Bästa proteinpulvret 2024 – Vårt stora test av proteinpulver

Om du älskar att träna och ofta befinner dig på gymmet eller i motionsspåret kan det vara en bra idé att använda ett proteinpulver för att utöka din kost.

Med hjälp av det bästa proteinet kan du se till att ge dina muskler allt de behöver för att hålla sig starka och kunna förbättras i både volym, uthållighet och styrka. I detta bäst i test har vi listat 8 favoriter vilka håller måttet, har fått riktigt bra omdömen och har en stor popularitet.

Här nedan hittar du både kosttillskott som är tillverkade av mjölk och vassle, men också protein som är framtaget från råris och hampa, vilket passar för dig som vill ha ett vegetariskt eller veganskt alternativ. Vilket proteintillskott passar dig bäst?

Topp 7 bästa proteinpulvret 2024

 1. Holistic Vassleprotein
 2. Core Protein Pro
 3. Micro Whey Active Stevia
 4. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein
 5. Healthwell Hampaprotein EKO
 6. Holistic Inflamino
 7. Better You Smoothie Protein
Testvinnare

1. Bästa proteinpulver Holistic Vassleprotein

4.9
/
5
Fördelar
 • Balanserad och bred aminosyreprofil
 • Tillverkad av vassle från nordiska gårdar
 • Fritt från sötningsmedel och socker
 • Tillsatta matsmältningsenzymer
Nackdelar
 • Lägre antal portioner än genomsnittet

Holistic är kända för att skapa högkvalitativa och bra kosttillskott för många olika ändamål och deras vassleprotein är inget undantag. Med Holistic Protein får du ett vassleproteinkoncentrat som kommer i en mycket filtrerad form och blandas ut med mjölk eller med vatten. Proteinpulver som är skapat med hjälp av vassle anses vara det absolut bästa för kroppen, eftersom det innehåller en mycket välbalanserad och bra aminosyreprofil. Holistic Protein är rent protein där tillverkaren har använt sig av vassle som kommer från nordiska gårdar. Det här proteinpulvret lämpar sig för dig som är bekväm med att använda mjölk från animaler och som vill ha en produkt som är naturlig och välfungerande.

2. Bästa högdoserade proteinpulver Core Protein Pro

4.7
/
5
Fördelar
 • Innehåller hela 91 % proteinhalt
 • Rent och naturligt protein i pulverform
 • Låglaktos
 • Finns i många olika smaker
Nackdelar
 • Något hög sockerhalt

Det är inte ovanligt att tillverkare av proteinpulver väljer att addera olika tillsatser för att göra kosttillskottet mer effektivt, men ibland kan det vara så att ett renare protein helt enkelt är bättre. Det beror naturligtvis på vad det är för tillsatser som tillverkaren valt att använda. Tittar vi på vassleproteinet från Holistic valdes matsmältningsenzymer, vilket helt klart är till fördel, men vissa substanser är helt enkelt onödiga. Med Core Protein Pro får du ett naturligt och rent proteinpulver som är ett av de bästa på marknaden just nu. Här har tillverkaren tillsatt en mycket hög proteinhalt som kommer från vassleproteinisolat såväl som hydrolysat. Proteinhalten uppnår så mycket som 91 %, vilket är relativt ovanligt. Den är dessutom låglaktos, vilket innebär att även du som har en känslig mage oftast kan använda dig av det.

3. Bästa vassleproteinpulver Micro Whey Active Stevia

4.6
/
5
Fördelar
 • Innehåller 25 gram protein och 1 gram kolhydrat
 • Tillverkat av 100 % vassleisolat
 • Snällt mot oroliga och känsliga magar
 • Innehåller fruktfibern inulin
 • Endast 100 kcal per portion
Nackdelar
 • Dyr

Vi lämnar de veganska och vegetariska alternativen för en stund och återgår till att titta närmare på ett proteinpulver som är tillverkat av vassleisolat. Endast en portion av Micro Whey Active ger dig hela 25 gram protein, men du behöver inte oroa dig för kolhydrater. Proteinet är nämligen framtaget för att vara så rent som möjligt och därför innehåller varje portion endast 1 gram kolhydrater – och än mindre fett! När Micro Whey Active skapade vassleisolatet såg de även till att det mesta av mjölkfettet är borta, vilket ger dig ett proteinpulver som du kan använda med gott samvete. Micro Whey Active passar för dig som tränar mycket och vill tillföra extra mycket protein i kosten. Det lämpar sig även för dig som går på strikta dieter och inte får i dig tillräckligt med protein, något som kroppen och musklerna behöver för att vara stark och hålla sig frisk. Ett stort plus med Micro Whey Active, som vi inte hittat hos de andra produkterna, är att den innehåller inulin (fruktfiber), vilket säkerställer ett ökat upptag.

