Bästa NAC 2024 – Läs vårt bäst i test innan köp

1. Healthwell 2. Solgar 3. Lamberts
Kapslarna N-acetylcystein från Healthwell

Aminosyran Solgar NAC 600 mg från Solgar

Lamberts NAC 600 mg från Lambert - i 90-burk

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

Aminosyror är ett enkelt sätt att få i sig proteiner som kroppen behöver. Dessa bryts ner av kroppens egna proteindepåer och används som byggstenar till muskler, hår och andra delar.

Det bästa med aminosyror är att du kan tillföra dem i ditt dagliga liv på många sätt. Elitidrottare fyller på för prestation medan en pensionär kompenserar för en naturlig brist som uppstår med åren.

Det här är användbart och främjar hälsan på alla nivåer. Följ med på en spännande resa i NAC och vad detta kan betyda för dig!

Vilken NAC är bäst?

Det finns ett antal produkter som ligger i topp på den svenska marknaden. Vid en jämförelse kan det vara värt att lyfta fram Healthwells NAC-kapslar lite extra eftersom produkten både har rätt innehåll och är paketerad för ett mycket bra pris. Den innehåller 600 mg NAC per kapsel och rankas högst både hos Svensk Hälsokost och Svenskt Kosttillskott. Bland 600-milligrammarna märks också Lamberts N-acetylcystein och Solgar NAC från Solgar, ett väletablerat företag inom hälsokostprodukter sedan 1947. Om du väljer någon av dessa produkter vet du att du gör ett bra köp. Därmed inte sagt att det inte finns uppstickare på marknaden som kan vara intressanta. Håll ögonen på nya produkter. NAC har blivit lite av en modeprodukt som alltfler har börjat använda, vilket oftast leder till ökad produktion hos leverantörerna.

Topp 5 bästa NAC-tillskotten 2022

  1. Healthwell N-acetylcystein (NAC)
  2. Aminosyran Solgar NAC 600 mg från Solgar
  3. Lamberts NAC 600 mg
  4. Kosttillskott innehållande N-acetylcystein från Bättre Hälsa
  5. Tillskott BioCare N-Acetyl Cysteine med NAC
Testvinnare

1. Healthwell N-acetylcystein (NAC)

4.9
/
5

Kvalitet och pris gör att Healthwells NAC kommer först på listan idag, Svensk Hälsokost och Svenskt Kosttillskott har som nämnts ovan även de placerat denna produkt högst. Priset är detsamma i båda onlineshopparna, ungefär 250 kr. Healthwells NAC ger 600 mg per portion i de vegananpassade kapslarna. Rekommenderad dos: 1-3 kapslar dagligen.

2. Aminosyran Solgar NAC 600 mg från Solgar

4.7
/
5

Aminosyran Solgar NAC 600 mg skiljer sig inte från Healthwells produkt. Man profilerar fördelen med leveravgiftande funktioner och framhåller svavlet som betydande för ämnesomsättningen – de egenskaper som Solgars NAC har – samt även konkurrenternas NAC-produkter. Denna produkt kostar ungefär 340 kr för 60 kapslar. Solgar är ett företag med lång erfarenhet och kunskap. Man har också som alternativ en NAC-produkt i 500 mg där du kan köpa 30 kapslar för ungefär 130 kr.

3. Lamberts NAC 600 mg

4.5
/
5

Lamberts har valt att marknadsföra sin produkt utifrån att den kan minska slembildning i luftrören. Vi har skrivit tidigare om NAC:s egenskaper att lösa upp slembildning och rensa luftrören. Lamberts produkt innehåller också rispulver och kiseloxid. Den kostar ungefär 290 kr för en burk med 90 kapslar, vilket genast gör denna NAC-produkt mycket prisvärd jämfört med burkar på 60 kapslar. Lamberts NAC finns hos Vitaminbutiken.

4. Kosttillskott innehållande N-acetylcystein från Bättre Hälsa

4.3
/
5

Denna NAC är en 500 mg-produkt där du får 90 kapslar per burk. Du kan köpa produkten hos Svensk Hälsokost för ungefär 300 kr.

5. Tillskott BioCare N-Acetyl Cysteine med NAC

4.1
/
5

Kompetent 500 mg-produkt med 90 kapslar per burk för ungefär 410 kr. Lite högre pris än de andra för BioCares NAC-produkt. BioCare propagerar för dagligt intag och stödet i funktionerna för de viktiga antioxidanterna vitamin C och vitamin E i kroppen.

Vad är NAC?

NAC är en förkortning för aminosyran N-acetylcystein som är ett kosttillskott med flera fördelar. Så varför måste kroppen ha cystein?

Cystein är en svavelbärande aminosyra. Den är en naturlig del av våra kroppar som skapas i levern och finns naturligt i ganska stor mängd i hår, hud samt i bindväv.

Cystein är viktig i bindväven eftersom den, som proteiner i övrigt, har en uppbyggnadsfunktion. Den har även en roll i vår ämnesomsättning, men inte nog med det – cystein ingår också i flertalet av våra matsmältningsenzymer. En annan god egenskap som cystein har är att den kan minska slembildning i luftvägar och bidraga till en normal och hälsosam luftrörsfunktion.

