Bästa chaga 2023 – Test av chaga svamp (sprängticka)

1. Superfruit Chaga 2. Holistic Chaga Ekologisk 3. Terranova
Superfruit Chaga bästa chaga

Holistic Chaga Ekologisk

 Terranova Chaga

Se priset här → Se priset här → Se priset här →

Chaga, som på svenska oftast omnämns som sprängticka, är en näringsrik svamp som växer på björkarnas stam. Svampen är full av vitaminer och mineraler vilket gör den till en populär ingrediens i hälsokost. Med ett ORAC-värde på över 100 000 är det ett av världens mest antioxidantrika livsmedel.

Den här antioxidantrika ingrediensen med multivitaminer har använts i hundratals år för att stärka immunförsvaret. Den används även som detox och i renande kurer. Det vanligaste är att konsumera chaga i form av te.

Det går att plocka och torka egen chaga, men det är en tidskrävande uppgift. Som tur är finns det många bra tillskott som innehåller chaga. Tillskotten finns både i form av pulver, kapslar och färdiga tepåsar. För att utse det bästa vitamintillskottet med chaga har vi jämfört många olika produkter. Här kan du läsa mer om de 7 bästa tillskotten med chaga samt viktig information om supersvampen.

Topp 7 bästa chaga 2023

 1. Superfruit Chaga
 2. Holistic Chaga Ekologisk
 3. Terranova Chaga
 4. Vitaprana Organic Chaga Powder
 5. Four Sigmatic Elixir Instant Chaga & Sibirisk Gingseng
 6. Go for Life Chagapulver EKO
 7. Bättre Hälsa Chagaextrakt
Testvinnare

1. Superfruit Chaga

4.9
/
5

Det här chagapulvret från varumärket superfrukt är det bästa vitamintillskottet i testet. Det är ett ekologiskt pulver som är helt fritt från tillsatser. Pulvret har en mild vaniljsmak som ger en mycket god smak om det blandas ut med varmt vatten. Den milda smaken gör att du även kan blanda i pulvret i kaffe eller te.

Superfruit Chaga är en av de mest prisvärda produkterna på marknaden. Det är en mycket god chagaprodukt med rent innehåll till en mycket bra pris. Pulvret är fritt från tillsatser. Förpackningen innehåller 100 gram pulver vilket räcker till cirka 20-25 koppar. 1 tesked pulver blandas ut med hett vatten eller annan dryck. Låt blandningen dra i 5 minuter innan du dricker den.

Superfruit Chaga har fått relativt få användaromdömen, men de som finns är positiva och produkten har ett genomsnittsbetyg på 5/5. Tillskottet har varit med i många tidigare bäst i test som ett av de bästa tillskotten med chaga. Svampens näringsrika innehåll gör det till ett av de bästa tillskotten med multivitamin. Superfruit Chaga passar både man och kvinna.

2. Holistic Chaga Ekologisk

4.7
/
5

Chaga Ekologisk från det populära varumärket Holistic är en fantastisk produkt med chaga. Chagasvampen är sprängfylld av vitaminer och mineraler vilket gör det här pulvret till ett av de bästa multivitamin tillskotten. Svampen som ingår i det här pulvret är skördad i Finlands skogar och håller mycket hög kvalitet. Den finska björkskogen är känd för att vara ren vilket ger en produkt med högt näringsinnehåll.

Tillskottet är ett pulver som enkelt blandas ut till ett välsmakande och antioxidantrikt te. Chagan i tillskottet är nermalt i en storlek som kan användas i vanliga tesilar. Cirka 0,5-1 tesked blandas ut med varmt vatten. Det är viktigt att låta chagapulvret dra tills vattnet blir bärnstensfärgat. När du låter pulvret dra ordentligt frigörs många olika näringsämnen. Produkten har en mild smak med undertoner av vanilj.

En förpackning innehåller 50 gram vilket räcker till cirka 10-12 koppar te. Det är en fantastiskt bra produkt, men det höga priset gjorde att Holistic Chaga Ekologisk inte nådde hela vägen till toppen i den här jämförelsen.

Användarna har gett Holistic Chaga Ekologisk fina omdömen med ett genomsnittsbetyg på 4,6. Den beskrivs som en bra produkt som ger mer energi och ökat välmående.