4. Bästa kundbetyg proteinpulver Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein

4.5
/
5
Fördelar
 • Har en hög proteinhalt på 75-80 gram per 100 gram
 • Låglaktos och innehåller mjölkprotein
 • Ökar och främjar muskeluppbyggnaden
 • Goda smaker (sockerfria alternativ finns)
Nackdelar
 • Vissa smaker kan upplevas vattniga

Vill du öka ditt dagliga proteinintag med en produkt som är naturlig och högkvalitativ är det Core Whey Protein™ som du ska satsa på. Detta proteintillskott kommer från den populära och uppskattade tillverkaren Svenskt Kosttillskott, som är riktiga fenor på att skapa hälsokost och kosttillskott av hög kvalitet. Oavsett varför du behöver öka ditt proteinintag kan Core Whey Protein™ hjälpa dig. Här får du ett vassleprotein som enkelt kan tas upp av kroppen och främja muskeluppbyggnad såväl som återhämtning. Därför lämpar sig Core Whey Protein™ lika bra som mellanmål, som innan och efter ditt träningspass. Det rekommenderade dagliga intaget är en (1) portion 1-3 gånger om dagen. Core Whey Protein™ kommer dessutom i många härliga smaker, så att du kan hitta en som passar dig så bra som möjligt. Vill du undvika socker finns även ett naturellt alternativ.

5. Bästa hampaproteinpulvret Healthwell Hampaprotein EKO

4.3
/
5
Fördelar
 • Inga tillsatser och 100 % hampaprotein
 • Har en ekologisk certifiering
 • Full med fibrer, protein och omega3
 • Passar för vegetarianer
Nackdelar
 • Något hög sockerhalt

Precis som namnet beskriver är Hampaprotein EKO ett proteinpulver som är tillverkat av ekologisk hampa som är odlad. Här har Healthwell sett till att utvinna proteinet genom mycket skonsamma och försiktiga processer, för att säkerställa att all näring tas tillvara. Hampaprotein EKO består av högvärdigt protein som är helt rent och fritt från tillsatser, men det består också av essentiella fettsyror och kostfibrer. För dig som äter en vegansk eller vegetarisk kost är Hampaprotein EKO det bästa alternativet för dig. Pulvret har en neutral smak och blandas ut med vatten eller önskad ”mjölkdryck”, beroende på om du vill ha den vegansk eller inte. Den går även utmärkt att tillämpa i din matlagning eller när du bakar, för att på så sätt få mer intressanta och roliga källor till protein. En av de främsta orsakerna till att vi gillar Hampaprotein EKO lite extra är dessutom att hampa är mycket rikt på vitaminer och mineraler, t.ex. magnesium och järn, samt B-vitamin.

6. Bästa risproteinpulvret Holistic Inflamino

3.8
/
5
Fördelar
 • Passar för känsliga magar och vissa allergiker
 • Vegetabiliskt tillskott gjort av rårisprotein
 • Innehåller vitaminer och mineraler
 • Berikat med selen, zink och antioxidanter
Nackdelar
 • Högt pris/förpackning

Holistic är helt klart ett av våra favoritvarumärken när det kommer till kosttillskott och det finns goda anledningar till varför. Till att börja med har de valt högkvalitativa ingredienser och komponenter i alla kosttillskott, men de har också ett brett urval, vilket gör att det finns något som passar alla. Holistic Inflamino är ett proteinpulver som är tillverkat av rårisprotein och där Holistic har kombinerat detta med mineraler, vitaminer, örter och antioxidanter. Även personer som är känsliga mot vissa näringsämnen eller har en känslig mage har visat sig kunna klara av pulvret riktigt bra och utan några biverkningar. Holistic Inflamino är helt fritt från smakämnen och innehåller inga färgämnen. Den neutrala smaken gör att du med fördel kan använda den i bakning eller varför inte i din somriga och fruktiga smoothie? Orsaken till varför Holistic Inflamino hamnar längre ner på listan är dock för att en portion endast består av 17 gram protein, vilket är mindre än många andra.

7. Bästa proteinsmoothie Better You Smoothie Protein

3.7
/
5
Fördelar
 • Fri från sötningsmedel, socker och gluten
 • Perfekt för bakning och smoothies
 • Tillverkad i Sverige och enligt HACCP och GMP standard
 • Innehåller vassle
Nackdelar
 • Fåtal omdömen

Har du svårt att få i dig proteinpulver som är blandat med vatten? Då är du inte ensam. Även om majoriteten av alla proteinpulver kommer i goda smaker, så kan många uppleva smakerna som artificiella och tråkiga. Om du är en av dessa kan Smoothie Protein från Better You vara ett riktigt bra val. Det här är nämligen ett proteinpulver som är specifikt framtaget för att fungera riktigt bra i smoothies, så att du själv kan välja vad den ska smaka. Att få i sig rätt mängd protein är viktigt för att din kropp ska fungera som den ska och för att dina muskler ska hålla sig i form. Med Smoothie Protein får du en neutral smak som passar de flesta, samtidigt som den är fri från sötningsmedel, tillsatt socker och gluten. Om smoothies inte är din melodi kan du istället använda Smoothie Protein till bakning, för att göra kakorna mer proteinrika. Hur smidigt är inte det?

