Bästa matsmältningsenzymer 2023 – Läs vårt oberoende bäst i test

Brist på magsyra eller enzymer kan leda till att matrester som finns i tarmen börjar att jäsa. Detta, i sin tur, kan bidra till att du får problem med gaser som kan skapa magknip eller får dig att känna dig uppsvullen. Ett bra sätt för dig att ta reda på om du är i behov av matsmältningsenzymer är att se om du upplever några av de vanligaste symptomen, t.ex. återkommande magbesvär, svårigheter att smälta kött och fett eller om du ofta har mycket gaser och känner dig uppsvullen.

I den här artikeln går vi igenom vilka matsmältningsenzym vi rekommenderar i vårt bäst i test.

Topp 8 bästa matsmältningsenzymerna 2023 – Bäst i test

 1. Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes
 2. Terranova Digestive Enzyme
 3. Elexir Pharma Enzymer
 4. Pureness Matsmältningsenzym 60 caps
 5. Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer
 6. Helhetshälsa Helazym
 7. Probioform Bag-in-Box
 8. Solgar Digestive Enzymes
Testvinnare

1. Bästa matsmältningsenzymer Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes

4.9
/
5
Fördelar
 • Innehåller hela 22 stycken olika enzymer
 • Fri från soja, gluten och GMO
 • Mycket kraftfullt fullspektrum
 • Spjälkar kolhydrater, protein och fett
Nackdelar
 • Dyrast tablettpris

Att satsa på ett enzymtillskott som är ett så kallat fullspektrumstillskott är ett mycket bra alternativ för dig som söker en kraftfull blandning. Med Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes får du kanske de bästa matsmältningsenzymerna som finns, eftersom den innehåller hela 22 olika typer av enzymer från bland annat papain och bromelain. Till skillnad från t.ex. Terranova Digestive enzymes och Elexir Pharma Enzymer får du här en riktigt stor och bred blandning, där alla enzymer är specifikt utvalda för att hjälpa till med matsmältningsproblem. Trots sin unika kombination av enzymer har Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes dock samma mål som våra andra listade produkter, att hjälpa dig att bryta ner mat och stötta matspjälkningen i kroppen. Vi vill slå ett extra stort slag för Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes, eftersom den är helt fri från soja, gluten och GMO.

Här har tillverkaren inte bara satsat på att hjälpa dig att bryta ner kött, utan även förbättra upptaget av grönsaker och frukt. Till det har Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes använt sig av betaglukanas, cellulas och hemicellulas. Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes passar för dig som söker vegetabiliska enzymer med mycket kraft. Dr. Mercola Full Spectrum Enzymes ser till att stötta kroppens upptag av näring, samtidigt som den bryter ner protein och fett på ett effektivt sätt. Nu behöver du inte ha problem med matsmältning och gaser längre.

2. Bästa premiumval matsmältningsenzymer Terranova Digestive Enzyme

4.8
/
5
Fördelar
 • Bred profil av högkvalitativa enzymer
 • Innehåller ett näringskomplex av Magnifood Complex
 • Helt vegetabiliska kapslar
 • Innehåller laktas, amylas och lipas
Nackdelar
 • Högre tablettpris än likvärdiga alternativ

Matsmältningsproblem är något som kan drabba alla människor, oavsett vilken kosthållning eller livsstil personen har. Det kan t.ex. handla om att du upplever mycket stress i vardagen och har svårt att sitta ner i lugn och ro när det är dags att äta lunch, men det kan också handla om att din livsstil har förändrats med åren och att du inte äter och rör dig på samma sätt som tidigare. Med Terranova Digestive Enzyme får du ett riktigt bra och effektivt kvalitetstillskott som har en självklar plats i vår lista över matsmältningsenzymer bäst i test. Till Terranova Digestive Enzyme har tillverkaren valt att använda sig av en mycket bred blandning av olika enzymer. Du hittar bland annat proteas och lipas, men också laktas och amylas som ser till att hjälpa din kropp att bryta ner protein, kolhydrater och fett som kommer från maten.

