Bästa Matchapulver 2023 – Stort test av Matchapulver

Matchapulver har slagit igenom som en storm. Men även om pulvret är ett relativt nytt fenomen i Sverige, så går kännedom om det gröna pulvret faktiskt flera hundra år tillbaka i tiden. Ursprungligen användes matchapulvret först av en buddistmunk som drack det för att skapa ett tillstånd av lugn och vakenhet för att förbättra sina zenmeditationer.

Idag är matchapulver känt för sina hälsofördelar och kulinarisk mångsidighet, du kan njuta av det i exempelvis te, protein shakers, café lattes och i bakverk.

Men när det kommer till kritan, så är det svårt att köpa matchapulver – framförallt på nätet. Det är svårt att avgöra om matchan är äkta och du har inget sätt att uppleva doften, känslan – och inte minst smaken. Dessutom kommer den i flera olika prisklasser och från olika länder.

För att hjälpa dig på vägen har vi jämfört sex matchapulver i olika prisklasser.

Topp 6 bästa matchapulver i 2022

Vi valde att testa sex olika matchapulver i olika prisklasser och kvalitet för att bedöma hur de skilde sig från varandra. De matchapulver som vi testade är följande:

 1. Superfruit Ceremonial Matcha Tea
 2. Renée Voltaires Matcha Grönt Te
 3. Superfruit Matcha Green Tea
 4. Vitaprana Organic Matcha Powder
 5. Pukka Supreme Matcha Green
 6. YogiTea Green Tea Matcha Lemon
Testvinnare

1. Superfruit Ceremonial Matcha Tea

4.9
/
5

I vårt test vann Superfruit Ceremonial Matcha Tea. Vi uppskattar att detta är ett matchapulver av en så kallad ceremoniella kvalitet. För den som kanske inte är medveten om klassificeringen inom matchapulver, så är detta den högsta kvalitén av matchapulver som du kan hitta på marknaden. Detta härledes till att den här matchan är gjord utav de yngsta, mest ömtåliga bladen. Till skillnad från budget alternativen (YogiTea Green Tea Matcha Lemon och Pukka Supreme Matcha Green) i vårt test, så har alla blad i detta teet har plockats, rensats, ångats och torkats för hand.

Denna omsorg visar sig i smaken och färgen. Superfruit Ceremonial Matcha Tea har en livlig grön färg och en djup smak och samtidigt är balanserad med bara en aning bitterhet. Detta skiljer sig väl mot budgetalternativen i vårt test, som har en intensivare bitterhet. Med tanke på detta så passar matchapulvret bäst att dricka, både på traditionellt sätt som te eller i en latte.

En liten nackdel med detta matchapulver är så klart – prisnivån! Pulvret är nämligen i den högre prisklassen och kommer i en mindre 30 g förpackning. Men bortsett från detta, så är matchapulvret väl värt sitt pris. Du får ett högkvalitativt matchapulver som överträffar de billigare varianterna i smak.

Vi gillade:

 • Ekologiskt och högkvalitativt te
 • Välbalanserad smak
 • Certifierat te
 • Handplockade blad
 • Har ett högt näringsvärde av antioxidanter

2. Renée Voltaires Matcha Grönt Te

4.7
/
5

Renée Voltaires ekologiska matchapulver är ett högkvalitativt pulver från Japan – helt fritt från tillsatser. Den passar bra till te eller som smaksättning i både smoothies, juicer och bakning.

I vårt test ligger även detta matchapulver i den högre prisklassen och den kommer i en förpackningsstorlek på 30g. Men detta förklaras av att det är en produkt av hög kvalitet.

Till skillnad från andra matchapulver i vårt test, så utvinns detta pulvret från den första vårskörden. Därtill använder de tesorten Tencha, som växer i skuggan och utvecklar ett kraftfullare klorofyll. Innan själva skörden så döljer man plantorna med en duk för att skydda dem från solljuset. Vilket stimulerar aminosyror och ger den där vackra och intensiva grön färg som du gärna vill ha hos ett matchapulver. Smaken är något mildare, gräsaktigare än hos andra matchpulver i vårt test, vilket vi uppskattade.

Även om Renée Voltaires Matcha Grönt Te kanske inte når samma kvalitét och smak som Superfruit Ceremonial Matcha Tea, så kompenserar priset det. Vi anser att detta ger dig en bra balans mellan kvalitet och pris.

Vi gillade:

 • Hög kvalitet (Grade A)
 • Gjord på första vårskörden
 • Klorofyllrik
 • Rik på antioxidanter
 • Ekologisk te

3. Superfruit Matcha Green Tea

4.5
/
5

Superfruit Matcha Green Te är ett mångsidigt ekologisk matchapulver av en hög kvalitet. Den passar väl till tecermonier, lattes såväl som till matlagning. Matchan ligger i mellanprisklassen och kommer i 100 g förpackningar.