Skydd för kroppens celler

Cystein är en mycket intressant aminosyra för dig som vill vara hälsosam och må väl. Den är en föregångare till glutation som är en betydande antioxidant i kroppen. Glutation har i uppgift att skydda cellerna i vår kropp mot oxidativ stress som orsakas av fria radikaler. Det finns glutation till en liten del i var och en av kroppens celler där den reparerar skador och skyddar cellen. En stor del av kroppens glutationsdepå finns i vår lever, därmed är glutation också kopplat till kroppens avgiftningssystem. Även glutationsnivån kan avta med åren eller påverkas av sjukdom och stress, glutationsnivåerna är inte beständiga.

Aminosyror av olika slag i kroppen samarbetar och skapar synergier, de påverkar varandra och tillsammans ger de kroppen en påtagligt stärkande funktion. Detta gör att produkter som aminosyrakomplex är bra på lång sikt.

Är det skillnad på NAC-fabrikaten?

Det finns flera olika NAC-produkter som är fokuserade på just den aminosyran, men det finns också komplex (blandprodukter) eller andra protein-produkter där NAC ingår som en beståndsdel. Skillnaden mellan de mer renodlade och ledande NAC-produkterna är mycket liten eller ingen alls och du kan definitivt tjäna på att köpa en av dessa. Den viktiga skillnaden ligger i hur du hanterar produkten efter ditt inköp av den. Det går inte att äta sporadiskt här och där, dagligt rekommenderat intag ska ske löpande för att du ska nå resultat långsiktigt. För skillnad blir det.

Finns det biverkningar om man tillför mer NAC till kroppen än det som finns naturligt?
Som med all näring ska man tillföra det som kroppen behöver, vilket är strikt individuellt. Som exempel: en elitidrottare som arbetar hårdare med sina muskler behöver betydligt mer proteiner än en person som sitter stilla i rullstol. Båda behöver proteiner, men den ena förbrukar mer och måste fylla på mer. Att lyssna på kroppen är det allra viktigaste. Följ rekommenderat intag när du köper din NAC-produkt. Biverkningar är mycket sällsynta, men om du tar för höga doser kan du uppleva illamående eller förstoppning. Detta är kroppens sätt att säga att den inte behöver den nivå av NAC som du stoppat i dig – kroppen har redan en tillräcklig nivå. Om du har astma eller är känslig mot sulfiter (salter av svavelsyra) bör du undvika NAC eftersom du kan få en allergisk reaktion.

Intressant och spännande

Det finns flera lite udda och ibland mindre butiker som kanske har en produkt här och där men som håller hög kvalitet. Gröngåva är en sådan ”mindre känd” butik som säljer potenta aminosyrakomplex där NAC ingår som ingrediens. Exempelvis har man Amino29 från Reviva Bio som innefattar 29 aminosyror av olika slag och även NAC. Förpackningen kostar 489 kr, ett högre pris men burken innehåller hela 120 kapslar.

En annan intressant butik som har sitt ursprung inom sjukvård är butiken Meds. Här finns mycket kunskap och sakta men säkert utvidgar man till alltfler hälsokostdelar. Det är än så längre en mindre butik för hälsokost men produkterna håller hög kvalitet. Här finns en NAC-produkt från Pureness – Pureness NAC Complex med 60 kapslar. Priset för denna eminenta burk är 237 kr. Huvudingredienserna i detta ”komplex” är NAC, aktiv R-liponsyra, selen och molybden. Dessa i kombination gör att man blir uthålligare om man exempelvis jobbar och tränar mycket, vilket var målet med framtagningen av denna produkt. Till detta rekommenderas även en komplettering med Pureness C-vitamin.

Hur väljer du bästa NAC för dig?

Denna artikel är inte fullkomlig, det kan finnas bra NAC-produkter som inte är uppmärksammade. Ett säkert kort är favoriten Healthwells NAC, den har bra innehåll och ett jättebra pris. Om du väljer att köpa en 500 mg-produkt kan det vara för att ditt behov ligger där, eller så tar du fler kapslar. Var öppen och titta på innehållet.

NAC i forskning – botar allvarliga sjukdomar

NAC är inte vilken aminosyra som helst, den har mycket kraftfulla hälsofrämjande egenskaper.
I november 2020 presenterade forskare vid Baylor College of Medicine i Texas och Department of Anethesia & Critical Care, Holy Family Hospital i Massachusetts, USA – en klinisk studie i hur NAC fungerar som ingrediens vid covid-19-bekämpning. NAC:s kraftfulla antiinflammatoriska, antioxidant och immunförsvarsmodifierande karaktäristika kan komma att visa sig vara mycket fördelaktigt vid behandling och förebyggande för motståndskraft mot covid-19. NAC har redan använts för att behandla kritiskt sjuka sepsis-patienter och på senare tid covid-19-patienter. Även sepsis är en svår infektion som angriper hela kroppen och påverkar hjärta, lungor, hjärna och njurar på ett sätt som gör att dessa organ inte fungerar.

NAC har också spelat en viktig roll inom forskning om migrän. Forskare vid universitetet i Notre Dame i Australien har upptäckt att NAC i kombination med vitamin E och vitamin C minskar hjärninflammation och nervaktivitet.

NAC har flera spännande och överraskande fördelar. Om du är ute efter att köpa aminosyra ska du definitivt se till att du får med NAC som ingrediens, eller köpa en NAC-burk separat. Det är väl värt pengarna.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37