Protein är kroppens byggstenar och utan tillräckligt med protein i kroppen kan du börja uppleva hälsoproblem. Det kan bland annat handla om att du går ner mycket i vikt och detta beror helt enkelt på att musklerna bryts ner. Kroppen får inte i sig tillräckligt med protein och behöver istället hämta detta från en annan källa – dina muskler.

Du kan också känna svaghet och trötthet, samt uppleva håravfall eller hår som blir mycket sprött och tunt. Många märker även av en stor skillnad på både hud och naglar. Dina naglar kan börja skiva sig och bli mycket tunna, något som i sin tur leder till att de går av.

Den främsta orsaken till att träningsfokuserade människor vill använda sig av kosttillskottet är helt enkelt för att det har visat sig att proteinpulver är utmärkt i samband med muskelökning. Det innebär att om du försöker bygga muskler, men har svårt att få i dig tillräckligt med protein från kosten, kan ett pulver vara ett riktigt bra komplement. Observera att ett kosttillskott aldrig bör ersätta en bra och balanserad kosthållning. Se därför till att du även får i dig protein från mat.

I vårt test av proteintillskott har vi tittat närmare på några av marknadens absolut bästa proteinpulver för muskeluppbyggnad och som tillskott vilka du finner ovan.

Vanliga frågor och svar om proteinpulver

Oavsett om du köper proteinpuiver för första gången eller om du redan hittat det bästa proteinpulvret för dig kan det uppstå frågor och funderingar. Som tidigare nämnt är marknaden mycket stor och det finns mängder med olika varumärken och modeller att välja mellan – för att inte tala om smaker. Här nedan besvarar vi de vanligaste funderingarna.

Vem är i behov av ett proteinpulver?

Ett proteinpulver kan användas av alla människor som känner att de är i behov av mer protein och inte får i sig tillräckligt från den vardagliga kosten. Det kan t.ex. handla om äldre människor där kroppens förmåga att ta upp ämnet blir sämre ju äldre du blir, men det kan också handla om människor som tränar mycket, går på strikta dieter eller för gravida kvinnor. För gravida kvinnor behövs det dock sällan något komplement till den dagliga kosten, eftersom matintaget ökar av naturliga själ. Vill du ändå använda dig av kosttillskott under graviditeten är det mycket viktigt att du rådfrågar din läkare innan du tar ett beslut.

Är whey och proteinpulver samma sak?

Svaret på den frågan är ja, men vi förstår att det kan vara lite förvirrande. Whey är ett engelskt ord som vanligtvis används för att beskriva proteinpulver eller vassleprotein som används som kosttillskott. Det är således precis samma produkt som om du hade valt ett svensktillverkat proteinpulver som heter just ”Proteinpulver”. Dock är det fortfarande viktigt att du tittar på innehållsförteckningen och att du väljer ett pulver som är så rent som möjligt.

Är proteinpulver dopingklassat?

Nej! Om du använder dig av ett rent och högkvalitativt proteinpulver behöver du inte oroa dig för att det skulle vara dopingklassat. Dock menar Antidopingförbundet i Sverige att vissa kosttillskott kan innehålla dopingklassade substanser, helt enkelt för att de inte är tillräckligt kontrollerade eller kommer från en bra och professionell tillverkare. Se därför till att du endast väljer det bästa proteinpulvret från de bästa tillverkarna. Är du osäker kan du alltid välja någon av produkterna som vi har listat i vårt bäst i test här ovan.

Måste jag använda mig av proteinpulver?

Nej! Det finns ingen som säger att du måste använda dig av något typ av kosttillskott alls, men proteinpulver är ett bra komplement om du vill effektivisera din träning och muskeluppbyggnad. En studie som utfördes av Norska idrottsakademin visade att proteinpulver som kosttillskott hade samma effekt som två glas mjölk. Huruvida fitness-atleterna skulle hålla med är dock en annan femma, men visst kan du få i dig stora mängder protein även från mat och livsmedel.

Kan proteinpulver ha biverkningar?

