Järntillskott bäst i test 2024 – Hitta bästa järntillskottet här!

1. Core Iron Caps 2. Healthwell Järn Vital 3. Holistic Järnkomplex
Core Iron Caps bästa järntillskotten

Healthwell Järn Vital

Holistic Järnkomplex

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

Järn är mycket viktigt för att kroppen ska kunna producera hemoglobin som behövs för att syresätta blodet. Järn ingår även i flera enzymer och behövs för huden, håret och många andra kroppsfunktioner. Tyvärr är det vanligt att ha brist på järn. Järnbrist kan bland annat leda till trötthet och försämrat immunförsvar. Järnbrist kan bero på flera olika faktorer, bland annat förslut av blod vid sjukdom, blödningar eller mens.

Som tur är finns det många bra järntillskott som återställer järnnivåerna i kroppen. Här kan du läsa mer om vilka järntabletter som är bäst i test. Vi har jämfört många olika produkter och utsett de 7 bästa järntabletterna på den svenska marknaden. Du hittar även viktig information om järn och dess hälsofördelar samt svar på vanliga frågor.

Topp 7 bästa järntillskotten 2024

 1. Core Iron Caps
 2. Healthwell Järn Vital
 3. Holistic Järnkomplex
 4. Solgar Gentle Iron
 5. Solgar Earth Source Food Fermented Koji Iron
 6. Vidasal Järnboost
 7. Floradix Blutsaft
Testvinnare

1. Core Iron Caps

4.9
/
5

Core Iron Caps från Svenskt Kosttillskott är det bästa järntillskottet i jämförelsen. Det är ett mycket prisvärt kosttillskott som är särskilt lämpligt för aktiva personer som vill få i sig järn och andra näringsämnen som kroppen kan ta upp snabbt. Tillskottet har fått mycket bra användaromdömen och har även hyllats i många tidigare bäst i test.

Core Iron Caps är ett högoserat tillskott som innehåller järn i form av järnfumarat. Dessutom innehåller tabletterna även vitamin C och folsyra. Kombination av järn, vitamin c och folsyra gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig näringsämnena. C-vitaminet är även en viktig antioxidant som har många andra hälsofördelar.

Eftersom tillskottet är högdoserat räcker det med en kapsel om dagen för att tillgodose det dagliga behovet. Med andra ord är kostnaden per daglig dosering under 1 krona för det här tillskottet vilket gör det till de mest prisvärda järntabletterna i det här bäst i testet.

Även användarna är mycket positiva till det här tillskottet och ger det 4,9 i genomsnittsbetyg. Fler skriver att det är det bästa järntillskottet som bidrar till stabila järnvärden och mer ork i vardagen. Många skriver att de märker stor skillnad efter endast ett par dagar med tillskottet. Om du letar efter billiga och effektiva järntabletter är Core Iron Caps det bästa valet.

2. Healthwell Järn Vital

4.7
/
5

Järn Vital från varumärket Healthwell är en storfavorit hos många användare. Det har vunnit många tidigare bäst i test och är dessutom relativt prisvärt. Järn Vital är ett tillskott som har utvecklats för att vara skonsamt mot magen. Det innehåller järn i form av järnbisglycinat som är snällt för magen samtidigt som det har hög biotillgänglighet. Dessutom innehåller kapslarna C-vitamin och folsyra vilket ger ett bättre upptag.

Precis som testvinnaren är det här ett mycket högdoserat kosttillskott. En kapsel innehåller hela det dagliga behovet av järn vilket innebär att du endast behöver ta en kapsel per dag. Kostnaden per dag är cirka 1 krona vilket gör att Healthwell Järn Vital är i samma prisklass som testvinnaren Core Iron Caps . Båda två är mycket bra järntabletter som även innehåller andra viktiga vitaminer och näringsämnen. Core Iron Caps är något billigare och utsågs därför till vinnaren i jämförelsen, men Järn Vital kommer på en mycket stark andraplats. Den stora fördelen med Järn Vital är att den är skonsam mot magen.

Healthwell Järn Vital är mycket populär bland användarna och har fått 4,8 i genomsnittsbetyg. Många skriver hur skonsam den är mot magen samt hur bra den fungerar. Det är även flera som intygar att tillskottet ger mer energi och hjälper mot trötthet och utmattningsymtom.

3. Holistic Järnkomplex

4.5
/
5

Järnkomplex från varumärket Holistic är de bästa vegetabiliska järntabletterna i testet. Det är ett högdoserat tillskott som även innehåller tillsatt vitamin C som ökar järnupptaget.

