Bästa probiotikan 2024 – 6 bästa probiotika tillskotten

Probiotika är mjölksyrebakterier som lever i tjocktarmen. Det är goda bakterier som är viktiga för många olika funktioner och processer i kroppen. Probiotika behövs bland annat för att stärka immunförsvaret och skydda tarmhälsan mot elaka bakterier. Bakteriebalansen i tarmfloran kan rubbas av många olika anledningar, bland annat stress och dålig kost, vilket ökar risken för sjukdomar. Ett kosttillskott med probiotika, även kallat mjölksyretabletter, är ett bra sätt att upprätthålla balansen i tarmarnas ekosystem.

Som konsument är det inte alltid lätt att veta vilka mjölksyrabakterier som är bäst i test. Här kan du läsa mer om marknadens bästa probiotika tabletter samt viktig information om mjölksyrabakterier och svar på vanliga frågor.

Topp 6 bästa probiotikan 2024

 1. Dr Mercola Complete Probio
 2. VSL#3
 3. Probi Original
 4. Innate Response Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
 5. Healthwell Probiotic Vital
 6. Helhetshälsa Probioplex
Testvinnare

1. Bästa premiumval av probiotika Dr Mercola Complete Probio

4.9
/
5
Fördelar
 • Innehåller 70 miljarder bakterier
 • Laktos- och glutenfri
 • Vegansk
Nackdelar
 • Bland dom dyraste valen

Complete Probio från Dr Mercola är ett högdoserat tillskott. Med över 70 miljarder goda bakterier från 10 olika bakteriestammar är det en av de bästa mjölksyretabletterna på marknaden. Det är ett relativt dyrt kosttillskott, men varje kapsel håller mycket hög kvalitet. Det är även fritt från gluten.

Det här tillskottet med probiotika passar dig som vill säkerställa att du får i dig många olika snälla bakterier. Bakterierna i kapslarna tillhör typen Lactobacillus acidophilus DDS-1 som anses vara extra livskraftig i tarmarna. Dessutom hjälper de till att bilda laktasenzymer som bryter ned laktos. Det är med andra ord ett tillskott som passar bra även om du laktosintolerant.

Complete Probio är dyrast i det här bäst i testet med en kostnad på 13,97 kronor per kapsel. Det behövs dock bara en kapsel per dag och många användare tar endast en kapsel varannan dag. Med andra ord räcker det högdoserade tillskottet länge. Det innehåller många goda bakterier och passar även person som är känsliga mot gluten eller laktos. Tillskottet innehåller även fruktooligosackarider (FOS) vilket hjälper bakterierna att hålla sig vid liv länge i tarmen vilket ger effekt under en lång period. Complete Probio passar även känsliga magar.

Complete Probio har fått positiva recensioner av personer som testat det. Medelbetyget är 4,7 och många användare kallar det för marknadens bästa probiotikatabletter som hjälper mot känslig mage. En tydlig nackdel här är givetvis priset.

2. Bästa högdoserade probiotika VSL#3

4.8
/
5
219 kr
Fördelar
 • Innehåller upp till 10x mer bakterier än andra kosttillskott
 • Specifikt utvalda bakteriestammar
 • 1-2 gånger i veckan räcker
Nackdelar
 • Endast 10 doser per förpackning

Mikrobiom består av en mängd olika bakterier och andra mikroorganismer vilka ett skapar ekosystem på olika ställen i kroppen. Dom olika mikroorganismerna och gener har olika, viktiga egenskaper för vårt välmående. För att stärka dessa kan du använda dig av probiotika.

Kosttillskottet från VSL#3 ligger på topp när det kommer till probiotika, en enda dos innehåller nämligen hela 450 miljarder mjölksyrabakterier och bifidobakterier från 8 olika stammar vilket slår alla andra probiotika tillskotten på marknaden.