För att fungera extra effektivt har Terranova Digestive Enzyme också förstärkts med ett magnifood complex, vilket är ett komplex som består av en mycket hög biotillgänglighet. Terranova Digestive Enzyme lämpar sig för alla typer av människor och fungerar även bra för den som är vegan eller vegetarian, eftersom kapslarna är 100 % vegetabiliska. Den dagliga rekommenderade dosen är ett intag på 1-2 kapslar om dagen i samband med att du äter lunch eller middag.

3. Bästa budgetval av matsmältningsenzymer Elexir Pharma Enzymer

4.7
/
5
Fördelar
 • Tillverkad med vegetabiliska enzymkomplex
 • Hjälper dig att få en bättre och mer balanserad matsmältning
 • Innehåller extrakt från kostfibrer och frukter
 • Ger dig ett matsmältningssystem som fungerar optimalt och hjälper kroppen att ta upp näring
Nackdelar
 • Ska intas 3 gånger dagligen

Med Elexir Pharma Enzymer får du ett riktigt högkvalitativt och vegetabiliskt komplex där tillverkaren med stor noggrannhet har valt ut enzymer som lämpar sig för mage och tarmsystem. Tillskottet är ett utmärkt alternativ för alla som vill balansera kroppen och tillföra enzymer till matsmältningssystemet på ett bra och effektivt sätt. För att din kropp ska kunna ta upp alla näringsämnen från mat och kost behöver maten brytas ner i magen, något som kan bli svårt om din matsmältning inte fungerar optimalt. Istället kan du behöva dras med uppblåsthet, gaser eller magknip, vilket naturligtvis är både jobbigt och smärtsamt. Med Elexir Pharma Enzymer får du enzymtillskott som är tillverkat med amylas och som ser till att kolhydrater spjälkas, men också cellulas som ger extra mycket fibrer och proteas som bryter ner proteiner från maten.

Enzymerna kommer i form av tabletter som ska intas tre gånger om dagen. Se till att du tar enzymerna före en måltid för bästa resultat. Några av de ingredienser som finns är inulin från cikoriarot, extrakt från kronärtskockans blad och extrakt från papaya.

4. Bästa högdoserade matsmältningsenzymer Pureness Matsmältningsenzym 60 caps

4.7
/
5
Fördelar
 • Bred profil av 12 olika enzymer
 • Räcker med en kapsel om dagen (fler kan tas vid behov)
 • Vegetabiliska och växtbaserade
 • Högdoserat
Nackdelar
 • Passar inte för dig som vill ha ett mildare tillskott då detta överstiger rekommenderat dagsintag

Det främsta orsaken till varför vissa tillverkare rekommenderar flera tabletter eller kapslar om dagen är helt enkelt för att en kapsel av matsmältningsenzymer inte är tillräcklig. Den innehåller helt enkelt inte tillräckligt många enzymer för att tillgodose dina behov hela dagen. Med Pureness Matsmältningsenzym är det något som du slipper. Att Pureness Matsmältningsenzym hamnade längre ner i vår lista över bästa matsmältningsenzymer bäst i test beror inte på att den är sämre än de andra alternativen, utan helt enkelt kommer i en liten förpackning som snabbt kommer att behöva förnyas. Pureness Matsmältningsenzym är dock ett riktigt bra alternativ för den som vill förse kroppen med 12 olika enzymer som agerar aktivt på den föda som du får i dig. Det är ett riktigt högdoserat kosttillskott där det räcker gott och väl med en kapsel om dagen, men för den som behöver kan 4 kapslar om dagen vara ett bättre alternativ.

Pureness Matsmältningsenzym är rena och fria från utfyllnad och passar för dig som vill undvika animaliska produkter eller har en vegetarisk kosthållning. Matsmältningsenzymer som Pureness Matsmältningsenzym hjälper din kropp att bryta ner stora födoämnen till molekyler som kroppen kan processa på ett bättre sätt.