3. Terranova Chaga

4.5
/
5

Terranova Chaga är tillskottet för dig som föredrar kapslar istället för pulver. Det här vitamintillskottet innehåller 50 kapslar. Varje kapsel innehåller 500 milligram chaga. Innehållet är helt naturligt och dessutom veganvänligt.

Terranova Chaga är ett mycket bra val för dig som föredrar färdiga tillskott framför exempelvis pulver och teer. Varje kapsel innehåller frystorkad chaga som malts till ett fint pulver. Det är helt fritt från tillsatser vilket ger en så ren och naturlig produkt som möjligt. Du kan ta 1-3 kapslar dagligen i samband med måltid.

Tillskottet har hittills inte fått många svenska användaromdömen, men det har varit med i flera bäst i test där det bland annat utsetts till ett av de bästa tillskotten med multivitamin. Det är en ganska dyr produkt, men om du endast tar en kapsel om dagen räcker den i 50 dagar.

4. Vitaprana Organic Chaga Powder

4.3
/
5

Organic Chaga Powder från varumärket Vitaprana är en chagaprodukt som är fint pulveriserad. Jämfört med de andra produkterna i testet är den här mer finmald vilket gör att den kan användas i bakverk, gröt, smoothies eller på yoghurten. Det är den bästa chagaprodukten för dig som inte vill ha den i te eller i form av en kapsel. Det är dock möjligt att även spä ut den med hett vatten om du vill göra te.

Även den här produkten har en mild vaniljsmak. Den består av torkad ekologisk chaga som malts ned till ett fint pulver. Det är en ekologiskt certifierad produkt. Varje förpackning innehåller 100 gram. Den rekommenderade doseringen är 1–2 teskedar (2,5–5 gram) per dag vilket gör att produkten räcker i 20-40 dagar.

5. Four Sigmatic Elixir Instant Chaga & Sibirisk Gingseng

4.1
/
5

Elixir Instant Chaga & Sibirisk Gingseng från varumärket Four Sigmatic är en lyxig premiumprodukt. Jämfört med de andra produkterna i jämförelsen är det inte en renodlad chaga-produkt. Utöver chagasvampen innehåller den även sibirisk ginseng samt ekologiskt återmynta- och nyponextrakt. Det är ett näringsrikt pulver som kommer förpackat i praktiska portionspåsar.

En förpackning innehåller 20 påsar som med fördels dricks på morgonen. Påsen läggs i en kopp med hett vatten. Det är helt fritt från koffein och ger en nyttig start på dagen. Produkten är ekologiskt certifierad. Det här är helt klart en av de dyraste produkterna i testet, men det är även en av de mest högdoserade chagaprodukterna. Varje påse innehåller hela 1500 milligram chaga och 700 milligram extrakt av sibirisk ginseng. Det är det bästa valet för dig som vill få i dig en stor dos av olika vitaminer och mineraler.

6. Go for Life Chagapulver EKO

3.9
/
5

Chagapulver EKO från Go for Life är ett näringsrikt och ekologisk chagapulver som är helt fritt från tillsatser. Det har en god, mild vaniljsmak som även har rökiga inslag. Pulvret är avsett för att bryggas till ett välsmakande chagate.

Det här är en bra chagaprodukt, men jämfört med de andra i jämförelsen så är det endast doften som sticker ut. Pulvret har framställts varsamt för att alla näringsämnen ska bevaras. Du blandar det med hett vatten för att brygga ett te. Precis som andra produkter i jämförelsen har det här pulvret en mild vaniljsmak. Till skillnad från de andra chagaprodukterna ger det här pulvret ett te med en rökig doft. En användarrecension beskriver doften som en ”het vedeldad bastu”. Det är en ganska stark doft, men god.

Det är en ekologiskt certifierad produkt som fått 4,2 i genomsnittsbetyg från kunderna. I omdömena kan man läsa om den goda doften, men vissa tycker att konsistensen är för grov.

7. Bättre Hälsa Chagaextrakt

3.8
/
5

Det här chagaextraktet från varumärket Bättre Hälsa är en dryg produkt som endast innehåller 30 gram, men som ändå räcker till 30 portioner. Det är ett veganskt chagaextrakt som är odlat i Sibirien. Det är ett högdoserat extrakt i förhållandet 8:1vilket ger en produkt som är full av vitaminer och mineraler.