VSL#3 blandning av dessa bakteriella stammar är levande och frystorkade för att klara den tuffa miljön i magen. Har du IBS kan det vara till din fördel att använda dig av probiotika och då är VSL#3 verkligen att rekommendera med tanke på dess gedigna innehåll av goda bakterier.

Ett minus är att förpackningen endast innehåller 10 dospåsar vilket gör att varje portion har ett mycket högre pris jämfört med andra produkter, priset hamnar på 21,9 kr/påse.. Men i just det här fallet så får man verkligen vad man betalar för.

3. Bästa lågdoserade probiotikan Probi Original

4.5
/
5
Fördelar
 • Prisvärd
 • Innehåller Lactobacillus plantarum 299v
 • Höga betyg från användare
Nackdelar
 • Lägst antal bakteriestammar

[show_more more=”Visa mer” less=”Visa mindre”]

Probi Original, som tidigare hette Probi Mage, är ett mycket prisvärt kosttillskott från det svenska varumärket Midsona. Tillskottet ger en riktig boost av mjölksyrabakterier med 10 miljarder bakterier i varje kapsel.

Kapslarna innehåller bakterier från en bakteriestam vilket vissa konsumenter kan se som något negativt. Det är dock bakteristammen Lactobacillus plantarum Lp299v som är en patenterad och kliniskt testad stam som kommit fram efter 20 års forskning om probiotika. Det är forskningsföretaget Probi som har utvecklat tillskottet efter många års studier på probiotikans effekter på immunförsvaret och tarmfloran. De kliniska studierna visar även att Lactobacillus klarar av att överleva länge i tarmfloran.

Probi Original är ett av de mest prisvärda tillskotten i jämförelsen. Endast en kapsel per dag behövs vilket gör att det kostar 2,49 kronor per daglig dosering. Många användare lyfter även fram priset som en stor fördel med det här tillskottet. Med över 30 omdömen och ett medelbetyg på 4,5 är Probi Original en favorit hos många. I recensionerna skriver användarna att tillskottet bland annat minskar uppblåst mage och förbättrar immunförsvaret.

4. Bästa laktos- och glutenfria probiotika Innate Response Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

4.4
/
5
Fördelar
 • Mjölksyrabakterier från 14 olika stammar
 • Enkelt att dela kapslarna
 • Passar personer med IBS då den saknar laktos, gluten och soja
Nackdelar
 • Priset

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika från det amerikanska varumärket Innate Response är ett annat mycket bra högdoserat tillskott med probiotika. Det innehåller hela 20 miljarder bakterier från 14 olika bakteriestammar vilket gör det till de mest högdoserade mjölksyretabletterna i testet.

Det här tillskottet innehåller inte någon prebiotika vilket gör att det är särskilt lämpligt för personer med IBS. Det kan även användas av personer som inte har några särskilda magbesvär, men som vill arbeta förebyggande eller för att uppnå ett bättre tarmhälsa. Eftersom tillskottet innehåller så många olika bakterier ökar chansen att det innehåller bakterier som hjälper just din mage.

Priset per förpackning är ganska högt, men varje burk innehåller 120 kapslar och det behövs endast en kapsel för att täcka det dagliga behovet. Det ger en kostnad på 3,83 kronor per daglig dosering vilket är förhållandevis lågt, framför allt för probiotika som innehåller den här mängden bakterier.

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika har fått mycket positiva omdömen från användare som bland annat kallar den för den bästa probiotikan i Sverige. Tillskottet har fått 5/5 i genomsnittsbetyg och recensionerna handlar bland annat om hur kapslarna hjälpt mot uppblåst mage, akne, IBS och många andra besvär.

5. Bästa budgetval av probiotika Healthwell Probiotic Vital

4.2
/
5
Fördelar
 • Billigare än genomsnittet
 • Högst kundnöjdhet
 • 7 olika bakteriestammar
Nackdelar
 • Finns bättre alternativ om ekonomin tillåter

Probiotic Vital från Healthwell är riktigt bra mjölksyretabletter som innehåller 10 miljarder olika bakterier som är bra för tarmfloran. Det är ett populärt kosttillskott som fått fina omdömen av användarna. Det är ett av de mest recenserade tillskotten med probiotika som går att hitta på den svenska marknaden. Dessutom har det en probiotika som vunnit många andra bäst i test.