5. Bästa lågdoserade matsmältningsenzymer Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer

4.6
/
5
Fördelar
 • Innehåller proteas, amylas och lipas
 • Främjar en optimal matsmältning
 • Berikad med maltdiastas och invertas
 • Hjälper kroppen att ta upp näring från maten
Nackdelar
 • Lägre antal viktiga ämnen jämfört med andra produkter

Med dessa matsmältningsenzymer kanske du inte får de absolut bästa matsmältningsenzymerna på marknaden, men du får fortfarande en produkt som är mycket effektiv och hjälper dig att bli av med uppblåst och gasig mage. LipoZym Matsmältningsenzymer har fått bra recensioner från tidigare kunder, men många menar att det kan ta lite längre tid innan du upplever en mer balanserad mage och tarmsystem. LipoZym Matsmältningsenzymer innehåller hela 90 stycken kapslar där en kapsel intas i samband med måltid. Enzymtillskotten är framtagna för att främja matsmältningssystemet och hjälper dig att få en mer aktiv och optimal livsstil. Med LipoZym Matsmältningsenzymer aktiveras en kemisk reaktion i din kropp som hjälper dig att bryta ner protein, fett och kolhydrater på ett effektivt sätt.

Även vid mycket rejäla måltider eller måltider som innehåller mycket fett är LipoZym Matsmältningsenzymer ett bra alternativ, eftersom det innehåller proteasenzymer. Tillskottet stödjer och främjar matsmältningen och ger dig en mycket bra grund för en god hälsa och en mage i balans.

6. Bästa veganska matsmältningsenzymer Helhetshälsa Helazym

4.4
/
5
Fördelar
 • Registrerad hos Vegan Society
 • Lämpar sig bra för den med känslig mage eller halsbränna
 • Hjälper kroppen att bryta ner maten
Nackdelar
 • Finns bara en storlek på burk

Helazym är ett perfekt alternativ för den som har en mycket känslig mage eller som ofta har problem med halsbränna eller sura uppstötningar. I Helazym från varumärket Helhetshälsa får du matsmältningsenzymer av hela 10 olika slag. Dessa enzymer kommer enbart från växtriket och är specifikt framtagna för att verka så skonsamt mot mage, tarm och slemhinna som möjligt. Med hjälp av amylas kan kolhydrater och protein spjälkas, medan lipas ser till att fettet bryts ner. Det här är en av få matsmältningsenzymer som är helt fria eller innehåller en mycket liten mängd syra.

Att ha en matsmältning som är fungerande är en av de förutsättningar som kroppen behöver för att kunna dra till sig den näring som finns i vår mat och dryck. Om du har för lite enzymer i kroppen är sannolikheten stor att maten inte kommer kunna brytas ner på ett bra sätt, vilket leder till olika problem med tarm och mage. Helazym hjälper dig med matsmältningen och är också registrerad hos Vegan Society. Det innebär att den är 100 % vegansk och kan användas av människor med olika kosthållning.

7. Bästa matsmältningsenzymer i pulverform Probioform Bag-in-Box

4.2
/
5
Fördelar
 • Innehåller både enzymer och mjölksyrebakterier
 • Levande mikrober
 • Kan intas direkt eller blandas med vatten eller i maten
 • Fungerar även för utvärtes bruk, t.ex. vid hudproblem eller skadad hud
Nackdelar
 • Paketetpriset är dyrare än tabletter

Probioform är ett tillskott som främst består av goda bakterier, men som också är berikad med enzymer som hjälper ditt matsmältningssystem och ser till att mage och tarmar fungerar så bra som möjligt. När vi inte tar hand om vår kropp ordentligt skapar vi sämre förutsättningar för att goda bakterier ska få gro. Det kan t.ex. handla om miljöfaktorer, men också stress och att vi äter allt mer tillsatser och socker som inte är till någon nytta för tarmfunktionen. Med Probioform får du en blandning som består av mjölksyrebakterier och enzymer och som är helt naturlig. Till skillnad från våra andra produkter i detta bäst i test kommer Probioform i en flytande form, likt en bag-in-box. Vid normal konsumtion räcker en box för ca 2 månader, förutsatt att du följer doseringarna och inte överskrider dessa.