Det här matchapulver har en smak av grönt gräs, med en lätt bitter ton som vi är så vana vid när vi brukar dricka matchapulver. Men jämfört med andra matchapulver i vårt test, så har det en unik bitterhet som kommer från teets relativt höga innehåll av aminosyror, främst teanin. Detta kan förklaras av dess tillverkningsprocess – det här är som sagt ett ekologiskt matchapulver. Till exempel plockas tebladen för hand i Kina, torkas och därefter stenmals dem. Bitterheten kan dock vara en aning för överväldigande, framförallt om vi jämför med Renée Voltaires ekologiska Matchapulver och Superfruit Ceremonial Matcha Tea.

Superfruit Matcha Green Te kan förövrigt stoltsera som det enda matchapulvret i vårt test som har vunnit ett pris. Närmare bestämt blev produkten utsedd till “Årets superfoodprodukt” av Swedish Health Awards i 2017.

Vi gillade:

 • Prisbelönt machapulver
 • Behaglig smak, med en lätt bitter ton.
 • Växer i jord som är rik på kalcium
 • Använder enbart de finaste toppskotten från teplantan.

4. Vitaprana Organic Matcha Powder

4.3
/
5

Organic Matcha Powder är ett prisvärt finmalet te från märket Vitaprana. Matchapulvret passar utmärkt till lattes, smoothies eller i bakning. Prisnivån ligger i mellanklassen och kommer i 100g förpackning.

Detta matchapulver, liksom andra produkter i vårt test, är tillverkat av ekologiska teblad. Givet prisnivån och kvalitén på matchapulvret, så är smaken en aning bittrare än våra favoriter. Men den har ändå en fyllig och lätt smak. Vi anser att detta matchapulvret är ett bra val för dig som letar efter en bra balans mellan pris och kvalitet.

Vi gillade:

 • Ekologiskt te
 • Antioxidantrikt
 • Högt innehåll av polyfenoler och katechiner
 • Kan även användas i smoothies och i bakning

5. Pukka Supreme Matcha Green

4.1
/
5

Pukka Supreme Matcha Green är ett ekologiskt och hållbart producerat matchapulver i budgetklass. Den odlas på små, rättvisemärkta gårdar. Den har en bladning mellan tre olika gröna blad: Indisk Oothu, Kinesiskt Sencha, och vietnamesisk Suoi Gang. Detta är dock en klar nackdel för den som är ute efter ett riktigt matchapulver eftersom man helst inte ska blanda olika blad.

Till skillnad från vårt andra budgetalternativ, YogiTea Green Tea Matcha Lemon, så kommer Pukka-te påsen i ett separat återvinningsbart kuvert som påstås hjälpa till att bevara de oljorna som finns i örten. Även om den har en rik, smak som påminner om gräs, nötter och jord, är bitterheten för överväldigande.

Vi gillade:

 • Ekologiskt
 • Hållbart producerat
 • Budget alternativ

6. YogiTea Green Tea Matcha Lemon

3.9
/
5

YogiTea Green Tea Matcha Lemon är ett KRAV-märkt matchapulver med en blandning av grönt te, matcha, citrongräs och lime. Det lämpar sig bäst att dricka som naturligt te med varmt vatten. Detta är ett budgetvänligt alternativ som kommer i 17 mindre tepåsar för totalt 30 gram.

Under veckorna före skörden skyddas de gröna tenchablad från direkt solljus. Enligt tillverkaren ska detta hjälpa till att utveckla dess fina och speciella milda smak. Men vi tycker att blandningen av citrongräs och lime är för överväldigande för detta matchapulver och döljer dess milda smak.

Vi gillade:

 • Ekologisk och KRAV-märkt grön teblandning
 • Budget alternativ

Att tänka på inför köp av matchapulver

Det är ofta svårt att hitta rätt matchapulver på grund av det enorma utbudet av produkter som finns på marknaden. I slutändan beror det på tre faktorer: vilken smak du personligen föredrar, det vill säga om det ska vara intensiv eller enklare, vad du ska använda matchapulvret till, bakning eller till tecermonier, och din budget. Men i slutändan finns det några riktlinjer du bör tänka på när du köper matchapulver.

Smakupplevelsen
Även om matchan är pulveriserad och ger en intensiv smak, så ska den aldrig smaka bittert eller strävt. Om din matcha smakar bittert så betyder det att den antingen:

 • Har blivit felaktigt tillredd.
 • Har en dålig kvalitet eller är från en senare skörd på året.

Bra matcha brukar ge en smak av umami (den femte grundsmaken efter beskt, surt, salt och sött) och ger ett tjockt skum vid tillredning.

Kvalitet
Årets skörd brukar ge de finaste tebladen och har i överlag en högre kvaliteten. Dessa matchapulver tenderar att ha en levande grön färg och ligger vanligtvis i den högre prisklassen. Om tillverkaren använder den första skörden för att producera matchapulvret, så brukar det oftast stå på själva förpackningarna. Alternativt kan det stå “Ceremonial Grande” vilket är en klassificering för en matcha i högsta kvalitet.

Färgen
De bästa matchapulvren har en väldigt stark grön färg. Undvik att köpa matcha som har gråaktig eller svagt gröna nyanser eftersom detta är en indikation på att pulvret är av sämre kvalité.

