktionsförmågan, immunsystemet och hormonbalansen. Great Earth Super Zink fungerar även riktigt bra som en antioxidant som främjar bättre hår- och hud.

5. Bästa lättupptagliga zinktillskottet Solgar Zinc Picolinate

4.1
/
5
Fördelar
 • Innehåller 22 mg zink per kapsel
 • Uppfyller 220 % av DRI
 • Bidrar till förbättrad celldelningsprocess och immunsystem
 • Reglerar och balanserar hormoner
Nackdelar
 • Lägre andel zink jämfört med andra alternativ i lägre prisklasser

Den sista zinkprodukt som vi ska titta närmare på kommer från tillverkaren Solgar och innehåller 22 mg zink per kapsel. Solgar Zinc Picolinate är ett mycket bra alternativ för dig som vill börja lite försiktigt, men som fortfarande vill ha ett kvalitetstillskott som innehåller zink med en mycket lättupptagbar formula. Med en tablett får du i dig 22 mg zink, vilket motsvarar 220 % av det dagliga rekommenderade intaget. Den zinkformen som Solgar har valt att använda sig av är zinkpikolinat, vilket enkelt tas upp av kroppen. Att tillverkaren endast valt att använda sig av en zinkform kommer med både för- och nackdelar. Även om Solgar Zinc Picolinate är ett mycket bra tillskott rekommenderar vi ändå att du satsar på ett varumärke som innehåller fler, t.ex. Zink Plus från Healthwell.

6. Bästa flytande zinktillskottet Helhetshälsa Zinkstatus

3.9
/
5
Fördelar
 • Gör det möjligt att testa zinknivåerna i kroppen
 • Kommer i en flytande form
 • Bidrar till en bättre hälsa och friskare hud
 • Kan användas i mat och dryck
Nackdelar
 • Kan kännas ovant med smak och konsistensen i början

Tycker du att det är svårt att svälja större tabletter och kapslar eller vill du kunna blanda ut zinktillskottet i drycker eller mat? Då kan vi rekommendera Zinkstatus från Helhetshälsa. Till skillnad från många andra tillskott kommer Zinkstatus i en flytande form och består av zinksulfathydrat. Denna form av zink sägs vara lite extra svår för kroppen att ta upp, så att den kommer i flytande form är ett plus. Med Zinkstatus får du i dig ett extra tillskott av zink varje dag, så att din hälsa och ditt immunsystem blir starkare. Kosttillskottet underlättar omsättningen av de fettsyror som du har i kroppen och kommer med en mycket praktisk ”smak-funktion”. Tillskottet smakar nämligen olika beroende på hur höga/låga dina zinknivåer i kroppen är. Ett perfekt sätt att testa detta med andra ord!

Det sägs att män överlag behöver få i sig mycket mer zink än vad kvinnor behöver. Detta förutsätter dock att du som kvinna inte är gravid, eftersom du under denna period behöver ett högre intag av zink för att kroppen ska må bra.

Det finns flera saker som du behöver ta hänsyn till när du ska välja bästa zink tabletterna. Det är bland annat din ålder och ditt kön, men också storleken på tabletterna och vilken typ av zink de innehåller är av betydelse.

Zinktabletterna innehåll spelar stor roll eftersom biotillgängligheten kan skilja sig mellan de olika kosttillskotten. De vanligaste är zinkcitrat, zinkglukonat, zinkpikolinat och zinkacetrat och det som skiljer tillskotten åt kan vara deras upptagningsförmåga i kroppen. Vi rekommenderar att du väljer en zinktablett som innehåller flera av de olika zinkformerna. På så sätt får du det bästa av alla världar.

Vanliga frågor och svar

1. Vilka livsmedel innehåller zink?

Enligt Livsmedelsverket finns det många olika livsmedel som du kan använda dig av för att få i dig extra mycket zink. Det är bland annat fullkornsprodukter, men också ost och nötter, musslor, mejeriprodukter, kött och inälvsmat. Det kan dock vara svårt att få i sig tillräckligt stora mängder varje dag och därför kan ett kosttillskott vara ett bra komplement.