Kapslarna är 100% vegetabiliska och tillskottet passar även veganer. Råvaran för kapslarna är gjord av cellulosa från träd. Järnkomplex är ett tillskott med bra innehåll. Det innehåller järn i formerna järnbisglycinat och järnglukonat för maximal upptagning av kroppen. Det innehåller även vitamin C från acerola som ytterligare förbättrar kroppens upptag av järn.

Tillskottet har fortfarande inte fått några externa kundomdömen, men det är ett mycket bra val om du letar efter ett högdoserat järntillskott som även passar för veganer.

4. Solgar Gentle Iron

4.3
/
5

Gentle Iron från det populära varumärket Solgar är ett extra skonsamt järntillskott. Vissa upplever att deras mage blir upprörd vid intag av järntabletter vilket har lett till utvecklingen av milda järntabletter som dessa. Solgars Gentle Iron innehåller järnbisglycinat som är särskilt skonsamt för magen och tarmarna.

Även det här tillskottet är vegetabiliskt och passar både för vegetarianer och veganer. Det har ett rent innehåll och innehåller varken tillsatt salt eller socker.

Solgars Gentle Iron har fått fina omdömen från användarna som ger tillskottet 4,6 i genomsnittsbetyg. Flera skriver hur bra magen mår efter intaget av kapslarna samt hur de bidrar till mer ork.

5. Solgar Earth Source Food Fermented Koji Iron

4.1
/
5

Earth Source Food Fermented Koji Iron är ett annat järntillskott från varumärket Solgar. Det här är ett riktigt lyxigt järntillskott som även är den dyraste produkten i testet. Den innehåller fermenterat järn som tillverkats enligt en traditionell japansk metod som kallas Koji-fermentering. Det ger ett mycket skonsamt och lättupptagligt järntillskott. Dessutom är tabletterna veganvänliga.

Fermentering är en naturlig process där råvaran konserveras vilket i sin tur gör att kroppen kan absorbera en högre andel av vitaminerna och mineralerna. Koji-fermenterat järn är ett resultat av att järn införts i Koji-materialet vilket ger ett järntillskott som är mycket milt och som kroppen kan tillgodogöra sig på bästa sätt.

Det är ett dyrt, men spännande järntillskott som passar dig som gillar fermenterade produkter, exempelvis kombucha.

6. Vidasal Järnboost

3.9
/
5

Järnboost från varumärket Vidasal är ett något annorlunda järntillskott. Det är ett flytande tillskott som innehåller mycket järn. Drycken har en syrlig och frisk bärsmak som uppskattas av många användare. Det här är det bästa järntillskottet om du önskar ett flytande tillskott med god smak.

Flaskan innehåller 1 liter dryck. Den innehåller tillsatt järn i form av ferroglukonat. Utöver järn innehåller drycken även vatten, rödbetskoncentrat, svartvinbärskoncentrat, granatäpplekoncentrat, och tranbärskoncentrat. Resultatet är en syrlig dryck som även innehåller vitamin C, B6, B2, B10 och B12. Drycken är även lämplig för vegetarianer och veganer.

Vidasal Järnboost har fått få, men positiva recensioner. De flesta skriver att de gillar den goda bäriga smaken samt den höga syran. Det gör det till en fräsch dryck som i sin tur gör det lätt att få i sig det dagliga intaget av järn och många vitaminer.

7. Floradix Blutsaft

3.8
/
5

Blutsaft från Floradix är ett annat flytande vegetabiliskt järntillskott. Det är ett mycket populärt tillskott som hyllats av användarna. Precis som Vidasal Järnboost innehåller det även många viktiga vitaminer, exempelvis vitamin c, som gör järnet mer lättupptagligt.

Drycken finns i två storlekar; 250 respektive 500 milliliter. Det är ett smidigt, vitaminrikt flytande tillskott som även är skonsamt mot magen.

Användarna har gett Blutsaft positiva omdömen och ett genomsnittsbetyg på 4,8. Många skriver att det är skonsamt, uppiggande samt att smaken är god.

Hur valdes produkterna?

För att välja ut de järntillskott som är bäst i test har vi titta på många olika faktorer, bland annat följande:

 • Innehåll: Hur mycket järn innehåller tillskottet? Innehåller det några andra näringsämnen som underlättar upptaget av järn, exempelvis C-vitamin eller folsyra?
 • Pris: Är det ett prisvärt tillskott?
 • Användaromdömen: Vad säger användarna som har testat järntillskottet? Har tabletterna eller drycken gett önskad effekt?
 • Smak: Har det flytande järntillskottet en god smak?
 • Kvalitet: Ger tillskottet önskad effekt?