Ursprungslandet
Det bör noteras att ursprungslandet och teplantans geografiska plats också har en inverkan på pulvrets slutgiltiga smak och kvalitet. Vad gäller länder ska man helst välja matchapulver från Kina eller Japan. Men då matchapulver odlas i olika klimat kan smaken variera beroende på regionen som den härstammar från. Till exempel tenderar matchapulver från varmare regioner att vara sötare än de från kallare klimat.

Hur har vi testat teet?

Vi som har genomfört testet valde först en ursprunglig lista på 10 matchapulver. I det första skedet utvärderade vi teerna genom att titta på de viktiga kriterierna: pris, produktionsprocessen och kvalitet. Vi bestämde oss för att ta med sex utav dessa matchapulver i olika prisklasser i vårt “bäst i test”.

I detta testet använde vi källor som produkttillverkarens information och online recensioner för att få en uppfattning om hur téet framförallt smakar och hur det uppskattades av tidigare kunder.

Vi utvärderade produkterna genom dessa karaktärer:

 • Färgen – de bästa matchapulver bör ha en ljus, livlig och vårgrön färg.
 • Smaken – den bör ha en lätt, gräsig och behaglig gröntte smak som inte är allt för bitter eller stötande.
 • Produktionsprocessen – hur pulvret utvinns och om det är certifierat ekologiskt.

Varför är matchapulver bra?

Det är allmänt känt att matcha har hälsofördelar, i likhet med grönt te som innehåller mycket antioxidanter.

Några av anledningarna är att:

 • 1. Matcha innehåller mycket antioxidanter
 • 2. Den har en hög Vitamin C halt som är bra för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad.
 • 3. Den innehåller Vitamin D som bidrar till att bygga upp skelettet.
 • 4. Matcha innehåller även aminosyran L-theanin.
 • 5. Den är gluten- och laktosfri.

Hur blandar man matcha pulver?

I Japan finns det ett traditionellt sätt att tillreda matcha på så kallat Matcha Usucha sätt. Så hur tillreder du matchapulver på detta traditionella vis?

Först och främst behöver du en bambuvisp och en chawan. Om du inte har dessa föremål, så går det även bra att använda en mjölkskummare och en frukostskål.

Enligt traditionell japansk kultur ska man vara noga med att inte blanda matcha med något annat än vatten. En typisk portionsstorlek av matcha är cirka 2 gram eller 1 tesked per person.

Tänk på att vattentemperaturen bör inte överstiga 80 grader Celsius, så var försiktig om du använder en vattenkokare för att koka vattnet eftersom den kokar vattnet till cirka 100 grader Celsius – vilket förstör matchan. Det bästa är att köpa en vattenkokare där du kan reglera temperaturen eller använda en termometer för att få det bästa gröna teet.

Nedan finner du en förenklad instruktioner för Matcha Usucha:

 • Värm upp vattnet till cirka 80 C.
 • Rengör skålen med lite vatten.
 • Häll i 2 gram, eller 1 tesked, matcha i skålen.
 • Tillsätt 1 tesked vatten i skålen och blanda matchan med en bambuvisp.
 • Häll i ca 80-100 milliliter vatten och vispa försiktigt fram och tillbaka. Försök att följa mönstret efter bokstaven M i ca 15-20 sekunder.
 • Vispa tills du får ett tjockt och fint skum – då är den klar!

Sammanfattning

Matchpulver är gott och nyttigt och har många användningsområden. Men med otroligt många tillverkare av matchapulver över hela världen kan det vara svårt att veta vilket matchapulver du ska köpa. I det här testet jämförde vi 6 högkvalitativa matchapulver i olika prisklasser.

Vinnaren i vårt test blev Superfruit Ceremonial Matcha Tea eftersom det uppfyllde våra fyra främsta kriterier:

 • Kvalité – Superfruit Ceremonial Matcha Tea är klassificerat som ett ceremoniella kvalitet. Vilket är ett kännetecken för matcha av högsta kvalitet.
 • Produktionsprocessen – Matchan är gjord utav de yngsta, mest ömtåliga bladen från första skörden.
 • Smakupplevelsen – Den har en livlig grön färg, en välbalanserad djup smak och bra recensioner på nätet från kunder.
 • Priset – Den kan vara lite dyr, men det är värt priset eftersom den är en högkvalitativ produkt som smakar bra.

De andra matchpulvren som vi testade i vårt test är i följande rangordning:

 • 2. Renée Voltaires Matcha Grönt Te
 • 3. Superfruit Matcha Green Tea
 • 4. Vitaprana Organic Matcha Powder
 • 5. Pukka Supreme Matcha Green
 • 6. YogiTea Green Tea Matcha Lemon

Ett bra tips för dig som söker välsmakande matcha är att välja producenter som använder den första skörden i sina teer eftersom dessa blad ger matchan livligare grön färg och i överlag en bättre smakupplevelse.

Vi hoppas att vårt test var användbart för dig och att du även har lärt dig lite mer om matchapulver. Kontakta oss om du har några frågor eller funderingar – och inte minst kom gärna tillbaka. Vi genomför tester regelbundet !

Innehåll

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5 out of 5
5 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37