Probioform kan till en början verka laxerande och därför är det viktigt att du börjar försiktigt. Om du upplever det obehagligt att dricka den som den är kan du med fördel späda ut Probioform med vatten. Ett plus är att du inte behöver vänta till nästa måltid för att kunna inta den.

8. Bästa kundbetyg matsmältningsenzymer Solgar Digestive Enzymes

3.7
/
5
Fördelar
 • Enzymer som förbättrar ditt matsmältningssystem
 • Hjälper dig att bryta ner stärkelse, fett, protein och kolhydrater
 • En kombination av bra och väl utvalda enzymer
 • Prisvärt
Nackdelar
 • Smaken kan upplevas som besk

När det är dags för dig att köpa tillskott av enzymer vill du troligtvis välja den bästa produkten på marknaden. Att ha problem med gaser och uppblåsthet efter varje måltid kan kännas mycket frustrerande, både för att det kan göra ont och kännas obehagligt, men också för att det inte är kul när magen putar och spänner. Om du upplever sådana problem efter att du har ätit och druckit finns det risk för att du har problem med din matsmältning. Det här är nämligen de absolut vanligaste symptomen på att matsmältningssystemet inte fungerar som det ska. Med Solgar Digestive Enzymes får du en produkt som är mycket uppskattad och som har fått riktigt bra recensioner från kunder och användare. Produkten innehåller enzymer som ser till att balansera matsmältningen i kroppen och spjälka protein, kolhydrater, fett och stärkelse från maten.

För att du ska uppleva det bästa resultatet ska du använda dig av Solgar Digestive Enzymes 1-2 gånger om dagen. Det bästa är om du använder dig av tabletterna i samband med måltid, eftersom de då har möjlighet att verka riktigt bra och lindra de problem som kan uppstå i samband med måltider. En förpackning innehåller hela 100 tabletter, vilket ger en användningsperiod på 50-100 dagar, beroende på hur många om dagen du är i behov av.

Att vara lös i magen är också ett vanligt symptom, såväl som att ha gått ner mycket i vikt, utan att du har gått på någon specifik diet eller på annat sätt ändrat din livsstil. Genom att använda dig av de bästa matsmältningsenzymerna kan du åtgärda problemet och få en mage som är mer i balans.

Det finns flera orsaker som kan leda till att du får minskade enzymer i magen. Det kan t.ex. handla om ålder. Att du helt enkelt blir äldre och att dina levnadsvanor förändras i takt med detta. Det kan vara svårt att själv märka av om kroppen har brist på enzymer, speciellt i början. Det är inte förrän minskningen har sjunkit med 10-15 % som de flesta känner av några problem. Orsaken kan då bero på ett flertal olika saker. Utöver ålder kan det också handla om att du har brist på mineraler och vitaminer i din kost, om du stressäter vid måltiderna och inte tuggar ordentligt eller om du ofta använder dig av tuggummi, något som lurar kroppen att skapa enzymer när det egentligen inte behövs. Här nedan listar vi några riktigt populära och uppskattade produkter som passar just för den som lider av dessa problem.

Ibland räcker det med att du byter kostvanor eller livsstil för att få ordning på matsmältningssystemet och ibland behöver du använda dig av tillskott som hjälper dig på vägen och påskyndar processen. Enligt Livsmedelsverket kan du t.ex. hitta enzymer i produkter som ost som innehåller löpe, men mängderna är inte alltid tillräckliga. Våra utvalda produkter kommer från kända tillverkare, är effektiva och håller en mycket hög kvalitet.