En halv tesked med extrakt blandas ut med hett vatten för att brygga ett näringsrikt chagate. Det går även att blanda extraktet i kaffe, smoothies och andra teer. Det är en bra produkt, men många konsumenter blir nog avskräckta av det höga priset per gram. Vid rätt dosering är det dock inte en särskilt dyr chagaprodukt. Smaken är dock ganska stark vilket inte passar alla.

Hur valdes produkterna?

För att välja ut den bästa chagaprodukten på den svenska marknaden har vi jämfört många olika produkter. Vi har jämfört dem utifrån följande faktorer:

 • Innehåll: Är innehållet rent? Innehåller produkten några andra näringsämnen?
 • Certifiering: Är det en ekologiskt produkt? Passar det veganer?
 • Konsistens: Är det ett finmalt eller grovmalt pulver? Är det kapslar eller pulver?
 • Smak & Lukt: Hur luktar och smaker produkten?
 • Omdömen: Vad säger personer som testat produkten?
 • Pris: Är produkten värd sitt pris?

Bra att tänka på vid köp av chaga

När du ska köpa chaga finns det en del du bör tänka på för att försäkra dig om att du köper den bästa produkten för ditt behov. Det första du bör bestämma är om du vill dricka chagan i form av te eller om föredrar kapslar. Med ett grovmalt pulver kan du brygga ditt egna chagate vilket är vad de flesta föredrar. Ett mer finmalt pulver kan även användas i smoothies, på yoghurt eller i bakverk. Kapslar är det bästa valet om du inte vill känna av smaken.

Du bör även kolla om tillskottet är ekologiskt. Var alltid noggrann med att läsa innehållsförteckningen för att försäkra dig om att produkten har ett högkvalitativt och rent innehåll.

Sist men inte minst är det viktigt att jämföra priset per daglig dosering och inte priset per förpackning för att ta reda på om det är en billig eller dyr produkt.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om chaga.

1. Vad är chaga?

Chaga, även kallad Sprängticka, är en svamp som växer på björkträdets stam. Det är en näringsrik svamp som växter i norra Europa, norra USA, Kanada och i Ryssland. Den har används som medicinalsvamp under mycket lång tid tack vare dess hälsofrämjande egenskaper.

2. Varför är chaga bra?

Chaga är mycket näringsrikt och antioxidantrik och innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Den har ett ORAC-värde på över 100 000 vilket är mycket högt. ORAC står för Oxygen radical absorbance capacity och är ett mått på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller per hundra gram. Ju högre värde desto bättre.
Svampen skyddar bland annat mot fria radikaler vilket kan bidra till en långsammare åldringsprocess samt ett starkare immunförsvar. Det finns begränsad forskning som bevisar chagans hälsoeffekter, men det är allmänt känt att antioxidantrika livsmedel är bra för den allmänna hälsan. Chaga kan även användas för detox och renande kurer.

3. Hur doserar jag chaga?

De flesta chagaprodukter späs ut med vatten för att brygga ett chagate. Följ alltid anvisningarna på förpackningen för den chagaprodukt som du köpt. Det går även att blanda chagapulver i kaffe, smoothies och andra drycker. Oftast måste det vara en varm dryck för att komma åt svampens näring.

Sammanfattning

Chaga är en näringsrik svamp som är full av livsviktiga mineraler och vitaminer. Svampen är en populär ingrediens i hälsokost tack vare dess höga näringsinnehåll. En kopp chagate kan ge ett stärkt immunförsvar eller drickas som en renande kur. Den bästa produkten med chaga är Superfruit Chaga som är ett ekologiskt multivitaminpulver som är helt fritt från tillsatser. Det har en mycket god vaniljsmak som gör att det även passar bra i kaffet!

Innehåll

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för gymgrossisten.se, meds.se, Greatlife, Grön Gåva, Sportkost.se, Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Vitaminbutiken Kenkou, Vitaminer.nu.

Vad tycker du om vår jämförelse?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 utav 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Riktigt dåligt0%
Rebecca Svensson
Rebecca Svensson

Rebecca Svensson har skrivit för BigHeart.se sedan 2020. Rebecca har en bakgrund som näringsspecialist. Rebecca har läst allt du kan tänka dig från kost- och näringsspecialister. Rebecca besöker ofta Livsmedelsverket.se för att ha koll på de senaste uttalandena.

Articles: 37