Gåstavar bäst i test 2024 – Hitta bästa gångstavarna (+ vanliga frågor)

1. BungyPump Walkathlon 2. BungyPump Energy 3. Sportspro Travel
BungyPump Walkathlon 4kg bästa gångstavar

BungyPump Energy 6 kg

Sportspro Travel

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

Att ha ett par gåstavar gör att du aktiverar mer av kroppen när du är ute och går, detta resulterar i sin tur att du kan gå lika långt men faktiskt förbruka mer energi och arbeta med fler av kroppens muskler för att uppnå snabbare resultat av dina raska promenader. Vilka gångstavar är bäst? Vad ska man tänka på när man köper gångstavar? Detta är enbart några av de frågor vi på Big Heart stött på när vi varit ute och gått med våra gåstavar. I denna guide kommer jag guida dig i den snåriga terrängen av marknadens alla gångstavar. Nu kör vi!

Topp 3 bästa gångstavar 2024

 1. BungyPump Walkathlon 4kg
 2. BungyPump Energy 6 kg
 3. Sportspro Travel
Testvinnare

1. BungyPump Walkathlon 4kg

4.9
/
5
[show_more more=”Visa mer” less=”Visa mindre”]

Fördelar:

 • Prisvärda
 • Dubbla funktioner (stum fjädring eller 4 kg viktmotstånd)
 • Enkel längdjustering
 • Stabila och snygg design
 • Man kan enkelt öka motståndet till 6 kg när man börjat bli starkare

Nackdelar:

 • Handtagen kan vara något små vid användning av handskar/vantar
 • Gummit är svårt att ta av

Passar för: Nybörjaren på stavgång

2. BungyPump Energy 6 kg

4.7
/
5
 • Något tuffare än Walkathon 4 kg
 • Passar bra i skogen med hårdare motstånd
 • Ingen fjädring

Nackdelar:

 • Går ej att justera ned vikten på Energy 6 kg

Passar för: För den som söker mer utmaning

3. Sportspro Travel

4.5
/
5

Fördelar:

 • Enkla att ha med sig på resan
 • Ingen fjädring (på gott och ont)
 • Sköna handtag
 • Ihopfällbara (ihopvikt läge 35 cm)

Nackdelar:

 • Ingen fjädring

Passar för: Den powerwalkande globetrottern

Kärt barn har många namn

Förutom gåstavar och gångstavar som vi benämnt de som, så har även gåstavar lite andra namn. Här är alla sätt man kan benämna gåstavar på:

 • Gångstavar
 • Promenadstavar
 • Träningsstavar
 • Vandringsstavar
 • Trekkingstavar
 • Teleskopstavar (mestadels handlar det om skidstavar när man pratar om teleskopstavar)

Fördelar med gåstavar

Vad är gåstavar bra för?

Stavgång, eller Nordic Walking, som det också kallas (då det kommer från Finland). Är bra för dig som är ute går och vill få mer effekt av dina promenader (oavsett om det är långa eller raska promenader, eller både och). Stavgång aktiverar fler muskler, vilket gör att kroppen förbrukar mer energi. Dessutom tränar du upp viktiga muskler som gör att din vardag blir enklare. Får du mer muskler kommer din förbränning i vilotillstånd även öka, något som man ändå får se som ett plus i kanten.

Nackdelar med gåstavar

Finns det några nackdelar med att gå? Nä. Samma gäller stavgång. Har du fotriktiga skor och ser till att lyssna på kroppen så finns det ingen risk för någon skada eller liknande. Se dock till att du använder rätt längd på stavarna så att du inte sträcker dig eller överbelastar dina muskler. Lyssna på kroppen och jobba dig upp till högre stavar allteftersom.

Frågor och svar kring stavgång & gångstavar

Vad kostar gångstavar?

Gångstavar kostar allt från 299 kronor till 1399 kronor, och ibland mer. Är du helt ny på att gå med stavar rekommenderar vi dig att lägga dig i mellanklassen (699-799 kronor), köper du något alldeles för billigt är chansen stor att de går sönder efter ett par månaders användning.

Var köper man gångstavar?

Vår rekommendation är att du köper dina gångstavar på Svensktkosttillskott.se, de har ett brett utbud av gångstavar och massvis med andra hjälpmedel och träningsutrustning. Du får även uppleva snabb leverans och bra kundsupport.

Hur långa ska stavarna vara när man går stavgång?

Det är viktigt att man ställer in stavarna så att de passar ens egen kropp och längd. Har du inte använt stavar tidigare rekommenderas det att du tar din längd och multiplicerar med 0,7. Exempel: 170*0,7 = 119 cm stavlängd

Är du stel i nacken eller har andra krämpor? Sänk stavarnas längd med 5 cm och jobba dig upp. Är du däremot vältränad kan du lägga på ett par cm, då får du testa dig fram med olika längder.

Hur ska man gå med stavar?

När man ska gå med stavar för första gången kan det kännas ovant och lite svårt. Så är det för alla! Vill du inte att andra ska se när du lär dig stavgång, prova hemma först och bemästra tekniken innan du beger dig ut.
Gör såhär:
– Gå i en rask takt och låt stavarna släpa efter dig.
– Sträck på dig men låt axlarna förbli avslappnade. Låt armarna hänga intill kroppen och ha en rak blick framåt.
– Sätt en av stavarna i marken. Tryck ifrån med staven så att du får en skjuts framåt av staven. Växla över till den andra staven och fortsätt växla fram och tillbaka.
– Låt dina muskler jobba för att trycka ifrån med staven så aktiverar du fler muskler.
– Sätt alltid staven i höjd med hälen för att inte skapa onödig belastning.

Hur mycket förbränner man med stavar?

Använder du stavar när du är ute och går kan du få en ökad energiförbränning på 20 procent. I vissa studier har man uppmätt en ökning i energiförbränning på 46 procent jämfört med att gå utan stavar.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Malin Samuelsson
Malin Samuelsson

Malin Samuelsson har skrivit om hälsa och näring på Bigheart.se från 2020. Malin har en bakgrund som skribent på en utav Sveriges största sajter om hälsa. Malin håller alltid ett vakande öga på Livsmedelsverket och EU-kommissionen för att se vilka nyheter som kan dyka upp här näst.

Articles: 16