Hampaprotein bäst i test 2024 – Hitta bästa hampaproteinet här!

Hampaprotein är en riktigt bra proteinkälla för dig som vill vara både nyttig och vegansk. Många tycker det är ett fantastiskt alternativ till andra veganska proteinpulver så som soja, eftersom soja har en större miljöpåverkan.

Topp 8 bästa hampaprotein 2024

 

  1. Healthwell Hampaprotein EKO
  2. Holistic Active Hampaprotein
  3. Superfruit Hampaprotein
  4. Rawpowder Hampaprotein 50% EKO
  5. Wellaware Ekologiskt Hampaprotein
  6. Renée Voltaire Hampaprotein
  7. Sunwarrior Hampaprotein
  8. Powerfruits Ekologiskt Hampaprotein
Testvinnare

1. Healthwell Hampaprotein EKO

4.9
/
5

Healthwell Hampaprotein EKO består av, likt de flesta andra hampaproteinpulver, 50 % protein. Tro däremot inte att detta innebär att man stoppat in annat i pulvret, det har man inte. Det är nämligen som så att hampaprotein innehåller ungefär 50 % rent protein, resten är andra näringsämnen. Healthwell Hampaprotein EKO är fri från tillsatser, vilket även betyder att smaken är naturell då kan inte tillsatt någon typ av varken naturlig eller artificiell smak.

Hampaprotein EKO av Healthwell kommer i en förpackning på 500 g och kostar ungefär 199 kr. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 40 kr per 100 g.

2. Holistic Active Hampaprotein

4.7
/
5

Holistic Active Hampaprotein är ett ekologiskt hampaprotein som likt Healthwell Hampaprotein EKO är helt naturellt.

Något som särskiljer Holistic Active Hampaprotein från många andra hampaprotein är att det är speciellt framtaget för att passa extra bra i smoothie. Det är något vi märkt också, att detta hampaproteinet är lättmixat när det är hampasmoothie-dags, vilket såklart är en fördel för dig som är sugen på att testa på den delikatessen.

Active Hampaprotein av Holistic kommer i en förpackning på 400 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 46 kr per 100 g. Detta priset för hampaproteinet till det dyraste hampaproteinet på hela denna topplista.

3. Superfruit Hampaprotein

4.5
/
5

Superfruit Hampaprotein innehåller till skillnad från både Healthwell Hampaprotein EKO och Holistic Active Hampaprotein inte 50 % protein utan istället ”endast” 45 %. Eftersom att produkten inte innehåller några som helst tillsatser, endast hampaprotein med naturliga Omega-fettsyror och fibrer, är vår gissning att man valt en lägre kvalitet på hampan i denna produkt.

Alternativt att man mätt på ett annat sätt än vad övriga produkter gjort.

Notera att skillnaden mellan 50 % och 45 % protein inte är så betydelsefull för de allra flesta, men det är värt att poängtera.
Hampaproteinet av Superfruit kommer i en förpackning på 500 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 40 kr per 100 g.

4. Rawpowder Hampaprotein 50% EKO

4.3
/
5

Rawpowder Hampaprotein 50% EKO är ett hampaprotein med 50 % protein men av 100 % hampa, alltså helt utan tillsatser. Hampan är ekologisk och pulvret smakar naturellt.

Hampaprotein 50% EKO av Rawpowder kommer i en förpackning på 500 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 35 kr per 100 g. Detta priset för hampaproteinet till det näst billigaste hampaproteinet på hela denna topplista.

5. Wellaware Ekologiskt Hampaprotein

4.1
/
5

Hampapulvret från Wellaware är ekologiskt och kosttillskottet innehåller inget annat än hampa, inga tillsatser allt. Pulvret är så omärkvärdigt att produkten inte ens har en produktbeskrivning. Även priset är mediokert, varken jättebra eller jättedåligt.

Hampapulvret förtjänar däremot en plats i listan eftersom att vi testat det och inte kan släppa att det var lite godare än andra pulver som vi testat. Däremot inget super-speciellt.

Hampaproteinet av Wellaware kommer i en förpackning på 500 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 40 kr per 100 g.

6. Renée Voltaire Hampaprotein

3.9
/
5

Hampaprotein från Renée Voltaire är ekologiskt, glutenfritt, laktosfritt och veganskt. Det är i alla fall så man presenterar sig.

Anledningen till att produkten hamnar så pass långt ner på listan är eftersom att i princip alla hampaprotein-pulver är ekologiska, glutenfria, laktosfria och veganska. Varför skulle ett veganskt protein innehålla laktos eller gluten?

Priset är däremot hyfsat och smaken går inte att klaga på. En välförtjänt plats lite längre ner i vår topplista med andra ord, men inte mycket mer än så.