Vanliga frågor och svar om matsmältningsenzymer

Att ha frågor och funderingar inför ett köp av matsmältningsenzymer är inte ovanligt. Du vill givetvis se till att du väljer en produkt som är bra och välfungerande för just ditt ändamål, men du vill kanske också hitta en konsumtionsform som passar dig. Här nedan besvarar vi de vanligaste funderingarna som kan uppstå när du ska välja bästa matsmältningsenzymer för din mage.

1. Hur vet jag om jag har brist på matsmältningsenzymer?

Som tidigare nämnt är det svårt att upptäcka på egen hand om du har brist på matsmältningsenzymer i kroppen. Ofta behöver det gå så pass långt att enzymerna har minskat med 10-15% innan du upplever någon negativ förändring i kroppen. Det finns flera orsaker som kan ligga bakom problemet, t.ex. en obalanserad kost, brist på kost som är full med vitaminer och mineraler och klassiskt åldrande. I takt med att du blir äldre kommer kroppens förmåga att producera matsmältningsenzymer att bli sämre och minska. Det behöver alltså inte vara så att du lever ohälsosamt eller att du äter mat som innehåller alldeles för mycket kolhydrater och fett, utan kan bero på att du åldras.

Även sättet du äter på kan orsaka problem med matsmältningen. Om du ofta är stressad under måltiderna finns det risk för att du får i dig mycket luft i samband med måltiden eller att du inte hinner eller kan tugga maten ordentligt innan du sväljer. Även infektioner och tuggummi kan vara bakomliggande orsaker till att du behöver tillföra matsmältningsenzymer i din kost.

2. Hur verkar matsmältningsenzymer?

På 1177 finns det tydlig information om hur hela matsmältningssystemet fungerar och vilka delar som hör till. Det är bland annat munnen med saliv och tänder som krossar maten, men också magsäcken, tarmen och levern. Tänderna och saliven är en mycket stor del av hela matsmältningsprocessen, men den absolut största sker i magen och därför är det viktigt att den fungerar optimalt. När du äter mat kommer den att transporteras till magsäcken och stanna där en stund, innan den fortsätter ner i magtarmkanalen.

När du tillför matsmältningsenzymer kan du få hjälp med att tillföra de enzymer och magsyra som behövs för att bryta ner maten till mikropariklar som gör det enklare för kroppen att ta upp näringsämnen och smälta maten. Idag är det mycket vanligt att njuta av mat som är väldigt fet och just fett är extra svårt för magsäcken att bryta ner. Matsmältningsenzymer ser till att hjälpa kroppen med denna process.

3. Kan matsmältningsenzymer hjälpa mig att gå ner i vikt?

En studie som utfördes av Stockholms Universitet visade på att mikrometerstora partiklar som består av koseldioxid kan vara avgörande för hur snabbt maten i vår mage kan brytas ner och hur snabbt näringsämnen kan tas upp av tarmen. Orsaken till studien var helt enkelt för att man ville se nya möjligheter att behandla människor som lider av fetma. Idag finns det tyvärr inga effektiva behandlingar som hjälper människor att gå ner i vikt, utan att de ska drabbas av några biverkningar. Fet mat stannar kvar längst i magsäcken och det gör också att kroppen hinner lagra fettet på ett helt annat sätt.

Även om matsmältningsenzymer inte är framtagna för att öka ämnesomsättningen i kroppen så kan enzymerna fortfarande hjälpa dig att bryta ner fettet så att det förs ut snabbare. En viktminskning med hjälp av matsmältningsenzymer är förvisso svår, men det enzymerna hjälper dig med är att se till att kroppen får upp alla näringsämnen och fettet bryts ner.