Dessa mjölksyretabletter innehåller goda bakterier från 7 olika bakteriestammar. De innehåller även prebiotika vilket är bra för tarmfloran såväl som allmänhälsan. De vegetabiliska kapslarn förstörs inte av magsyran vilket ger ett optimalt upptag. Kapslarna är även lämpliga för veganer.

Det är ett prisvärt tillskott där en kapsel täcker det dagliga behovet. Vid behov kan doseringen utökas till maximalt tre kapslar per dag. Kostnaden per kapsel är 2,1 kronor vilket gör att den dagliga doseringen kostar 2,1 – 6,3 kronor med Probiotic Vital.

Probiotic Vital har fått många fina omdömen av användare som är mycket nöjda med tillskottet. Med över 100 omdömen och ett medelbetyg på 4,5 känns det tryggt att rekommendera Probiotic Vital. Många recensioner handlar om hur användarna upplevt att magbesvär, även vid IBS, försvunnit efter att de börjat med det här mjölksyretabletterna.

6. Bästa välbeprövade probiotika Helhetshälsa Probioplex

4.1
/
5
Fördelar
 • Har funnits på marknaden i över 20 år
 • Vegetabiliska kapslar
 • Lång hållbarhet
Nackdelar
 • Få bakteriestammar

Probioplex från helhetshälsa är ett tillskott som passar hela familjen, även gravida kvinnor och småbarn. Det är ett relativt billigt tillskott med probiotika som innehåller cirka 2 miljarder bakterier från 5 olika bakteriestammar.

Tillskottet är den bästa probiotika för familjen. Det är möjligt att öppna kapslarna om personen, exempelvis små barn, har svårt att svälja hela kapseln eller om mindre mängd önskas. Tillskottet har även längre hållbarhet (2 år) än många andra tillskott på marknaden vilket gör att det passar personer eller familjer som bara vill ta probiotika ibland.

Probioplex har funnits i över 20 år och dess unika formula i de vegetabiliska kapslarna är särskilt utvecklad för att passa en bred målgrupp. Endast en kapsel per dag behövs för att tillgodose det dagliga behovet. Det ger en kostnad på endast 1,83 kronor per daglig dosering.

Även användarna gillar det här tillskottet och ger det fina recensioner. De skriver bland annat att det hjälper både mot magbesvär och mot hudproblem. Många hyllar det billiga priset och tillskottet har fått 4,8 i genomsnittsbetyg vilket är mycket högt.

Hur har vi valt ut produkterna?

För att välja ut de bästa tillskotten med probiotika har har vi jämfört produkterna utifrån en rad olika kriterier, bland annat:

 • Innehåll
 • Pris
 • Användaromdömen
 • Kvalitet
 • Antal bakterier och bakteriestammar

Att tänka på när du väljer probiotikatabletter

Det finns många olika probiotikatabletter på den svenska marknaden och det är inte helt lätt att veta vilket som är bäst. För att göra det lättare för dig att hitta rätt i probiotikadjungeln har vi sammanställt några saker som du bör kika lite extra på inför ditt köp:

 • Antal bakterier: Hur många och vilka bakterier som behövs beror på ditt behov. Om du har milda besvär eller vill ta tillskottet i förebyggande syfte kan det räcka med ett lägre antal bakterier, exempelvis 1-5 miljarder. Om du har svårare besvär är det bättre att välja ett tillskott med åtminstone 10 miljarder bakterier.
 • Antal bakteriestammar: Vilka bakteriestammar som är bra beror också på ditt behov. Ett större antal bakteriestammar är bra om du vill att tillskottet ska verka på många olika sätt i magen. De olika stammarna har nämligen olika egenskaper. Lactobacillus acidophilus och bifidobacteria bifidum är två stammar som har vetenskapligt bevisad effekt.
 • Med prebiotika eller utan: Prebiotika ger näring till probiotikan vilket gör att bakterierna från tillskottet kan överleva längre i magen. Prebiotika kan dock förvärra magbesvären för vissa, särskilt om du lider av IBS. Ibland kan prebiotika förbättra effekten av tillskott. Det går oftast inte att säga på förhand hur din mage reagerar på prebiotika i kombination med probiotika utan du måste testa. Många som vill ta mjölksyretabletter i förebyggande syfte väljer ett tillskott med både probiotika och prebiotika. FOS och inulin är exempel på prebiotika i tillskott.

Frågor & svar om probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som lever i tjocktarmen. Probiotika kallas även för mjölksyrebakterier, goda bakterier, tarmbakterier, snälla bakterier och nyttobakterier.

Varför är probiotika bra?

Probiotika hjälper till att upprätthålla en balans i tarmsystemet vilket är viktigt för den allmänna hälsan och många av kroppens funktioner. Immunförsvaret är till stor del kopplat till magen och när magen är i obalans kan det leda till en rad olika hälsobesvär. Probiotikans hälsofördelar inkluderar:
– Den är viktig för tarmhälsan, bland annat genom att skydda mot elaka bakterier
– Ger ett starkare immunförsvaret
– Främjar tillverkningen av vitamin B och K
– Minskar magproblem som uppsvälldhet, kramp och orolig mage
– Minskar risken för dysbios som är en obalans mellan tarmflorans mikroorganismer

Vid inflammatoriska tarmsjukdomar har goda effekter iakttagits vid ulcerös kolit och såkallad pouchit, medan effekterna av behandling med probiotika hittills uteblivit vid Crohns sjukdom enligt Läkartidningen.

Pribiotika har även visat sig vara bra för hundar, katter och hästar.

Vem behöver ta tillskott med probiotika?

Många har behov av extra probiotika. Det kan dels ta i förebyggande syfte för att främja en god allmänhälsa. Tillskott med probiotika är dock extra viktigt för personer med rubbad balans i tarmfloran. Det är många olika faktorer som kan störa balansen, bland annat:
– Stress
– Ensidig kost och mycket skräpmat
– Alkohol
– Vissa läkemedel, framför allt med antibiotika.
– IBS eller kroniska magbesvär
Läkemedel och antibiotika dödar både farliga och goda bakterier och därför kan det vara nödvändigt med extra tillskott med probiotika efter en avslutad läkemedelskur.

Det finns inge större kända biverkningar från vad vi kunna hitta.

Vad är skillnaden på probiotika och prebiotika?

Probiotika och prebiotika är inte samma sak, men många kosttillskott innehåller båda.
– Probiotika är de snälla bakterierna i tarmarna.
– Prebiotika är näringen som de snälla bakterierna behöver för att kunna leva i tarmen.

Prebiotika är således viktig för bakterietillväxten i mag-tarmkanalen.

Summering

Probiotika är mjölksyrebakterier som finns i tarmen. De kallas även för goda eller snälla bakterier eftersom de behövs för att kroppen ska må bra. De stärker bland annat immunförsvaret och behövs för många viktiga processer i kroppen. Obalans i tarmfloran kan leda till många olika sorters magbesvär.

Du kan köpa dem på en mängd olika butiker, bland annat ICA eller online ovan.

Ett kosttillskott med probiotika kan återställa balansen och lindra besvären. Tillskottet kan även användas i förebyggande syfte. Det finns många bra kosttillskott med probiotika. I det här bäst i testet har vi jämfört och valt ut fem tillskott som vi gillar extra mycket. Probiotic Vital från varumärket Healthwell är testets bästa probiotika tack vare dess plånboksvänliga pris i kombination med innehåll med goda bakterier från 7 olika bakteriestammar. Kanske är det dags att ge din mage kärlek med den bästa probiotika på marknaden?

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37