2. Hur mycket zinktillskott kan jag ta?

Det är viktigt att du alltid läser igenom bipacksedeln så att du doserar rätt när du använder dig av zink. Kosttillskott är bra, men det får inte bli för mycket av det goda. På Läkemedelsvärldens hemsida kan du läsa om hur amerikanska forskare sett att stora mängder zink inte bara bidrog till en extrem trötthet, utan även ett mycket lågt blodvärde. Det vanligaste är 1 kapsel om dagen, men variationer kan förekomma.

3. Måste jag använda mig av ren zink för att få i mig mineralen?

Att använda sig av ett kosttillskott är ett mycket bra sätt för dig att säkerställa att du får i dig tillräckligt med zink, men zink finns även i livsmedel och annan typ av hälsokost. Du kan t.ex. hitta det i lions mane, vilket är en hälsofrämjande svamp som innehåller stora mängder med mineraler och vitaminer.

4. Vilka symptom finns det på zinkbrist?

Om du lider av brist på zink kan detta visa sig på många olika sätt. Det är t.ex. inte ovanligt att den kognitiva funktionen försämras, men du kan också få en krånglande mage, infertila eller sexuella problem samt nedsatta sinnen och tydligt försämrad hud- eller hårkvalitet. Ibland kan det vara svårt att upptäcka zinkbrist på egen hand, eftersom symptomen kan bero på så många andra saker också. Ett dagligt intag av zink har sällan biverkningar så länge du följer doseringsråden, men om du är osäker bör du konsultera en läkare först.

5. Vem är i störst behov av zink?

Både män och kvinnor är i behov av zink för att kroppen ska fungera bra, men studier har visat att män och gravida kvinnor är i behov av lite extra. På 1177 finns även information om att du som äter vegansk eller vegetarisk kost kan behöva komplettera med ett zinktillskott, eftersom majoriteten av zink som kommer från maten också kommer från djurriket.

Summering

Att veta vilken zink som är den bästa är inte alltid så lätt. Marknaden erbjuder mängder med olika kosttillskott, vitaminer och mineraler som du kan använda dig av. När det kommer till zink hittar du både kapslar som innehåller flera olika zinkformer, såväl som kapslar där tillverkaren endast valt att fokusera på en specifik sort. När vi skapade detta bäst i test tittade vi bland annat på hur högdoserat kosttillskottet var, men också priset och antalet kapslar per förpackning. Vi såg även till att testa produkter som redan hade en mycket stor popularitet och relevans, för att säkerställa att de verkligen var så bra som det påstods.

Med hjälp av vårt bäst i test kan du inte bara hitta den bästa zink tillskottet för dig, utan du kan även få information om vilka livsmedel som du bör satsa extra mycket på om du vill förse kroppen med detta viktiga mineral. Livsmedelsverket menar att majoriteten av alla källor till zink kommer från animaliska produkter som kött och mejerier, men du kan även hitta zink i nötter, vilket passar utmärkt för dig som är vegetarian. Om du inte får i dig tillräckligt med zink finns det risk för att du upplever svårigheter med magen, en försämrad kognitiv förmåga samt en minskat fertilitet och sexlust. Med hjälp av ett kosttillskott kan du se till att balansera hormonerna igen och samtidigt bygga upp ditt immunförsvar, något som är extra viktigt i dessa tider.

Alla kosttillskott av zink som vi har listat håller en hög kvalitet och är framtagna av trygga och säkra tillverkare som vi är stolta över att rekommendera till våra läsare. Vilket som är det absolut bästa zink tillskottet för dig kan dock bara du avgöra. Vi rekommenderar att du väljer ett tillskott som kommer i en form som du uppskattar, t.ex. kapslar eller i flytande form för ett lättare intag, men att du också tittar på hur många milligram en kapsel eller daglig dos innehåller. Vi hoppas att du hittar din nästa zink favorit i det här testet, så att du kan påbörja din resa mot en mer aktiv, stark och frisk livsstil! Vilken väljer du?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37