De allra flesta upplever inga biverkningar mer än att magen kan bli lite trög under den första perioden som du intar ditt proteinpulver. Precis som med all typ av hälsokost och kosttillskott är det dock viktigt att du följer doseringarna noga och att du inte överskrider dessa. Gunnar Johansson, professor i kostvetenskap, berättade nyligen för Läkartidningen att ett för högt intag av även det allra bästa proteinpulvret kan påverka dina blodfetter och njurar. Ett vanligt missförstånd är att människor tror att mer protein kan påskynda muskeluppbyggnaden, men så är inte fallet. Han menar att alla intag över 2 gram per kilo är onödiga och gör ingen nytta, snarare tvärtom.

Vilket proteinpulver är bäst?

Vilket proteinpulver som är bäst för dig är upp till dig själv att avgöra. Vi rekommenderar att du väljer ett proteinpulver som är rent och som inte innehåller några onödiga utfyllnadsämnen. Har du svårt att veta vilket som är bäst kan du med fördel välja något från vårt bäst i test, där alla produkter är högkvalitativa och säkra att använda sig av.

Bästa proteinpulvret för viktminskning?

Man minskar inte i vikt bara för att man äter proteinpulver. Men vi rekommenderar att välja en pulver med så lite kalorier som möjligt.

Proteinpulver för kvinnor och tjejer?

Det finns särskilt framtagna proteinpulver för kvinnor men dessa innehåller oftast samma sak som vanligt whey. Spara dina pengar och köp vanligt proteinpulver för människor, oavsett kön.

Vad säger Flashback forum om vilket proteinpulver som är bäst?

Det diskuteras givetvis flitigt på forumet om vilket som är bäst och om de finns rea nånstans för tillfället. Vi har tittat på kommentarerna och en av de mest populära verkar vara vassleprotein. En av de vanligast frågorna där är också om man kan blanda BCCA med protein. Och svaret är ja.

Vilket protein är bäst för musklerna?

Det är givetvis omtvistat men många väljer vassle protein. Ett alternativ är, Kasein vilet finns i mjölk och andra mejeriprodukter. Kasein är ett långsamt protein. Det tar flera timar för det att lösas upp vilket ger en långvarig effekt.

Summering

Proteinpulver är något som människor har använts sig av under många år för att öka muskelmassan och förbättra resultatet i samband med träning. Till en början var det främst kropps- och muskelbyggare som använde sig av tillskottet, men idag är det så vanligt att människor i alla åldrar och träningsnivåer vill dra nytta av det. Proteinpulver som kosttillskott och komplement till en bra kosthållning kan se till att öka din muskelmassa och göra musklerna större, starkare och mer uthålliga. Det finns även en del märken som vi inte listat som t.ex GAM protein, Star Nutrition whey-80 och Tyngre som alla är populära.

Även om muskelökning är den främsta orsaken till varför människor använder sig av proteinpulver finns det fler orsaker än så. Människor som har gått ner mycket i vikt, är äldre eller går på proteinfattiga dieter kan behöva använda sig av proteinpulver för att uppnå en bra och god proteinhalt i kroppen. Du behöver alltså inte vara kroppsbyggare för att kunna ta del av alla fördelar som pulvret kommer med. Naturligtvis är det också viktigt att du förespråkar en bra kost och att du äter balanserat varje dag. Även om många proteinpulver innehåller mycket få kalorier och kolhydrater finns det ett flertal som innehåller socker. Detta är vanligast hos sorter med smak av jordgubb, choklad eller vanilj. Ditt proteinpulver kommer inte komma till sin rätt om du inte använder det i rätt syfte.

Med vårt bäst i test kan du få hjälp att hitta det bästa proteinpulvret för dig och din vardag. Vi har sett till att välja så många olika varumärken som möjligt, men även tittat på priserna, volymen och vad tillverkaren har utvunnit proteinet ifrån. De flesta proteinpulver kommer från mjölk, vilket kan göra det svårt för dig som är vegan eller laktosintolerant. Med Holistic Inflamino och Innate Response – Vegan Protein kan du dock få helt veganska produkter som är utmärkta mot känsliga magar.

Vi hoppas att du, men hjälp av vårt test, ska hitta din nya absoluta favorit när det kommer till proteinpulver. Att lida av proteinbrist kan visa sig genom att du går ner mycket i vikt eller att du känner dig väldigt trött och hängig. Även dina naglar, din hud och ditt hår kan påverkas väldigt kraftigt, samtidigt som dina muskler bryts ner mer och mer. Det är givetvis ingenting som du vill uppleva, speciellt inte när det finns ett riktigt bra kosttillskott som du kan använda dig av. Är du osäker på vilket proteinpulver du ska testa rekommenderar vi att du börjar med en mindre förpackning för att se om det passar dig. Krämig vanilj, mjuk chokladsmak eller helt neutral – vilken väljer du?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37