4. Hur kan jag återställa förlorade matsmältningsenzymer?

Många som upplever problem som uppsvälldhet, gasig mage, diarréer och andra mag- och tarmrelaterade problem har brist på matsmältningsenzymer, men det finns sätt att återställa dessa. Genom att använda dig av de bästa matsmältningsenzymerna i form av tillskott kan du se till att få en balanserad mage som fungerar bra igen. Hur ofta du behöver använda dig av enzymerna kan variera från person till person. En mycket vanlig dosering är 1-4 kapslar om dagen. Kom ihåg att det är mycket viktigt att du följer doseringsrekommendationerna för de kapslar som du har köpt. Detta kan nämligen variera mycket mellan olika tillverkare och beror bland annat på hur bred profil av enzymer som varje kapsel innehåller.

5. Kan matsmältningsenzymer orsaka halsbränna?

Ja! Om du är extra känslig för hälsopreparat eller om du ofta upplever att du har problem med halsbränna kan faktiskt matsmältningsenzymer bli alldeles för starka. Detta gäller speciellt de enzymer som innehåller saltsyra. Om detta är ett problem som du upplever är det rekommenderat att du väljer ett enzymtillskott som är fritt från saltsyra och så ”skonsamt” som möjligt. Ett riktigt bra alternativ på detta är Helazym som du finner på punkt 10 i vårt bäst i test.

Exempel på matsmältningsenyzmer:

 • Proteas
 • Cellulas
 • Beta-glukanas
 • Glukoamylas
 • Amylas
 • Diastas
 • Laktas
 • Lipas
 • Bromelain
 • Papain
 • Pektinas
 • Xylanas
 • Alfa-galactosidas
 • Peptidas
 • Fytas
 • Hemicellulas
 • Invertas
 • Adenosintrifosfat

Summering

Det finns många saker i kroppen som måste fungera för att du ska må bra och för att din kropp ska fungera optimalt. En av dessa saker är ditt matsmältningssystem. Om din kropp inte har förmåga att smälta och processera maten på rätt sätt är sannolikheten stor att du har drabbats av brist på enzymer. När man upplever symptom på detta kommer de vanligtvis i form av uppsvälld mage eller en mage som är full med gaser. Du kan också känna dig spänd, få problem med halsbränna eller gå ner mycket i vikt, utan att förstå varför. Även en snabb uppgång kan vara orsaken såväl som om du upplever diarré eller avföring som ständigt är lös.

Matsmältningsenzymer är ett tillskott som är specifikt framtaget för att återställa balansen i mage och tarmar. Enzymerna ser till att stora födopartiklar bryts ner så att näringsämnen lättare kan tas upp av kroppen, samtidigt som det inte kommer alldeles för stora bitar av föda ner i tarmen.

I detta bäst i test har vi plockat ut 10 stycken riktigt bra alternativ för dig som letar efter högkvalitativa och välfungerande matsmältningsenzymer att använda i samband med din vanliga kost. Här har vi bland annat titta på kvalitet och innehåll, men också på antalet kapslar du får i beställning, samt hur lätta de är att använda sig av. För att det ska finnas en produkt som lämpar sig för alla har vi även jämfört produkter i olika prisklasser, så att du kan hitta den absolut bästa för dig.

Kom ihåg att tillskott eller kosttillskott inte ska ersätta en balanserad och bra kosthållning. Det innebär att du behöver se över dina matvanor och din livsstil om du tror att dina matsmältningsproblem kan bero på detta. Att använda dig av matsmältningsenzymer samtidigt som du fyller tallriken med mycket fet och dålig mat är sällan en god idé. Visst kan enzymerna fortfarande hjälpa dig en hel del, men du kommer inte att få ett optimalt och hållbart resultat.

Nu är det hög tid för dig att bli av med uppsvälldhet och smärtor! Vilken blir din nya favorit?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Malin Samuelsson
Malin Samuelsson

Malin Samuelsson har skrivit om hälsa och näring på Bigheart.se från 2020. Malin har en bakgrund som skribent på en utav Sveriges största sajter om hälsa. Malin håller alltid ett vakande öga på Livsmedelsverket och EU-kommissionen för att se vilka nyheter som kan dyka upp här näst.

Articles: 16