Hampaproteinet av Renée Voltaire kommer i en förpackning på 400 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 38 kr per 100 g. Detta priset för hampaproteinet till det tredje billigaste hampaproteinet på hela denna topplista.

7. Sunwarrior Hampaprotein

3.8
/
5

Detta hampaprotein är super för dig som vill ha hampaprotein i din smoothie, havregrynsgröt, bröd, pannkakor eller annan mat. Det är så man marknadsför sig och vi tror oss veta varför – det är superlätt att blanda!
Eftersom det kostar lite mer skulle vi däremot inte rekommendera detta hampaproteinet för dig som vill ha något att dricka som det är, då kostar det mer än vad det smakar så att säga!

Hampaproteinet av Sunwarrior kommer i en förpackning på 750 g. Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 43 kr per 100 g. Detta priset för hampaproteinet till det näst hampaproteinet på hela denna topplista.

8. Powerfruits Ekologiskt Hampaprotein

3.7
/
5

Ett pulver gjort på 100 % hampa och helt utan tillsatser.

Priset är dessutom toppen, däremot har produkten inga omdömen och varumärket hör inte till storspelarna inom kosttillskott, därför är vi lite försiktiga med just detta pulvret.

Det kan däremot såklart vara värt att testa, särskilt med tanke på priset! Ekologiskt Hampaprotein av Powerfruits kommer i en förpackning på 500 g.

Detta gör att hampaproteinet kostar ungefär 30 kr per 100 g. Detta priset för hampaproteinet till det billigaste hampaproteinet på hela denna topplista!

Vad är fördelarna med hampa?

Anledningen till att man köper ett hampaprotein är ungefär samma som när man köper vilket proteinpulver som helst. Det är nämligen som så att protein gör mycket gott i kroppen.

Inte bara är protein bra för att bygga muskler, utan proteiner krävs till massa olika viktiga funktioner i kroppen. Bland annat immunförsvaret är beroende av protein. Ett underskott på protein kan med andra ord påverka kroppen på andra sätt än att musklerna blir lidande.

Hampaprotein är dessutom inte bara protein, utan hampaproteinet i sig är rikt på många andra viktiga näringsämnen. Bland annat mineralerna järn, magnesium och zink förekommer naturligt i hampaprotein.

Järnet i hampaprotein bidrar till god blodbildning och fungerande syretransport i blodet, magnesiumet i hampaprotein spelar en viktig roll i kroppens egna muskel- och nervfunktion och zinken i hampaprotein är en antioxidant som det också (likt proteinet i sig) bidrar till ett fungerade immunsystem. Enligt Svenskt kosttillskott har zink även en effekt på muskeluppbyggande hormon och kan påverka nivåerna av detta i kroppen, vilket såklart gör hampaprotein till ett perfekt val för dig som vill hålla kroppen stark och välfungerande.

Ekologiskt hampaprotein

Samtliga bästa hampaprotein som vi väljer att lyfta fram är alla ekologiska. Därför är produkterna väldigt lika, vilket är varför vi även jämför pris per 100 g, så att du kan jämföra pris utan att behöva räkna ut detta på varje produkt. Notera att detta är kalkylerat baserad på ordinarie pris vid skrivande stund. Pris kan såklart ändras lite fram och tillbaka och kampanjer sker inte sällan på denna typen av sportbutiker på nätet, men det bör ge dig som besökaren en fingervisning om vilken produkt som är billig, och vilken som inte är det.

Vanliga frågor om hampaprotein

När kan man ta hampaprotein?

Man kan ta hampaprotein lite när man vill, det har att mer göra med hur mycket hampaprotein du vill konsumera per dag, för att sedan komma fram till en rutin som passar dina vanor. Är du van vid att inte äta något fram tills lunch kan det vara smart att konsumera en stor del av den mängden hampaprotein som du vill konsumera under dagen redan när du vaknar, så att den inte ställer till det med dina matvanor.
Eftersom att protein är mättande kan det nämligen vara problematiskt att konsumera större mängder hampaprotein till och med några timmar innan en måltid, då riskerar man att känna sig mätt när man egentligen borde äta riktig mat.

Vad kan man blanda hampaprotein med?

Du kan blanda hampaprotein med lite vad som helst, och det finns ingen studie som visar att det är negativt att blanda hampaprotein med något eller att något visst ämne försämrar upptagningen av hampaprotein.
I vanliga fall brukar vi rekommendera att blanda proteinpulver med vatten och mjölk för att hitta favoritkombinationen och den blandningen som man själv tycker är godast, men du som vill få i dig mer veganskt kan testa att blanda proteinpulvret med havredryck eller liknande, även om det vanligaste sättet att få i sig hampaprotein på nog är tillsammans med vatten eller i en frukost/maträtt.