Bra att tänka på vid köp av järntillskott

Det finns en del att tänka på när du köper järntillskott för att försäkra dig om att du köper den bästa produkten för just ditt behov. Det finns vissa saker som du bör vara särskilt uppmärksam på. Du bör ställa dig själv följande frågor när du köper järntillskott:

Vilken form av järn innehåller tillskottet? Olika tillskott innehåller olika former av järn. Järnfumarat är en vanlig form som är lätt för kroppen att ta upp. Järnbisglycinat är en annan lättupptaglig form som även är extra skonsam för magen. Järnoxid är däremot en form som du bör undvika eftersom det är mycket svårt för kroppen att ta upp den formen.

Innehåller tillskottet några andra mineraler eller vitaminer? Håll framförallt utkik efter vitamin c och folsyra som ökar upptagningsförmågan. Även andra nyttiga vitaminer kan bidra med andra positiva effekter.

Är tillskottet veganvänligt? Järnbrist är särskilt vanligt hos veganer och vegetarianer och de bör välja ett järntillskott som är lämpligt för veganer.

Vilken form av tillskottet är det? Du bör ha i åtanke att järntillskott finns i form av kapslar, tabletter och flytande dryck. Välj den som passar dig bäst.

Vanliga frågor och svar om järntillskott

Det är vanligt att ha en hel del frågor vid köp av järntabletter och andra kosttillskott. Här hittar du svar på vanliga frågor om järn och järntillskott.

Varför är järn bra?

Järn är mycket viktigt för att kroppen ska fungera som den ska. Järn är nödvändigt för ett starkt immunsystem och för skapandet av hemoglobin. Hemoglobinet är livsnödvändigt eftersom det tar upp syre från lungorna och ser till att det transporteras ut i blodet och till cellerna. Järn finns även i myoglobin som transporterar syre ut till musklerna. Järn ingår även i många olika enzymprocesser och behövs också för en välmående hud och hår.

Vad händer om jag inte får i mig tillräckligt med järn?

Om du inte får i dig det dagliga behovet av järn kan du drabbas av järnbrist. Det ger ofta följande symtom:
– Trötthet
– Orkeslöshet
– Koncentrationssvårigheter
– Yrsel
– Huvudvärk
– Hjärtklappning

Järnbrist är vanligt och beror oftast på att personen har förlorat blod, exempelvis p.g.a. mens, sjukdomar eller blödningar. Det kan också vara att du inte få i dig tillräckligt med järn från kosten. Järn finns främst i animaliska livsmedel som lever, blodpudding och fisk. Även baljväxter och nötter innehåller dock mycket järn.

Vem behöver järntillskott?

Många grupper kan behöva ta tillskott med järn, exempelvis veganer, vegetarianer, menstruerande kvinnor, gravida och personer som tränar mycket. Järnets syresättande egenskaper gör att det är extra viktigt för aktiva personer.

Hur mycket järn behöver jag?

Olika grupper behover olika mycket järn varje dag. Enligt Livsmedelsverket behöver vuxna män samt kvinnor i icke-fertil ålder få i sig 9 milligram per dag. Kvinnor i fertil ålder samt ammande kvinnor behöver öka intaget till 15 milligram per dag.

Kan jag överdosera järn?

Ja, det är möjligt att överdosera järn vilket kan ge biverkningar i form av diarré, kräkningar och magont. Överdosera aldrig kosttillskott eller den rekommenderade dagliga doseringen av järn.

Sammanfattning

Järn är livsviktigt och behövs bland annat för att kroppen ska kunna producera hemoglobin och syresätta blodet. Järnbrist kan leda till orkeslöshet och försvagat immunförsvar. Ett bra järntillskott kan intas regelbundet eller vid behov för att stabilisera järnnivåerna i kroppen. Vinnaren i det här bäst i testet är Core Iron Caps  som är ett mycket prisvärt kosttillskott som även innehåller C-vitamin och folsyra för ökat upptag.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Håkan Abrahamsson
Håkan Abrahamsson

Håkan Abrahamsson är utbildad näringsterapeut. Hans främsta intresse är att lusläsa forskningsrapporter, så länge det rör kosttillskott, hälsa eller näring. Håkan följer både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket på nära hand för att veta vad som är aktuellt just nu.

Articles: 22