Bygger hampaprotein muskler?

Ja, självklart bygger hampaprotein muskler. Även om det i många studier, bland annat enligt Healthline, länge varit vedertaget att vassleprotein bygger mer muskler än annat protein betyder inte detta att icke-animaliskt protein inte kan bygga muskler.
Hur som helst kan det vara bra att veta att veganska alternativ ofta inte är lika bra på att främja muskeltillväxt som bland annat vassleprotein.
Med andra ord är hampaprotein ett superbra protein för dig som är vegan och vill bygga muskler, är du däremot inte vegan är det värt att notera att det finns en risk att du med vassleprotein eller annat animaliskt protein kan få bättre resultat rent muskel-mässigt.

Är hampaprotein farligt?

Nej, hampaprotein är inte farligt. Däremot finns det studier som visar att protein i allmänhet är belastande för levern, särskilt för dig med en tidigare sjukdom som drabbat levern på något sätt. Enligt National Kidney Foundation är risken för den som med en leversjukdom konsumerar för mycket protein att restprodukter från proteinet hamnar i blodet och att levern inte är tillräckligt stark för att rensa denna.
Däremot är detta inget som drabbar just hampaprotein, utan snarare alla proteinpulver – och inte bara det utan även allt protein i maten också.
Du som har en normalt fungerade lever ska kunna konsumera hampaprotein utan att behöva oroa dig för biverkningar.

Hur framställs hampaprotein?

Hampaprotein framställs av frön genom en skonsam och kall process. Samtliga alternativ av hampaprotein som vi valt ut att få vara på denna topplista av bästa hampaprotein har även tagits fram helt naturligt och utan bekämpningsmedel, vilket såklart är ett stort plus inte bara för dig som gillar ekologiska livsmedel utan även för miljön.
I Sverige är det som tur är mycket ovanligt med icke-ekologisk hampaprotein, och vi har aldrig sett det. I andra länder är det däremot vanligare, tyvärr.

Vad kostar hampaprotein?

Priset på hampaprotein skiljer sig en hel del beroende på var du köper ditt hampaprotein och hur mycket du köper åt gången.
Generellt sätt kan att man säga att du som på nätet köper en stor mängd hampaprotein kan få 1 kg för ungefär 300 kr, medans du som köper i butik kan få 500 g för ungefär 200 kr.
Det är med andra ord precis som andra kosttillskott ofta väldigt fördelaktigt ur ett prisperspektiv att köpa på nätet istället för i butik.

Syns hampaprotein i drogtest?

Nej, det är för låg THC halt för att det ska synas. Högsta tillåtna THC halt i oprovocerade hampaprodukter är 0,2% THC.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är hampaprotein en bra näringskälla för dig som är vegan, inte bara är proteinet bra för att bibehålla och öka i ren muskelmassa, utan hampaprotein innehåller även mängder med olika näringsämnen som göra att din kropp kan fungera på ett så bra och optimalt sätt som möjligt.

Även om det finns animaliska proteiner som enligt studier är bättre på att bygga muskler finns det mängder med andra hälsofördelar som du får av hampaprotein som du inte får av motsvarade animaliskt protein. Dessutom är hampaprotein en av de bästa proteinerna som finns på att bygga muskler för dig som fullständigt uteslutit animaliska proteinkällor.

Innan vi avslutar artikeln vill vi återigen påminna om prisskillnaden mellan hampaprotein på nätet och hampaprotein i butik. Du som handlar samma hampaprotein i butik som finns på Gymgrossisten eller Svenskt Kosttillskott kan räkna med att betala ungefär 30 % extra för samma produkt. Det är såklart väldigt onödigt.

Därför är mitt bästa tips i kanske hela artikeln till dig som är sugen på hampaprotein att beställa på nätet. Priset är nämligen det som skiljer produkterna åt mest, alla hampaprotein som vi jämför är nämligen ekologiska och inget hampaprotein i topplistan innehåller någon som helst tillsats. Därför kommer du rätt långt med att jämföra nuvarande pris på produkterna i listan utan att ta hänsyn till något annat.

Så vad väntar du på? Så inte här och st(hampa), gör som oss och utforska hampaprotein!

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Malin Samuelsson
Malin Samuelsson

Malin Samuelsson har skrivit om hälsa och näring på Bigheart.se från 2020. Malin har en bakgrund som skribent på en utav Sveriges största sajter om hälsa. Malin håller alltid ett vakande öga på Livsmedelsverket och EU-kommissionen för att se vilka nyheter som kan dyka upp här näst.

Articles: 16